måndag 28 mars 2016

Att möta våren i Abberud

Det har nästan blivit en tradition det där, att jag och Andreas åker varvet Lagerfors-Abberud-Undenäs-hem en solig vårsöndag.
Eller vi kanske har gjort det två gånger tidigare. Och så idag igen. Så det kan väl börja kallas tradition? :)

Det är så himla vackert utmed den vägen. Kringelikrokiga grusvägar uppblandat med lika kringelikrokiga, smala vägar (med lyxig asfalt :D). Sjöar, små bäckar, gulliga små stugor.

I år fick Wilmer följa med. 


Wilmer i sin bur, på väg till bilen med husse.


Och i år åkte vi varvet baklänges. Alltså tvärtemot hur vi åkt tidigare. Man ska ju se saker ur nya perspektiv, så.. :)
Med Bosse Bildoktorn på radion for vi på de sagolikt vackra vägarna. Vid Mullsjön stannade vi för att äta medhavd matsäck.

En gammal knotig tall

Inte badvänligt. Än. 

Mina killar på promenad.

Någon som behöver bli räddad? Här finns resurser :)

Wilmer vid Mullsjön

Tigger macka av pappi

Söt <3

En bil körde förbi. Bäst att hålla koll.

Utsikten från bilen där vi satt i kofferten och fikade.

En kopp kaffe i skogen...


Sen körde vi vidare. Det är rätt mysigt att sitta i bilen och åka i finvädret. När en var liten åkte en ju på bilpromenader nu och då. Bara finåkte, hela familjen på helgerna! En fin (om än inte så miljövänlig) hobby :). 
Snart kom vi till Abberud, eller vi var väl typ där när vi fikade.
Abberud skulle jag kunna tänka mig att bo i. Långt bortom ära och redlighet. Gött! :)



Och så kom vi då till Beateberg. Sjön Viken glittrade så fint. När man åker här på sommaren blir man väldigt badsugen. 


Beatebergs kyrka, som jag har gift mig i en gång.


Och se - sen mötte vi verkligen våren! I vägkanten växte de här solgula små rackarna! :) 



Vi stannade en gång till strax innan Wassbacken och åt lite ost och salami.
Sen somnade jag nog rätt omgående, och vaknade igen när Andreas svängde in på "vår" väg här hemma :). 

En härlig tur! 


lördag 26 mars 2016

Påskig mat

Vi åt lax i torsdags, alltså på skärtorsdagen. Det är ju påskigt!
Det var en väldigt enkel laxrätt som jag snodde receptet till från 56kilo


Såhär var det (i min tappning): 

OSTGRATINERAD LAX MED BROCCOLIGRATÄNG

4 laxfiléer
1 ask Philadelphiaost med gräslökssmak
1 dl creme fraiche
salt, svartpeppar
olivolja
hackad gräslök

Broccoligratäng:
300 g fryst broccoli

1 ägg 
2 dl vispgrädde
2 dl riven ost
salt, peppar

Börja med gratängen. Koka broccolin några minuter, häll av i durkslag och låt ånga av. Under tiden vispar du ihop ägg, grädde och ost, och saltar och pepprar. 
Häll broccolin i en smord form, och så stanningen över. In i ugnen 225 grader, ca 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
Under tiden förbereder du laxen så det bara är att ställa in den i ugnen när gratängen är klar. Lägg laxen i en ugnsform smord med olivolja. Vispa ihop Philadelphiaost och creme fraiche, salta och peppra. Salta laxen lite, och så breder du smeten över. Strö  hackad gräslök över. 


När laxen ska in i ugnen kan du sänka till 200 grader, och där ska den sen stå i ungefär en kvart. 



Det här blev grymt gott! Det tänker jag göra igen. 


Idag blev det också påskig mat - ja, lite traditionell påskmat helt enkelt. Köttbullar (hemmagjorda och oh så goda), prinskorv, rökt makrill med dill...och Janssons frestelse var jag ju sugen på. Men potatis och jag - ajabaja! Det fick bli med rättika istället. Precis samma recept som till vanlig Jansson, men den strimlade rättikan kokade jag i några minuter och lät ånga av innan den åkte i formen. 
Smaken var väldigt snarlik vanlig Jansson med potatis! :)

Och just det, vi hade också köpt i delikatessdisken, nån slags inlagd kronärtskocka. Den var riktigt god! 

Ja, och så ägghalvor då, med majonnäs, räkor och en dillkvist. Mums!






I övrigt har påsken varit väldigt lugn såhär långt. Idag har solen skinit så fint, och jag var ute i hönsgårn en sväng och grävde upp mask åt mina små tjejer (hönsen alltså). Men det var bara Ulla-Bella som ville ha! Hon är äldst av dem alla och har hängt med ända sen vi skaffade våra första höns. Hon har koll på läget och när hon ser mammi komma med spaden så kommer hon rusande, för då vankas det stora, feta daggmaskar :). Jag gräver, och Ulla-Bella står i attackläge och stirrar koncentrerat där spaden trycks ner i jorden. Så fort en mask glimmar till så norpar hon den.

Berta kom sen också. Hon är ju inte så gammal och klok som Ulla-Bella, men hon är lite mammig och vill gärna vara där jag är. Och hon fick nog blodad tand hon med, för hon fick tag i några riktigt präktiga exemplar :).

De andra fattade inget. Jo, tuppen Estelle hängde med. Men mest för att peka åt tjejerna (som om de behövde hans hjälp. Men det stärkte väl hans manliga ego..)



fredag 25 mars 2016

Våffeldagen, eller hur?

Det är långfredag. Igår var jag lite dagvill och föreställde mig att jag skulle laga lite påskmat idag, fastän det var planerat våfflor.
Idag kom jag i alla fall ihåg att göra rätt! Våfflor it was. 


Nu har ju jag dragit in kraftigt på kolhydrater som sagt, p g a min diabetes (vilket funkar bra, kan jag meddela :)). Så vanliga våfflor var det inte tal om.
Men med lite fiberhusk fixar sig allt :). Jag gjorde såhär: 



VÅFFLOR MINUS KOLHYDRATER

6 ägg
3 dl grädde
2½ dl vatten
3 msk fiberhusk
lite salt


Blanda allt i en skål, vispa ihop med elvisp. Låt stå och svälla i ca 5 minuter.
Grädda i våffeljärn smort med smör. 


Alltså det blev ju inga frasvåfflor direkt. Lite mer pannkaksfeeling. Nästa gång ska jag testa med mandelmjöl i så kanske det blir annat. 
Men gott var det, verkligen! Vi började med en lite matigare variant, med räkor, rödlök, creme fraiche och dill: 





Sen blev det även efterrättsvåffla, med lättvispad grädde och färska jordgubbar!




Våfflor är ju så löjligt gott! :)

Imorgon, däremot, DÅ ska jag laga lite påskmat. Det blir lite blandat, förhoppningsvis kommer jag ihåg att fota. 

Fortsatt trevlig påsk önskar jag alla!

torsdag 24 mars 2016

Påskpyntat

Jag går inte direkt till överdrift vare sig vad gäller julpynt eller påskpynt. Men lite är det kul att fixa till, det skapar stämning och jag gillar ju att pyssla!

Så idag gjorde jag ett enkelt påskpyntande. Plockade i ordning i köket och tv-rummet och bytte dukar, och så plockade jag fram lite pynt. 

Påskris hämtade jag också. Jag brukar plocka in syrenkvistar, björk kan ge snoriga näsor och rinnande ögon ;). Och färgade fjädrar från plågade fåglar är inget för oss, vi kör med mindre färggranna varianter från extremt oplågade höns! Fjädrarna rycks förstås inte av utan vi plockar dem när de tappar dem. 
Och i riset blandade jag också påskliljor. Åh, de är så himla fina! De ser så fula och tråkiga ut där de ligger torra i lådor i affärn. Men bara på nåt dygn blir de kalasfina när man tar in dem och ställer i vatten! 






ETT pynt är ett måste varje år. Det är Thomas! Han kom fram i år också. Han är det fulaste pynt jag nånsin sett, men han ska med. 




GLAD PÅSK önskar jag er alla! :)

onsdag 23 mars 2016

Snacka om sötchock!

Det är vår. Vår betyder lamm, i alla fall om man bor här där vi bor där grannen har får. 

Häromdagen föddes ett tvillingpar. Mamman ville bara ha den ena, så den andra fick flytta in i mattes och husses kök och bli flasklamm.
Han heter Pricken och jag har inte haft tillfälle att hälsa på honom tidigare. Men idag såg jag att han gick ut på kissrunda med husse, så då passade jag på :). 


Och kan man se något gulligare??? 




(Jag kunde inte bestämma mig för vilken bild jag skulle välja så det fick bli två :)). 

tisdag 22 mars 2016

Fika till fina kollegor

Imorgon tänkte jag ha med lite påskfika till mina kollegor på tidningen. Arraksrutor var tanken!

Jag hittade receptet hos Kryddburken, HÄR. Ett finfint recept som jag följde nästan till punkt och pricka! :) Så jag skriver ner det som det är:


ARRAKSRUTOR

200 g smör
5 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Glasyr:
150 g smör

400 g florsocker
1 dl kakao
3 msk kallt kaffe (jag tog istället lite kaffepulver och tre matskedar vatten)
1 msk arraksessens
Chokladströssel

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner i äggsmeten. Tillsätt smör och mjölk och blanda väl med en slickepott.
Häll kakan i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper (jag smorde bakplåtspappret för säkerhets skull med smält smör). Man kan göra den i långpanna, men då blir bitarna ganska tunna. Precis som Kryddburken valde jag att ha en annan ugnsfast form, lite mindre än långpannan men med höga kanter. Grädda ca 25-30 minuter (i receptet stod det 20 minuter, men jag gräddade långt ner i ugnen så det tog lite längre tid). 


Smält smöret till glasyren i en kastrull, innan du tillsätter de övriga ingredienserna (utom arraksessensen). Låt smälta ihop till en jämn chokladsmet, rör om. När det är klart häller du i essensen och rör i den. Sen låter du glasyren svalna en aning, likaså själva kakan, innan du brer glasyren över och strösslar på generöst med chokladströssel. 






En kalasgod kaka (om man gillar arrak)!


Hoppas att kollegorna tycker detsamma :). 

.

söndag 20 mars 2016

Första vårdagen!

Det sa Facebook i alla fall att det är.
Och om man ser på vädret så stämmer det :). Varmt och skönt och soligt! Så fint så vi bestämde oss för att efter en tur till loppis, sätta oss ute vid söderväggen och inta lunchen. Jag gjorde en tonfiskröra (tonfisk i vatten, finhackad rödlök, finhackad selleri, finhackad dill, kokta  hackade ägg, och så majonnäs och creme fraiche, krydda med salt, peppar och en skvätt pressad citron!). 


Åke med sin pappi. 

Lunch

Åke <3


Redan på morgonen var Åke och Blixten igång förresten, och njöt av vårsolen vid kaprifolen. Bilden är tagen genom köksfönstret.



Det, och hönsen som passade på att rensa bort ogräs i mammis stenparti, var vår underhållning när vi åt frukost/brunch - kesoplättar! Så himla goda, minst lika goda som vanliga. Men väldigt mycket nyttigare, och mer mättande dessutom. 
Tinade jordgubbar och lite grädde till.




Loppisen, det var en stor loppis som är öppen varje söndag. Inte så fräscht alls, rätt sunkiga lokaler och ett i stora delar suspekt klientel (en gång för många år sen tappade jag bort min mobil där. När jag ringde till polisen och anmälde och berättade var jag hade tappat den så skrattade polisen gott och tipsade om att jag kunde kanske åka dit nästa helg och köpa tillbaka den...;)...)
Men alltid hittar man nåt roligt där. Det gjorde jag idag med. Fem pocketböcker, och så tre fina förvaringsboxar! Boxarna har jag i mitt pysselrum, Jag har ju eget pysselrum numera :). Inte helt färdigt, men på god väg. 



Det ska till en fåtölj med fotpall och mycket mer blommor. Och så önskar jag innerligt att någon (ja kanske någon målare jag känner... :)) ska piffa till mitt rum framöver. Jag vet redan hur jag vill ha det: Träfärgat golv (kanske åt det ljusare hållet), vitmålat tak (bort med bastufeelingen) och så lindblomsgrön tapet med nån form av vita blommor på, lite gammaldags. Åh så fint!! :) Vi får väl se om jag hittar nån målare som kan tänkas ställa upp på det....

Här är förresten de fina boxarna, i hyllan som jag hoppas ska bli helt fylld med pysselmaterial :)


De tre stora där. Brun/orange, svart/mörkbrun och vit med röda prickar. Fina!

Jag blev förresten lite sugen på att börja virka igen. Jag var ju så flitig ett tag. Nu när jag var i rummet och fotade så fastnade jag för garnkorgen....


Det är så jag vill att mitt pysselrum ska funka! Att jag går in där och får inspiration.
Fåtöljen som jag tänkte skaffa dit ska jag sitta och läsa i när jag vill vara helt i lugn och ro.

Och ena halvan av rummet (det är liksom delat i två) är numera gästrum - bra att veta för den som eventuellt tänker sig ett längre besök hos lantlollan :). 

torsdag 17 mars 2016

Oj vad jag slarvar

med bloggandet. Det är en sån period.

Dagens middag kan jag ju visa i alla fall! Jag gjorde pulled pork. Jag har ju ett recept som inte är så himla rökigt i smaken som många andra recept är. Jag har lite svårt för det där. Såhär gör jag: http://lantlollabloggen.blogspot.se/2014/03/pita-pulled-pork.html

Hur pulled pork serveras, med vilka tillbehör, är ju olika. Här blev det väldigt olika idag!
Sonen ville ha bröd till, så jag tog fram pitabröd ur frysen.
Andreas ville ha mos till, så det gjorde jag också. 

Och jag själv - ja, jag ville ha grönsaker till, så det blev det :). Plus en jättegod sås av lika delar creme fraiche och färskost (typ Philadelphia), en halv liten rödlök som jag hackade, samt salt och peppar.
Och så lite tomatsalsa till. 





Jag är ju så väldigt förtjust i tulpaner. Såhär års vill jag gärna ha fina tulpaner på borden jämt!
Och det här har ju Andreas fattat, som jag har visat förut :). Senast idag kom han hem med en bukett. Mörkrosa! Fint! <3






Och nu är det tv-kväll, med brasa i kakelugnen och te i koppen. 


Igge njuter av värmen


Tulpaner även på tv-rumsbordet... <3


Imorgon är det jobb igen, det ska bli kul!
Och ännu roligare eftersom det ju är fredag och helg sen :). Jag tror inte att vi ska göra nåt speciellt, men helg är helg är helg. Så är det ju. 


onsdag 9 mars 2016

Världens godaste kycklingsoppa!

Jag ville koka kycklingsoppa. Soppa överhuvudtaget har jag ju höjt till skyarna flera gånger tidigare, och det vill jag göra igen! Maken till variationsrik, god, ofta billig, rolig mat får man leta efter!

Jag googlade lite på kycklingsoppor och komponerade en egen där jag plockade russinen ur flera kakor. Såhär gjorde jag den: 


SMAKRIK KYCKLINGSOPPA

2 kycklingfiléer
1 finhackad gul lök
en klick smör
2-3 dl blomkål, finhackad
1 röd paprika, ganska finhackad
2 dl vitkål, finhackad
2 stjälkar stjälkselleri, hackad
3 hackade tomater
1 vitlöksklyfta
ca 1 liter kycklingbuljong/-fond
1 msk paprikapulver
½ tsk chiliflakes
lite svartpeppar (grovmalen)
1 tsk spiskummin
2 msk tomatpuré
salt, peppar, torkad rosmarin
3 dl grädde

Strimla kycklingen ganska fint. Hacka löken och bryn lök och kyckling i smör i en gryta.
Krydda med paprikapulver, chiliflakes, svartpeppar, spiskummin, tomatpuré, salt och peppar. Häll på fonden/buljongen och låt koka upp. Tillsätt de hackade grönsakerna, rör om och sätt på locket och låt koka i tio minuter. 
Tillsätt grädden och rosmarinen, smaka av med salt och peppar. Låt småputtra i tio minuter till.

Soppan blir godast om den får stå och svalna av lite lagomt. Eller bli helt kall för den delen, så kan man värma upp den när det är middagsdags!

Så himla god! Det här blev en raket på min "sopplista" :).
Och kolhydratfattig är den också. Och väldigt mättande. 




Plättsugen

Det var vad jag blev igår.
Men det var ju det här med kolhydraterna...

Men som tur är så finns ju kesoplättar :). Det här receptet har jag hittat på lite olika ställen på nätet, och det brukar jag följa. 



KESOPLÄTTAR (ca 10-12 st)


2 ägg
200 g keso
1 tsk fiberhusk
lite salt

Mixa ihop allt med en stavmixer. Stek i plättlagg. I de flesta recept står det att man ska använda kokosolja, men eftersom det inte fanns i huset igår så tog jag vanligt smör och det gick finfint :). 

Jag lät smeten stå och svälla en stund och upptäckte sen att den blev lite tjock, så jag tillsatte ett ägg och en skvätt grädde. Den ska vara rätt tjock, inte rinnande. Man får smeta ut smeten i plättlaggen med ett par skedar. 

Stek på fyran tills plättarna är fasta och går att vända och har fin färg undertill. Vänd och stek en stund till.

Till det tinade jag lite hallon, och så vispade jag grädde. 




tisdag 8 mars 2016

Mormorsmat

Eller farmorsmat. I alla fall gammal hederlig husmanskost, det var dagens middag!
Nämligen plommonspäckad fläskkarré!

Jag följde samma recept som sist, nämligen DET HÄR! :)

Men den här gången späckade jag karrén med katrinplommon. Efter att ha brynt karrén skar jag små "fickor" i den och pillade i halva katrinplommon. 

Just nu försöker jag äta sparsamt med kolhydrater p g a min diabetes, så potatisen hoppade vi över och istället kokade jag broccoli, blomkål och haricot verts. Funkar minst lika bra som potatis - nu efter bara knappt två veckor utan potatis saknar jag den faktiskt inte ens :). Det blir nog värre sen, när färskpotatisen kommer förstås...men den dagen, den sorgen! 



måndag 7 mars 2016

Köttfärsrutor

Jag har lagat "Köttfärsrutor Texas Style" som jag hittade receptet på i Kryddburkens blogg (http://kryddburken.se/2013/02/17/kryddburkens-kottfarslimpa-texas-style/). Det är ett riktigt bra recept tycker jag.
Men såklart gör jag inte som det står ;).

Min variant när jag lagade rätten idag blev såhär: 



KÖTTFÄRSRUTOR TEXAS STYLE


1,2 kg blandfärs
1 dl kallt vatten

2 ägg
ca 2 tsk rosmarin
2 msk kalvfond
lite salt, svartpeppar
2 msk Sweet Baby Ray´s barbequesås

Grönsaker: 
1 gul lök
2 morötter
1 röd paprika
½ purjolök
ca 15 körsbärstomater
1 burk hela champinjoner
salt, peppar, örtsalt

Hacka grönsakerna (utom tomaterna och champinjonerna, de kan vara hela). Fräs alla grönsaker i smör i en gryta. Krydda. 

Rör ihop färsen (allt utom barbequesåsen) och platta ut i en smord ugnsform. Pensla på såsen, och bred ut grönsakerna ovanpå.

In i ugnen, 175 grader i en knapp timme. 


Till det gjorde jag en coleslaw - fint hackad vitkål, riven morot, blanda med lagom mycket majonnäs och ungefär hälften så mycket turkisk yoghurt. Salta, peppra, rör ihop ordentligt. 




söndag 6 mars 2016

Mozzarellafylld lövbiff med tomat- och basilikasås

Jag älskar ju långkok. Att ha en gryta på spisen, puttrande i timtal, på helgerna tycker jag är roligt och hemtrevligt och mysigt. Och gott blir det ju, nästan alltid!

Men ibland är det kul att göra sånt där som är gjort ganska fort också. Som idag, när jag gjorde det här: 



MOZZARELLAFYLLD LÖVBIFF MED TOMAT- & BASILIKASÅS (4 portioner)

8 stora lövbiffar
1-2 bollar mozzarella
salt, peppar

Sås: 
2 schalottenlökar
1 dl grädde
½ dl creme fraiche
2 msk tomatpuré
4 soltorkade tomater
örtsalt
peppar
chiliflakes (bara några ynka flakes)
10 basilikablad

Skär mozzarellan i skivor (4-5 mm tjocka). Lägg ut lövbiffen, lägg på mozzarella på ena halvan och vik över den andra. Stek i smör i en stekpanna så lövbiffen får fin färg på båda sidor. Salta och peppra, och lägg i en ugnsform. Formen kan sen stå i ugnen på ca 100 grader medan man steker färdigt alla lövbiffarna.

Samtidigt gör du såsen. Hacka schalottenlöken fint och lägg i en kastrull. Häll på grädde, creme fraiche, tomatpuré, finhackade soltorkade tomater, örtsalt, peppar och chiliflakes. Låt koka upp, vispa ihop. Hacka basilikabladen fint och rör i.

Sen kan man servera potatis, ris eller pasta till. Eller en sallad. Eller som vi gjorde idag - bara kokt broccoli och haricot verts. 





fredag 4 mars 2016

Gott nåt så jävulskt!

Vill ni göra en riktigt god kycklingrätt så gör den här, det säger jag bara!

Jag hittade receptet här: http://56kilo.se/sotaste-boxen-och-parmalindad-kycklingfile-med-chevre-och-rosmarinsas-to-die-for/

Men jag skriver även receptet här (med de små ändringar som jag gjorde - men bara några små, för receptet var så fulländat redan från början :)). 


PARMALINDAD KYCKLINGFILÈ MED CHEVRE OCH ROSMARINSÅS

3 kycklingfiléer
100 g chevre
6 soltorkade tomater
ett gäng basilikablad (ca 9-10 st)
salt, peppar
6 skivor parmaskinka
olivolja

Sås:
1 dl kycklingbuljong

1 stor schalottenlök
2 msk balsamvinäger
1 msk torkad rosmarin
1 dl grädde
2 dl creme fraiche
lite soja


Sätt ugnen på 200 grader.
Skär kycklingfiléerna med ett snitt längs långsidan - försiktigt så du inte skär helt igenom, bara så de går att vika ut. Salta och peppra på insidan, och fyll med soltorkad tomat, chevre (skuren i tunna skivor) och basilika. Vik över "locket", och linda två skivor parmaskinka runt varje filé. 


Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn filéerna på båda sidor så de får lite färg. 
Lägg dem i en ugnsform och stek färdigt i ugnen, innertemperaturen var ca 75 grader på mina och det blev perfekt. Ta ut dem ur ugnen och låt stå och vila i 10-15 minuter. Linda lite aluminiumfolie kring om du vill. 

Medan kycklingen är i ugnen gör du såsen. Finhacka schalottenlök och låt koka upp med kycklingfonden (jag använde mig av 1 dl vatten och en skvätt fond ur flaska). Lägg i rosmarin och balsamvinäger, och häll på grädde och creme fraiche. Rör om. Smaka av med salt, vitpeppar och soja. Låt koka på medelvärme tills såsen reducerat så den är lite tjock.

Skär upp filéerna i skivor, ca 1 cm tjocka. Servera med såsen och några fina basilikablad. Jag gjorde även en tomatsallad med tomat, rödlök och en vinägrett med balsamvinäger.

Vill man så kan man förstås servera även nåt annat till, typ klyftpotatis eller hasselbackspotatis eller ris eller så. Men det behövs inte alls! Det var fullt och komplett som det var.