Jag har ju varit förkyld och febrig, men precis tillfrisknat. Men orken och kraften kommer inte riktigt sådär fort. Igår orkade jag upp och äta frukost, men sen var det stopp. Totalt stopp. Både fysiskt och psykiskt.
Idag var det väldigt trögt också. Mest låg jag i soffan och läste, med en liten hund på magen.
Men på eftermiddagen blev min påg sugen på att baka kladdkaka, så då gjorde vi det. Så när Andreas kom hem stod fika på bordet - resterna av gårdagens hallon- och bananpaj, och så den ljumna kladdkakan.
Gott som sjutton! Jag gör alltid efter det här receptet, det blir alltid lyckat! :
KLADDKAKA
150 g smör
3 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
3 ägg
½ tsk salt
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och ställ undan. Smörj och bröa en form.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör om. Blanda i äggen, och häll sedan i smöret och rör om ordentligt.
Grädda i ca 25 minuter. Servera lite avsvalnat med lättvispad grädde.
Middag lagade jag också sen, efter ett ha sovit nån timme. Idag blev det fiskgratäng!
Men eftersom jag helst vill ha lax, och männen i mitt liv inte alls vill ha lax, så gjorde jag en form till mig och en till dem. Alla nöjda och glada.
Såhär gjorde jag min:
LAXGRATÄNG MED STING
2 laxfiléer
2 dl creme fraiche
1 msk tomatpuré
½ tsk sambal oelek
1 dl purjolök
½ dl stjälkselleri
5 babyplommontomater
salt, svartpeppar, vitpeppar
riven ost
potatismos med äggulor och lite riven ost i
Lägg laxfiléerna i en smord ungsform, i mitten. Se till så det finns plats över på kanterna för moset.
Vispa ihop creme fraiche, tomatpuré och sambal. Ha i lite av den hackade purjolöken. Salta, peppra.
Hacka purjo och selleri, dela tomaterna itu.
När fisken är halvklar, ta ur den ur ugnen och spritsa ut moset runtomkring. Häll på såsen på fisken (salta först på fisken!). Strö över tomater, selleri och purjo, och sprid riven ost över.
In i ugnen igen, 250 grader, tills moset fått fin färg!
Ät gärna med ärtor eller med riven morot.
En blogg garanterat befriad från bilder på dagens outfit. OM det ändå skulle slinka igenom en outfitbild, handlar den om nya gummistövlar eller så. Däremot en blogg som dignar över av goda recept, hönsbilder, loppisfynd och av lantisliv.
måndag 13 april 2015
söndag 12 april 2015
Ett lyckat bak till söndagsfikat
Jag svängde ihop en liten paj idag.
Paj är ju käckt på det viset att man kan slänga i lite vad man har. Man behöver inte följa några exakta recept vare sig på fyllning eller på pajdeg, och det blir nästan alltid gott ändå :).
Idag hade vi ett par bananer som i o f s var ok än, men om nåt dygn sjunger de på sista versen.
Ja, jag vet - bananerna mognar fortare om de ligger ihop med äpplen. Jag vet. Men bananer brukar gå åt rätt fort i det här huset. Utom de här två då, som riskerade att bli mosiga och bruna.
Men dem tog jag till pajen!
Men en paj med bara banan kändes lite för söt, så jag tog även hallon som jag hade i frysen. En hallon- och bananpaj, det låter väl gott? :)
Sen gjorde jag en god smuldeg och hade på. Ja, ungefär såhär gjorde jag pajen:
HALLON- OCH BANANPAJ
2 stora bananer
ca 6-7 dl frysta hallon
½ dl socker (eller byt ut till lite mindre mängd av sötningsmedel)
250 g smör
1 dl kokosflingor
5 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 dl socker (eller ungefär halva mängden sötningsmedel)
Smöra en ugnsform. Lägg i hallonen, slanta bananerna och lägg ovanpå. Strö sockret över.
Tärna smöret. Blanda kokos, havregryn, vetemjöl och socker i en bunke, lägg i smöret och nyp ihop till en smuldeg. Fördela i formen, över hallon och banan.
In i ugnen ca 20 minuter på 225 grader, lite under mitten av ugnen.
Låt svalna, och servera sedan med glass eller grädde, eller som jag gjorde idag - med vaniljvisp.
Det här blir en god paj med både syra och sötma. Kan tänka mig att den blir helt fantastisk i sommar om man byter ut hallonen mot t ex blåbär eller svarta vinbär! :)
Paj är ju käckt på det viset att man kan slänga i lite vad man har. Man behöver inte följa några exakta recept vare sig på fyllning eller på pajdeg, och det blir nästan alltid gott ändå :).
Idag hade vi ett par bananer som i o f s var ok än, men om nåt dygn sjunger de på sista versen.
Men dem tog jag till pajen!
Men en paj med bara banan kändes lite för söt, så jag tog även hallon som jag hade i frysen. En hallon- och bananpaj, det låter väl gott? :)
Sen gjorde jag en god smuldeg och hade på. Ja, ungefär såhär gjorde jag pajen:
HALLON- OCH BANANPAJ
2 stora bananer
ca 6-7 dl frysta hallon
½ dl socker (eller byt ut till lite mindre mängd av sötningsmedel)
250 g smör
1 dl kokosflingor
5 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 dl socker (eller ungefär halva mängden sötningsmedel)
Smöra en ugnsform. Lägg i hallonen, slanta bananerna och lägg ovanpå. Strö sockret över.
Tärna smöret. Blanda kokos, havregryn, vetemjöl och socker i en bunke, lägg i smöret och nyp ihop till en smuldeg. Fördela i formen, över hallon och banan.
In i ugnen ca 20 minuter på 225 grader, lite under mitten av ugnen.
Låt svalna, och servera sedan med glass eller grädde, eller som jag gjorde idag - med vaniljvisp.
Det här blir en god paj med både syra och sötma. Kan tänka mig att den blir helt fantastisk i sommar om man byter ut hallonen mot t ex blåbär eller svarta vinbär! :)
Somrig söndagsmiddag
Tanken var idag att vi skulle grilla. Men eftersom det fullkomligt blåser storm ute, så skippade vi den tanken - vi kände helt enkelt att det inte var värt att bränna ner kåken bara för några körvers skull :).
Speciellt med tanke på att körverna går utmärkt att steka också.
Jag gjorde årets första potatissallad. Ingen annan än jag i hela familjen gillar hemmagjord potatissallad. Själv är jag inte alls förtjust i köpepotatissalladen, men den slukar de mer än gärna!
I min potatissallad idag hade jag kokt färskpotatis (utrikisk, men ändå..) som svalnat och som jag skar i stora bitar. En hackad rödlök, 10 cm av det gröna på en purjo (hackat), några selleristjälkar som jag också hackade, samt ett grönt äpple - ja, också det finhackat. Rejält med kapris därtill, blanda ihop, och sen rörde jag ihop själva röran: 3 dl gräddfil, 1 dl majonnäs, salt, grovmalen svartpeppar. I med det över potatisen och det andra, rör om, så är det klart.
Männen i mitt liv fick simpla strips från frysdisken, men det var de glada över. Men hör och häpna - Andreas smakade på potatissalladen och tyckte faktiskt att den var helt ok :). I alla fall sa han det. Där ser man!
En sallad gjorde jag såklart till. En god en, med ruccola, Pak Choi, stjälkselleri (jag har selleri i ALLT numera :)), gurka samt babyplommontomater.
Speciellt med tanke på att körverna går utmärkt att steka också.
Jag gjorde årets första potatissallad. Ingen annan än jag i hela familjen gillar hemmagjord potatissallad. Själv är jag inte alls förtjust i köpepotatissalladen, men den slukar de mer än gärna!
I min potatissallad idag hade jag kokt färskpotatis (utrikisk, men ändå..) som svalnat och som jag skar i stora bitar. En hackad rödlök, 10 cm av det gröna på en purjo (hackat), några selleristjälkar som jag också hackade, samt ett grönt äpple - ja, också det finhackat. Rejält med kapris därtill, blanda ihop, och sen rörde jag ihop själva röran: 3 dl gräddfil, 1 dl majonnäs, salt, grovmalen svartpeppar. I med det över potatisen och det andra, rör om, så är det klart.
Männen i mitt liv fick simpla strips från frysdisken, men det var de glada över. Men hör och häpna - Andreas smakade på potatissalladen och tyckte faktiskt att den var helt ok :). I alla fall sa han det. Där ser man!
En sallad gjorde jag såklart till. En god en, med ruccola, Pak Choi, stjälkselleri (jag har selleri i ALLT numera :)), gurka samt babyplommontomater.
Det bara ökar i vindstyrka
Vårvindar friska, brukar man ju sjunga om såhär års. Och idag kan en verkligen förstå vad som menas! Det blåser så en blir alldeles matt och yr av att bara gå ut. Det blåser så att man helt tappar andan om man råkar hamna i motvind, och det råkar man ju hela tiden eftersom det blåser från alla håll samtidigt. Det blåser så att det tjuter i kakelugnarna, och det blåser så att träden utanför ser ut att vilja gå av på mitten mest hela tiden.
Nä, idag stannar jag inne. Blåsten gör dessutom att min yrsel blir värre, och att mina ögon torkar ut värre än någonsin. Ögondroppar är min bästa vän efter en snabb tur ut till hönsen...
Men det är ju vårvindar, så de må vara förlåtna! :)
Jag lagar mat istället. Och ligger nerbäddad och läser böcker.
Och nyss kom jag mig för att fota den fina skolplanschen som jag köpte igår. Kolla!:
Tång! :)
Men sen kände jag att kanske passar den ännu bättre hos nån som bor typ på kusten, vid havet.
Jag köpte den för en spottstyver, så kanske kan jag till och med göra mig en liten hacka på den framåt sommaren om jag kränger den till nån riking som har sommar"stuga" (läs: sommarlyxvilla) på kusten och vill ha en schysst tavla med patina.
Vi får se.
Men tills vidare hänger den i vår lilla hall, köksingången.
En bra sak, förresten: Andreas räds inte blåsten. Han har varit ute hela dan och grejat, helt oförskräckt. Bland annat har han ställt upp pallkragarna så jag kan odla i dem en dag när det inte blåser så förgrymmat.
Ja, det är väldigt mycket patina på de här pallkragarna också ;)... Men min tanke är att borsta av dem, och så blaska på nån vitfärg eller vit lasyr av nåt slag. Jag såg hur Andreas målarexpertnerver krullade sig när jag delgav honom mina planer, men han får stå ut med det.
Nä, idag stannar jag inne. Blåsten gör dessutom att min yrsel blir värre, och att mina ögon torkar ut värre än någonsin. Ögondroppar är min bästa vän efter en snabb tur ut till hönsen...
Men det är ju vårvindar, så de må vara förlåtna! :)
Jag lagar mat istället. Och ligger nerbäddad och läser böcker.
Och nyss kom jag mig för att fota den fina skolplanschen som jag köpte igår. Kolla!:
Tång! :)
Men sen kände jag att kanske passar den ännu bättre hos nån som bor typ på kusten, vid havet.
Jag köpte den för en spottstyver, så kanske kan jag till och med göra mig en liten hacka på den framåt sommaren om jag kränger den till nån riking som har sommar"stuga" (läs: sommarlyxvilla) på kusten och vill ha en schysst tavla med patina.
Vi får se.
Men tills vidare hänger den i vår lilla hall, köksingången.
En bra sak, förresten: Andreas räds inte blåsten. Han har varit ute hela dan och grejat, helt oförskräckt. Bland annat har han ställt upp pallkragarna så jag kan odla i dem en dag när det inte blåser så förgrymmat.
Ja, det är väldigt mycket patina på de här pallkragarna också ;)... Men min tanke är att borsta av dem, och så blaska på nån vitfärg eller vit lasyr av nåt slag. Jag såg hur Andreas målarexpertnerver krullade sig när jag delgav honom mina planer, men han får stå ut med det.
lördag 11 april 2015
En fintur en finlördag
Idag hade jag två saker att hämta, saker som jag köpt via köp- och säljsidor på facebook.
Dels var det en skolplansch och dels var det en hundbur. Finfina fynd, till bra priser. Och på köpet fick vi ju då en liten bilpromenad :).
Men vi tog oss en härlig frukost först - stekta ägg (från våra egna höns, åff kårs!), bacon, söta små babyplommontomater, juice och lite yoghurt. Det står man sig på länge....
Sen åkte vi iväg. Första stoppet var på Torsö. Torsö är så galet fint egentligen, och nu på våren...ja, det kommer att bli ännu finare när det börjar grönska, men det var jättefint redan idag! Och skolplanschen jag köpte var kanonfin, jag får fota den imorgon för det glömde jag göra idag, och allt blir ju finast i dagsljus :). Den pryder redan sin plats i kökshallen.
Sen stannade vi till precis när vi kom till fastlandet igen, på Brygghuset i Sundsören och tog en fika. Bara den miljön är ju så vacker - precis vid sjön, man ser Torsö bortom sundet. Och hela lokalen är fantastisk!
Dels var det en skolplansch och dels var det en hundbur. Finfina fynd, till bra priser. Och på köpet fick vi ju då en liten bilpromenad :).
Men vi tog oss en härlig frukost först - stekta ägg (från våra egna höns, åff kårs!), bacon, söta små babyplommontomater, juice och lite yoghurt. Det står man sig på länge....
Sen åkte vi iväg. Första stoppet var på Torsö. Torsö är så galet fint egentligen, och nu på våren...ja, det kommer att bli ännu finare när det börjar grönska, men det var jättefint redan idag! Och skolplanschen jag köpte var kanonfin, jag får fota den imorgon för det glömde jag göra idag, och allt blir ju finast i dagsljus :). Den pryder redan sin plats i kökshallen.
Sen stannade vi till precis när vi kom till fastlandet igen, på Brygghuset i Sundsören och tog en fika. Bara den miljön är ju så vacker - precis vid sjön, man ser Torsö bortom sundet. Och hela lokalen är fantastisk!
Utsikt från parkeringen
Den fina restauranglokalen, med helt magnifik utsikt! Vid bordet till höger satt vi.
Kärleksmums....mums!!
Fina små dekorationer på varje bord gör så mycket.
Sen drog vi vidare till nästa ställe, där jag hämtade hundburen som jag köpt.
Och så till Willys för att handla livets nödtorft - två paket jäst och en flaska Loka Crush :D.
Och så loppisen i Boterstena, där Andreas hittade både skivor och dvdboxar. Och jag köpte en bok.
Och så finvägar hem, i den strålande solen :). Men sen var jag mör och somnade....
Ikväll har vi gjort kebabpizza som blev ungefär tusen gånger godare än vilken pizzerias som helst. Så himla fin!
Och så till Willys för att handla livets nödtorft - två paket jäst och en flaska Loka Crush :D.
Och så loppisen i Boterstena, där Andreas hittade både skivor och dvdboxar. Och jag köpte en bok.
Och så finvägar hem, i den strålande solen :). Men sen var jag mör och somnade....
Ikväll har vi gjort kebabpizza som blev ungefär tusen gånger godare än vilken pizzerias som helst. Så himla fin!
fredag 10 april 2015
Äntligen fredagkväll!
Jag är ju ledig (sjukskriven) hela dagarna sen ganska länge tillbaka. Egentligen borde ju inte vardag eller helg spela nån roll för mig.
Men såklart gör det det ändå! Jag älskar helgerna när jag får mer tid med Andreas och Petter (och om jag har tur, även Johanna ibland...när hon kommer hem)! Jag älskar våra fredagkvällar när vi äter god mat, dricker nåt gott, alla är avslappnade, alla kan gå och lägga sig hur sent eller hur tidigt de vill.
Jag älskar tanken på att ha några dagar då vi kan göra vad vi vill, tillsammans eller var för sig. Jag gillar ju att vara ensam, men det blir väldigt mycket av den varan på veckorna!
Och nu är det fredag. Jag har hunnit med en hel del på förmiddan - diskat (för hand, diskmaskinen behövde sig en rengöring märkte jag eftersom alla nydiskade glas såg ut som skit), tvättat sängkläder, bäddat sängen, dansat ut påsken (jag älskar påsken, men det är skönt att gå vidare också :) - så jag "dansade ut" påsken genom att städa bort alla påskgrejer), och satt en Texas Chili på kokning.
Fortfarande står den där chilin på spisen och puttrar, och doftar alldeles underbart :). Den ska vi äta om en stund, då ska jag fota lite. Jag hoppas mycket på den!
Och så var vi och handlade lite fredagsgott, och då passade jag på att köpa en blomma till köksbordet också. Nu åkte ju påskriset ut, och NÅT fint måste vi ju ha där! Så det blev en vit pelargon. Jag älskar pelargoner, men är urdålig på sorter och sånt. Och jag vet inte hur man ska sköta dem egentligen - jag vattnar när det känns torrt, och jag plockar bort döda blommor. That´s it! Men jag gillar dem, så jag ska nog sätta mig in lite mer i deras skötsel också :).
Men visst är de vackra....
Nu ska jag sätta igång och göra lite avocadoröra till maten. Och rosta baguetteskivor. Och det blir nog en romåcola också, medan jag jobbar i köket :).
Men såklart gör det det ändå! Jag älskar helgerna när jag får mer tid med Andreas och Petter (och om jag har tur, även Johanna ibland...när hon kommer hem)! Jag älskar våra fredagkvällar när vi äter god mat, dricker nåt gott, alla är avslappnade, alla kan gå och lägga sig hur sent eller hur tidigt de vill.
Jag älskar tanken på att ha några dagar då vi kan göra vad vi vill, tillsammans eller var för sig. Jag gillar ju att vara ensam, men det blir väldigt mycket av den varan på veckorna!
Och nu är det fredag. Jag har hunnit med en hel del på förmiddan - diskat (för hand, diskmaskinen behövde sig en rengöring märkte jag eftersom alla nydiskade glas såg ut som skit), tvättat sängkläder, bäddat sängen, dansat ut påsken (jag älskar påsken, men det är skönt att gå vidare också :) - så jag "dansade ut" påsken genom att städa bort alla påskgrejer), och satt en Texas Chili på kokning.
Fortfarande står den där chilin på spisen och puttrar, och doftar alldeles underbart :). Den ska vi äta om en stund, då ska jag fota lite. Jag hoppas mycket på den!
Och så var vi och handlade lite fredagsgott, och då passade jag på att köpa en blomma till köksbordet också. Nu åkte ju påskriset ut, och NÅT fint måste vi ju ha där! Så det blev en vit pelargon. Jag älskar pelargoner, men är urdålig på sorter och sånt. Och jag vet inte hur man ska sköta dem egentligen - jag vattnar när det känns torrt, och jag plockar bort döda blommor. That´s it! Men jag gillar dem, så jag ska nog sätta mig in lite mer i deras skötsel också :).
Men visst är de vackra....
Nu ska jag sätta igång och göra lite avocadoröra till maten. Och rosta baguetteskivor. Och det blir nog en romåcola också, medan jag jobbar i köket :).
torsdag 9 april 2015
En gammal goding och en ny bekantskap
Det känns som att jag gör långkok veckan lång - idag blev det karelsk stek, "Karjalan paisti" igen! Ni vet köttgrytan jag skrivit om förut, den som är finsk och brun och nästan utan kryddor, men så fantastiskt god så den bara smälter i munnen :). Receptet hittar ni HÄR.
I vanliga fall brukar jag bara ha lite rivna morötter till den här rätten. Men idag gjorde jag en sallad.
Och en grönsak som seglat upp högt på favvolistan på sistone här hemma, det är stjälksellerin! Har ni inte någon erfarenhet av den, så köp och testa! Den är fantastisk både i såser och grytor och inte minst rå i sallad. Krispig och ger en liten sting. SÅ himla god! Man kan äta stjälkarna bara som de är också, kanske med lite dipp till :).
Men idag när vi var och handlade hittade jag nåt annat som såg spännande ut. Pak Choi!
Såhär står det på förpackningen: "Krispiga, milda och saftiga stjälkar med smakrika gröna blad. Pak Choi är god att skiva ner rå i en sallad eller bryna lite lätt i smör. Utmärkt för wokpannan."
Och pak choi är snygg att bara se på :). Och den var sannerligen god också! Den ska jag ha oftare i sallad, och prova att göra annat med också. Jag kan slå vad om att den skulle bli jättegod om man wokade den med lite ingefära och flingsalt, t ex....
En annan grönsak som jag tänkt på ibland är mangold. Jag vet inte om jag nånsin har ätit mangold. Men jag vill testa! Kanske kan jag odla lite i mina pallkragar nu till sommaren?...
I vanliga fall brukar jag bara ha lite rivna morötter till den här rätten. Men idag gjorde jag en sallad.
Och en grönsak som seglat upp högt på favvolistan på sistone här hemma, det är stjälksellerin! Har ni inte någon erfarenhet av den, så köp och testa! Den är fantastisk både i såser och grytor och inte minst rå i sallad. Krispig och ger en liten sting. SÅ himla god! Man kan äta stjälkarna bara som de är också, kanske med lite dipp till :).
Men idag när vi var och handlade hittade jag nåt annat som såg spännande ut. Pak Choi!
Såhär står det på förpackningen: "Krispiga, milda och saftiga stjälkar med smakrika gröna blad. Pak Choi är god att skiva ner rå i en sallad eller bryna lite lätt i smör. Utmärkt för wokpannan."
Och pak choi är snygg att bara se på :). Och den var sannerligen god också! Den ska jag ha oftare i sallad, och prova att göra annat med också. Jag kan slå vad om att den skulle bli jättegod om man wokade den med lite ingefära och flingsalt, t ex....
En annan grönsak som jag tänkt på ibland är mangold. Jag vet inte om jag nånsin har ätit mangold. Men jag vill testa! Kanske kan jag odla lite i mina pallkragar nu till sommaren?...
onsdag 8 april 2015
Smidigt när man är sjuk
Att koka långkok när man ligger med drygt 39 graders feber kanske en del inte tycker låter så lockande.
För mig känns det som det ultimata! Långkok är ofta väldigt lite arbete på - det står ju bara där sen och kokar medan jag ligger i sängen och snorar och feberyrar :)
Så idag körde jag igång en riktigt mustig köttfärssås redan på förmiddagen vid elva.
Jag hackade en gul lök, 10 cm purjolök, 3 vitlöksklyftor och några selleristjälkar, fräste i lite olja och hade sen i 800 g blandfärs som jag lät brynas. I med en burk finkrossade tomater, några matskedar tomatpuré, lite worchestershiresås (stavas det så?...jag orkar inte ens kolla), lite HP-sås, paprikapulver, vitpeppar, svartpeppar, en kycklingbuljongtärning, oregano, salt, lite socker....ja, jag tror det var allt. Rör om, och sen på med locket och gå och lägga sig igen.
Sju timmar senare kokade Andreas pasta, jag hällde i en liten skvätt creme fraiche och grädde i såsen, och så åt vi en väldigt god pastamåltid. Lite finriven parmesan på, och lite grönsaker till....aaaah! Slank till och med ner fastän jag är så febrig och inte har nåt vidare smaksinne.
Och mycket köttfärssås blev det, så är jag sjuk en annan gång så är det smidigt att plocka fram ur frysen!
Igår gjorde jag också nåt hyfsat smidigt.
Jag stekte på några kotletter, bara så de fick en fin färg. La dem i en stor gryta och saltade, och i en annan gryta gjorde jag en vanlig brunsås. Hällde på såsen på kotletterna, och lät dem sen puttra där medan Andreas skalade potatis och kokade dem.
När potatisen var klar var kotletterna klara, och såsen hade blivit sådär riktigt mustig och god av att kotletterna kokade där i!
Ärtor och inlagd paprika och cornichons åt jag till.
Nu ska jag vila vidare. Jädra feber alltså... Häck väck!
måndag 6 april 2015
En väldigt o-matig påsk!
Nej, inte har det blivit så mycket matlagande den här påsken, inte.
I fredags hade vi besök av dottern med pojkvän, och pojkvännens familj. Kärt besök, och vi bjöd på smörgåsfika med en massa olika bröd och pålägg - även lite påskigt som sill och ägg (och för all del ugnsstekt kycklingfilé - fast det känns som lite bisarr påskmat. Söta påskkycklingen liksom! :D)
I lördags följde jag med Andreas till Huskvarna. Det vankades skivmässa. Jag och Wilmer satt i bilen, jag orkade inte med in på mässan med alla människor och allt ljud och alla intryck. Så jag och Wilmer satt och läste lite, sov lite, och var ute och gick en stund. Efter en och en halv timme och Andreas ut - utan så mycket som en pytteliten singel. Han hade inte tjackat nåt alls! Så det var den skivmässan....
Men utflykten var ju trevlig, och på hemvägen stannade vi och åt pizza. Så ingen matlagning den dagen heller.
Igår var vi bortbjudna till kära vänner på middag. Det blev tacos (bl a med en fantastiskt god bönsallad till!...den ska jag göra framöver och lägga ut recept på!). Så - ingen matlagning igår heller.
Men idag...ja, idag lagade jag lite mat. Trots feber och halsont. Men det var lättlagad mat. Och påskig! Och lite somrig, faktiskt :).
Sill, färskpotatis, gräddfil med gräslök, ägghalvor med majonnäs och dill, samt lite grönsaker. Åh så gott!! Färskpotatisen var förstås utländsk och inte alls som den fina, svenska som kommer om nån månad eller så. Men gott var det...
Sen har jag mest legat och vilat idag. Wilmer har försökt vårda mig - eller mest varit lite häpen att mammi bara ligger där och nyser och harklar sig. Han har suttit ovanpå mig och väldigt noga betraktat mig.
I fredags hade vi besök av dottern med pojkvän, och pojkvännens familj. Kärt besök, och vi bjöd på smörgåsfika med en massa olika bröd och pålägg - även lite påskigt som sill och ägg (och för all del ugnsstekt kycklingfilé - fast det känns som lite bisarr påskmat. Söta påskkycklingen liksom! :D)
I lördags följde jag med Andreas till Huskvarna. Det vankades skivmässa. Jag och Wilmer satt i bilen, jag orkade inte med in på mässan med alla människor och allt ljud och alla intryck. Så jag och Wilmer satt och läste lite, sov lite, och var ute och gick en stund. Efter en och en halv timme och Andreas ut - utan så mycket som en pytteliten singel. Han hade inte tjackat nåt alls! Så det var den skivmässan....
Men utflykten var ju trevlig, och på hemvägen stannade vi och åt pizza. Så ingen matlagning den dagen heller.
Igår var vi bortbjudna till kära vänner på middag. Det blev tacos (bl a med en fantastiskt god bönsallad till!...den ska jag göra framöver och lägga ut recept på!). Så - ingen matlagning igår heller.
Men idag...ja, idag lagade jag lite mat. Trots feber och halsont. Men det var lättlagad mat. Och påskig! Och lite somrig, faktiskt :).
Sill, färskpotatis, gräddfil med gräslök, ägghalvor med majonnäs och dill, samt lite grönsaker. Åh så gott!! Färskpotatisen var förstås utländsk och inte alls som den fina, svenska som kommer om nån månad eller så. Men gott var det...
Och på eftermiddagen ansträngde jag mig lite och bakade påskiga bakelser till oss.
Senaste 2-3 påskarna har jag tänkt att göra de här gamla klassikerna. Men varje år har jag kommit ihåg det försent, och då har persikohalvorna varit slut på ICA...
Men i år var jag förutseende :)
Jag bakade drömtårta efter DET HÄR RECEPTET - men skippade då grädden emellan. Istället hade jag grädde på, och så en persikohalva så det liknar ett ägg. Simpelt, men gott! :)
Senaste 2-3 påskarna har jag tänkt att göra de här gamla klassikerna. Men varje år har jag kommit ihåg det försent, och då har persikohalvorna varit slut på ICA...
Men i år var jag förutseende :)
Jag bakade drömtårta efter DET HÄR RECEPTET - men skippade då grädden emellan. Istället hade jag grädde på, och så en persikohalva så det liknar ett ägg. Simpelt, men gott! :)
Sen har jag mest legat och vilat idag. Wilmer har försökt vårda mig - eller mest varit lite häpen att mammi bara ligger där och nyser och harklar sig. Han har suttit ovanpå mig och väldigt noga betraktat mig.
Den lilla tungan hamnar ofta lite utanför när han blir sådär häpen....
Sen flyttade han över till kudden bredvid min för att komma ännu närmare och se mammi....väldigt mycket närbild blev det...
Mitt lilla glädjepiller... <3
Men nu är påsken så gott som över! Imorgon är det vardag igen. Men våren, den är kvar....
fredag 3 april 2015
Jag har inte så mycket att säga
Det är påsk, det är vackert väder ute, det är ganska lugnt och stilla här hemma....
Långfredagen är snart förbi och jag gissar att Jesus hade kolat av såhär dags?... Usch, stackarn om det verkligen var så att han korsfästes :(.
Jag är ju inte så värst troende (inte så jag tror så mycket på Bibeln i alla fall även om jag gillar många budskap där i), så påsk firar jag mest för att det är gulligt med alla höns och kycklingar, och för att det för mig är en högtid som verkligen signalerar VÅR... :). Det är väl värt att fira!
Jag blir ju som bekant väldigt glad av blommor, och mycket blommor är det nu.... Jag tror att jag gör en liten bildkavalkad här.
Långfredagen är snart förbi och jag gissar att Jesus hade kolat av såhär dags?... Usch, stackarn om det verkligen var så att han korsfästes :(.
Jag är ju inte så värst troende (inte så jag tror så mycket på Bibeln i alla fall även om jag gillar många budskap där i), så påsk firar jag mest för att det är gulligt med alla höns och kycklingar, och för att det för mig är en högtid som verkligen signalerar VÅR... :). Det är väl värt att fira!
Jag blir ju som bekant väldigt glad av blommor, och mycket blommor är det nu.... Jag tror att jag gör en liten bildkavalkad här.
Andreas åkte ut en sväng och skådade, och kom hem med de här. Vårigt så det förslår!
Jag har ju planterat lite blommor i krukor ute. På bordet vid söderväggen ställde jag en lite rostig kruka som jag fyllde med gula små penséer, murgröna och....
...den här vita som jag inte vet namnet på, men som är som en fin grön boll med små vita blommor i!
På köksbordet står påskriset. Jag är hemskt skeptisk till de där köpefjädrarna. Jag tänker bara på hur fåglarna kanske plågats för att vi ska få lite färgglada fjädrar i påskriset :(....
Så i år har jag plockat fjädrar ute efter mina höns. Sånt som de släppt ifrån sig helt frivilligt :). Och äggen är Gretas små fina gröna ägg som jag blåst ur och satt en tråd i. Det blev väl rart?
Så i år har jag plockat fjädrar ute efter mina höns. Sånt som de släppt ifrån sig helt frivilligt :). Och äggen är Gretas små fina gröna ägg som jag blåst ur och satt en tråd i. Det blev väl rart?
Johanna var hemma idag, och med sig hade hon Albert och hans familj. Av Alberts mamma fick jag de här fantastiska tulpanerna. Heter de inte papegojtulpaner? Såna här med många lager i alla fall. Så himla fina!
I bakgrunden syns vår äggkorg som alltid står på köksbordet. Där i lägger vi ägg vi plockar in. Den brukar bli full på bara några dagar :).
Glad påsk önskar jag er alla! :)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)