måndag 9 januari 2017

Vegetariskt och fisk

Igår lagade jag vegetariskt, och samtidigt utan de onödiga kolhydraterna. Vegetarisk zucchinilasagne! 


VEGETARISK ZUCCHINILASAGNE


1 zucchini
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
500 g keso
3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2-3 tsk sambal oelek
1 dl creme fraiche
2-3 dl bladspenat (tar du fryst så tänk på att ta typ dubbel mängd, spenaten krymper när den tinar)
salt, peppar, basilika

4-5 dl riven ost, gärna lite starkare

Skär zucchinin i ca 3-5 mm tjocka skivor på längden.
Hacka rödlök och vitlök fint, fräs i en gryta i en rejäl smörklick.
Häll i keso, tomatpuré, krossade tomater, sambal oelek och creme fraiche. Smaka av med salt, peppar och basilika.

Krama ur spenaten så gott det går.

Lägg ett lager med zucchini i en smord ugnsform. Häll på kesoröra och sen lite riven ost. Ett lager zucchini till, kesoröra och ost. Varva så, toppa med rejält med ost. In i ugnen på 200 grader tills osten fått fin färg. 

När du tagit ut formen ur ugnen, låt det hela stå till sig i 15-30 minuter.
Till det här gjorde jag en sallad med gurka, tomat, rödlök och stjälkselleri. I det blandade jag vinäger, rapsolja, lite sötning, salt och peppar. 





Idag blev det fisk. Fiskbiffar med kokt broccoli och en dillmajonnäs.

FISKBIFFAR


800 g fisk (jag använde torsk)
1 msk fiberhusk
1 rödlök
2 ägg
3-4 msk hackad dill
pressad citron
salt, svartpeppar


Tina fisken om den är fryst. Försök krama ur vatten om det går. Tärna fisken och lägg i en mixer tillsammans med den hackade löken, fiberhusk samt två ägg. Salta och peppra, ha i dill och citron. Mixa alltihop till en smet. Smaka av!

Sen är det lätt att steka biffar. Det blev åtta biffar av det här, dem stekte jag i smör på medelvärme så de fick fin färg men också blev genomstekta.
När du formar biffarna är det mycket enklare om du sköljer händerna först i kallvatten.

Dillmajonnäsen gjorde jag på färdig majonnäs. Jag tog ca 3 dl majonnäs, blandade med ca ½ dl creme fraiche, pressad citron, 4-5 msk hackad dill, salt, svartpeppar och pyttelite sötning.

Kokt broccoli och en sallad till, så blev det en väldigt god, mättande och fräsch middag :)






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar