söndag 24 februari 2019

Våren!!

Den där ruskiga vintern som tog över häromdan, tog sitt pick och pack igen och drog. Gudskelov.
Och igår på dagen ringde min telefon. Det var ett par vänner som undrade om vi ville komma dit på middag på kvällen.
Och i 99 fall av 100, när nåt kommer sådär plötsligt på, så får jag tacka nej för jag orkar inte, kan inte, förmår inte, hjärnan blir trött bara av att tänka på att ställa om sig. Jag är inte ett under av flexibilitet om en säger.
Men igår, hör och häpna, så orkade jag! Dock kändes det övermäktigt att vara hemifrån, så jag föreslog att de skulle komma hem till oss istället. Och så blev det!
Först tänkte jag också att "Äsch, vi kan ju hämta hem pizza så blir det enkelt!". Men så kom jag ihåg att jag ju hade planerat att göra kycklingbiffar i nån god sås, och med klyftpotatis till. Och det är ju enkelt och bra, och kycklingfärsen var ändå tinad och allt, så vi körde på det.
Jag kom på att ajvar är ju gott till det, jag hade sett nån som gjort färsbiffar eller kycklingfärsbiffar i sås med ajvar. Så jag improviserade:


KYCKLINGFÄRSBIFFAR I AJVARSÅS (jättemånga portioner, minst åtta eller så)

Biffar:

1,5 kg kycklingfärs
2-3 schalottenlökar
lite färsk hackad timjan
2 ägg
½-1 dl grädde
2 stora vitlöksklyftor
en rejäl skvätt kycklingfond
salt, svartpeppar
smör till stekning


Sås:
½ röd paprika
2-3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
smör
5 msk stark ajvar
4 dl grädde
2 dl creme fraiche
en skvätt kycklingfond
salt, svartpeppar, paprikapulver
en näve färsk hackad timjan



Hacka schalottenlök och vitlök fint. Blanda ihop allt i en stor bunke för hand. Stek biffar i smör av den lösa smeten (funkar bra att forma biffar om man blöter händerna innan man tar i smeten).
Biffarna behöver inte bli genomstekta, bara få fin färg på båda sidorna.
Lägg biffarna allt eftersom i en stor gryta.

Gör sen såsen. Strimla paprikan och schalottenlöken, hacka vitlöken. Fräs i smör i samma (stora) stekpanna där du brynt biffarna. Inte så grönsakerna tar färg, men så de blir lite mjuka. I med ajvar, rör om, och så i med grädde och creme fraische. Rör om ordentligt, och smaka sen av med fond, salt, svartpeppar och paprikapulver, samt ha i timjan.

När såsen smakar fint häller du den över biffarna i grytan, och låter det sen puttra i minst en kvart innan du stänger av plattan. Under tiden kan du koka ris, pasta eller potatis, eller som jag, göra klyftpotatis i ugn. En sallad ska det gärna vara till också.

Det blev väldigt gott faktiskt! Och mycket - vi var fem personer igår som åt oss proppmätta, och så blev det även tre lunchlådor över till Andreas. 




Det blev en kul och härlig kväll! Men jag blev trött rätt tidigt, och det blev även frugan i vårt gästsällskap :). Så medan herrarna spelade lite tv-spel, låg jag i sängen och läste trädgårdstidningar och somnade ganska snart.

Idag åt vi frukost framåt förmiddagen, och sen åkte gästerna hem till sig. Jag hamnade i sängen under en filt medan Andreas åkte iväg för att skåda. Jag slumrade lite, läste lite mer i trädgårdstidningarna, och tittade ut på det fina vårvädret. Ingen snö!! Jag kände att jag ville ut och greja lite med mina frön, men orkade liksom inte. 




Men några timmar senare orkade jag! Jag har inte sått nåt alls än i år, och med den begränsade dagsformen bestämde jag mig för att nöja mig med att så lite basilika bara. 




Nu står min lilla premiärsådd i fönstret här bredvid datorn. Bredvid mina broderigrejer och min kamera :). Allt roligt i en och samma bild!



Andreas hade också hunnit bli trött så han la sig i soffan och slösurfade på mobilen lite. Se så ljust det var - och då var klockan ändå fem!! 


Nu snarkar han gott. Själv funderar jag på att kanske baka frallor. Jag vet inte.
Eller nej, jag hejdar mig. Tar en lugn kväll. Imorgon bitti kommer Eskil, mormors ögonsten! Och sen åker jag in till stan för några lyxiga timmar bara för mig själv. Det ska bli roligt! :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar