söndag 15 januari 2017

Helgmat

I fredags var det tacotajm. Eller ja, tortillatajm.
Men tortillabröden är ju inte så käckt för mig. Så jag gjorde fina ostkorgar att lägga köttfärs och annat i!
Bara att hyvla ost (välj en lätthyvlad sort, alltså inte de där starka som smular sönder ;)), placera ostskivorna som en fyrkant på ett bakplåtspapper. Helst två lager ost, då blir det stadigt och bra.
Sen in med det i ugnen på 200 grader tills osten smält och fått lite fin färg. Under tiden har man tagit fram lika många burkar/glas/skålar/vad man nu har, som man har gjort ostfyrkanter. Vänd burkarna/glasen/skålarna upp och ner. Ta ut plåten ur ugnen, låt osten sätta sig i kanske 20-30 sekunder innan du med en stekspade eller två lyfter över dem en och en på varsin burk/glas/skål. Tryck ner kanterna lite om det behövs. Osten stelnar rätt kvickt så rappa på!
När osten sen har stelnat helt är det bara att ta loss de små ostkorgarna och fylla med det man vill ha!






Igår lagade jag till en hel kyckling i ugn. Bara att krydda och ställa in, världens enklaste matlagning.
Pågarna åt potatisräfflor (eller gallerpotatis som vi kallar dem :)) till. Jag åt coleslaw och en sallad, och så tog jag en klick bearnaise till också. 





Efterrätt är ju lite skojigt, i alla fall på helgen.
Jag gjorde pannacotta med hallonsås. Även pannacotta är ju så enkelt så ett småbarn kan göra det, plus att det är enkelt att göra utan någon större mängd kolhydrater om man vill!



PANNACOTTA

5 dl vispgrädde
1 vaniljstång eller lite vaniljpulver
2 gelatinblad
sötning efter smak (jag tog typ en halv deciliter sötströ)


Lägg gelatinbladen i blöt ca fem minuter. 
Koka upp grädde och vaniljstång (som du har delat och skrapat ur i grädden, lägg i stängerna också) eller vaniljpulver. Låt koka nån minut. Ta av kastrullen från plattan, och vispa ner sötningen. Krama ur gelatinbladen och lägg i och vispa lite till. Häll upp i glas eller skålar. Låt svalna lite, och ställ sen in i kylskåpet i minst två timmar.

HALLONSÅS


250 g hallon
sötning efter smak

Lägg hallonen (jag hade frysta) i en kastrull. Häll över sötningen, blanda. Låt koka upp och koka nån minut, sen är det klart!




Idag ska jag grilla fläskkotletter i ugnen, och till det klyftpotatis och en god sås. Till mig blir det nog en sallad istället för klyftpotatisen!
Men just nu håller jag på med nåt som säkert för många låter som värsta jobbiga och svåra och onödiga, men som inte alls är så - jag kokar kycklingfond!
När vi hade ätit hel kyckling igår så blev ju skrovet kvar med en massa bös på. Dessutom blev det kvar en massa sky i formen.
Det sparade jag till idag, la allt i en stor kastrull, inventerade grönsakslådorna i kylen och hittade morot, rotselleri (en ful gammal bit), purjo, en röd chili, stjälkselleri, en rödlök och en gul lök. Och så vitlök. 




Dem skar jag bara i stora bitar och hade i grytan. På med vatten så det nästan täcker, och så hade jag i en kvist rosmarin, lite hela pepparkorn (vit- och svartpeppar)...ja, det var nog allt. Jo, lite salt också.
Egentligen hade det kanske varit käckt att rosta allt i ugnen, med lite tomatpuré. Men jag var för lat. 




Nu står det i alla fall på spisen och kokar och doftar ljuvligt! 

Och ute skiner solen så jag tänkte ta en promenad om Andreas följer med. Och det känns faktiskt som en väldigt bra dag. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar