lördag 16 februari 2019

Kalasdag

Jag sov så oroligt inatt. Ytligt liksom. Jag som (oftast) brukar sova som en liten gris.
Dessutom hade jag glömt att stänga av ett gammalt larm på mobilen, så halv åtta larmade den på morgonen. Jag stängde av, gick på toa och somnade sen om. Och då sov jag djupt!
En timme sov jag. Sen hörde jag långt, långt bort, morgonsträva mansröster sjunga. En manskör? Ja! Vid min säng stod en manskör! Andreas, min påg och så Wilmer som morrade argt åt mig medan de andra två sjöng "Vad är det för en dag?" :). Min födelsedag!
Frukost på sängen fick jag också (fast valde att inta den vid köksbordet eftersom jag är så klumpig och förmodligen hade hällt te över hela sängen).

Tidig eftermiddag kom dottern med sambo. Sen kom även min mamma, med färdtjänst, och kalaset kunde börja.
Jag hade bestämt mig för räkmackor. Så efter frukosten hade jag slagit en liter majonnäs. Vad jag skulle med en hel liter till förtäljer inte historien, men enligt uppgifter håller den sig åtminstone ett par veckor i kylen, så det går väl åt :).
Räkmackorna blev maffiga i a f! Färsk tekaka, Bregott, krispiga salladsblad, kokt ägg i skivor, spritsad majonnäs, och så oförskämda mängder räkor på det. Gurka, dill och citron också förstås. 



Jag orkade typ halva... Men gott var det!

Sen fick jag öppna paket som dottern och svärsonen kommit med. De frågade för ett tag sen vad jag önskade mig, och jag vet att jag kom på ett par grejer som jag väldigt gärna ville ha. Så nu trodde de att jag redan visste vad som fanns i paketet. Men hallå - mitt minne är ju ganska så värdelöst, så jag hade faktiskt ingen aning, hur jag än försökte komma på vad det var som jag önskade mig då när de frågade! Så jag blev väldigt glad när jag öppnade och såg en mandelkvarn :). Det har jag ju önskat mig länge! Jag maler ofta mandel (eftersom jag till vardags helst inte äter vetemjöl och så). Jag brukar mala mandeln med en stavmixer. Men den låter så himla mycket och det orkar inte mitt arma huvud. Plus att jag har en lite äldre stavmixer utan en sån där burk med lock, man maler bara i en hög öppen burk, och då far det mandelbitar över halva köket.
Men en redig mandelkvarn från förr, det är annat det! Jag ville genast testa. Och se så bra det blev! De hela mandlarna la jag bara där så det skulle synas vad det är för nåt.


Nu är mandelkvarnen inte bara en praktisk hushållsattiralj, utan också så himla snygg inredningsdetalj där den sitter fast på det gamla bordet som vi har som köksö!


Sen var det dags för fika. Räkmackan hade fått sjunka ner lite, och istället dukade jag fram semlor och glass. Ja, både ock - semlor har jag ALLTID på min födelsedag, det är liksom en naturlag. Och glass önskade sig dottern och svärsonen för ett tag sen. Saffransglass. Jag körde med den där världens enklaste hemmagjorda glassen - 5 dl vispgrädde vispas nästan färdigt. I med en burk kondenserad mjölk, och så kryddar man med vad man vill. Som saffran nu då. Häll i en form (jag brukar använda sockerkaksform) och in i kylen i minst fem timmar.
Ovanpå strödde jag granatäpplekärnor innan jag frös in glassen, tänkte att det blir nog syrligt och gott till det söta.
Hur glassen smakade vet jag faktiskt inte, för jag och mamma åt lite semla och sen gick vi och la oss och vilade tillsammans. Men de som åt glassen intygade att det var gott! Det finns kvar i frysen så jag får smaka nån dag. Den blev ju fin i a f :).



Ja, och semlebullarna bakade jag ju häromdagen, frös in och så tog jag fram dem idag. Tinade och monterade ihop. 




Förutom semlor så är tulipaner ett måste på min födelsedag varje år. Så av dotter och svärson fick jag en finfin bukett som nu står på vardagsrumsbordet:



Och när jag och Andreas var en sväng till affären tidigare idag så hittade jag såna här fina pyttesmå tulpaner som jag gillar så, så såna köpte jag till mig själv i födelsedagspresent :).



Ja, sen var kalaset slut. Färdtjänst kom och hämtade mamma, och en stund efter skjutsade Andreas alla mina tre barn in till stan. Själv somnade jag i sängen nån timme, helst färdigkalasad!
Men nu är jag uppe igen, och nu dricker jag och Andreas drinkklassikern San Fransisco. Det var länge sen!


Mer galej än såhär önskar jag mig verkligen inte, födelsedag eller ej!
Jag har fått så många gratulationer på nätet och i sms och meddelanden. Och så ringde min "storebror" Jonas och gratulerade mig! :)

Nu är jag nöjd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar