söndag 12 april 2015

Ett lyckat bak till söndagsfikat

Jag svängde ihop en liten paj idag.
Paj är ju käckt på det viset att man kan slänga i lite vad man har. Man behöver inte följa några exakta recept vare sig på fyllning eller på pajdeg, och det blir nästan alltid gott ändå :).

Idag hade vi ett par bananer som i o f s var ok än, men om nåt dygn sjunger de på sista versen.






Ja, jag vet - bananerna mognar fortare om de ligger ihop med äpplen. Jag vet. Men bananer brukar gå åt rätt fort i det här huset. Utom de här två då, som riskerade att bli mosiga och bruna.
Men dem tog jag till pajen!
Men en paj med bara banan kändes lite för söt, så jag tog även hallon som jag hade i frysen. En hallon- och bananpaj, det låter väl gott? :)

Sen gjorde jag en god smuldeg och hade på. Ja, ungefär såhär gjorde jag pajen: 



HALLON- OCH BANANPAJ

2 stora bananer
ca 6-7 dl frysta hallon
½ dl socker (eller byt ut till lite mindre mängd av sötningsmedel)

250 g smör
1 dl kokosflingor
5 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 dl socker (eller ungefär halva mängden sötningsmedel)


Smöra en ugnsform. Lägg i hallonen, slanta bananerna och lägg ovanpå. Strö sockret över.
Tärna smöret. Blanda kokos, havregryn, vetemjöl och socker i en bunke, lägg i smöret och nyp ihop till en smuldeg. Fördela i formen, över hallon och banan.
In i ugnen ca 20 minuter på 225 grader, lite under mitten av ugnen.

Låt svalna, och servera sedan med glass eller grädde, eller som jag gjorde idag - med vaniljvisp.

Det här blir en god paj med både syra och sötma. Kan tänka mig att den blir helt fantastisk i sommar om man byter ut hallonen mot t ex blåbär eller svarta vinbär! :)








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar