tisdag 26 februari 2019

Vilken grej!!

Oftast när jag lagar mat eller bakar så tycker jag att det blir åtminstone helt ok.
Men vid några få tillfällen så blir det verkligen sådär mitt i prick - perfekt, underbart, halleluja! Sådär så jag känner det som att det är jag som har uppfunnit hjulet! :)

Sådär hände det idag.
Jag har ett tag haft nån inre bild (kanske inspirerad från nåt jag sett på nätet eller i tv, vet inte) om ett bröd som bakas ut som kanelbullar ungefär, fast som "örfilar" ("korvapuustit" på finska) - finska kanelbullar i en annan form än våra vanliga. Och att det i de här bröden, alltså som fyllning, skulle finnas smör och örter och kanske flingsalt. Och så skulle det, enligt min inre bild, vara vallmofrön på toppen.

Jag låg och googlade på såna bröd i morse, men hittade ingen som passade in precis i det som jag tänkt mig. Så jag gjorde som vanligt - plockade russinen ur kakan i några olika recept, la till lite egna grejer, och då blev det såhär:


FRASIGA SMÖRGIFFLAR (24 st)

50 g jäst

en knapp dl rapsolja
3 dl mjölk
2 dl vatten
2 msk vit sirap
1,5 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 130 g mjukt smör
lite persillade (en kryddblandning)
några nypor flingsalt
ägg till pensling



Smula ner jästen i bunken. Värm olja, mjölk, vatten och sirap i en kastrull så det blir knappt fingervarmt (bara lite rumstempererat är egentligen det bästa tycker jag).
Häll ner degvätskan i bunken och vispa så jästen löser sig. Tillsätt salt, och sen mjöl - lite i taget medan maskinen går. Var försiktig på slutet - degen ska vara lagom lös, absolut inte för torr och hård.

Låt jäsa övertäckt i ca en halvtimme. Ta upp på mjölat bakbord och knåda lite hastigt. Dela i två delar.

Kavla varje del till en tunn fyrkant, ca 45*30. Bred på smöret (jag skar det i små bitar först, mikrade i några sekunder och vispade sen ihop med elvispen så smöret blev helt slätt och mjukt).
Pudra över lite persillade. Eller om du har färska örter, kör på det! Jag hade inga hemma idag så det fick bli persillade, men det blev supergott! Strö över lite lite flingsalt.

Rulla ihop från långsidan, som med kanelbullar. Skär sen i ca 3 cm breda bitar, och lägg på plåt (med skarven neråt) med bakplåtspapper. Ta något tunnt och avlångt (jag tog en grillpinne) och tryck ner varje bulle på översidan ända ner, så sidorna liksom väller ut.

Låt jäsa i en halvtimme till under duk. Pensla med uppvispat ägg, strö över vallmofrön och grädda sen i 225 grader i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna lite under bakduk innan servering.




Alltså.....fy BUBBLAN så goda de blev!! Om jag inte mådde dåligt av alla dessa kolhydrater hade jag nog ätit upp alla. Nu fick jag nöja mig med att smaka. Men jädrarns så glada mina pågar kommer att bli när de kommer hem! :)
De är otroligt goda bara som de är, utan nånting till eller på eller så. Bara som en mindre söt bulle till en kopp te?
Eller så kan man ju servera dem ljumna med smör, ost och marmelad. 

De är absolut godast när de är nybakta och lite avsvalnade. Men de går bra att frysa. Och har de legat framme en stund och blivit småtrista så blir de som nybakta om man värmer dem lite hastigt i mikron!




Hursomhelst - det här kommer att bli en ny favorit. Perfekt som tillbehör till soppa, grillat, vad som helst! Eller som finfrukost, eller till en kopp te eller att ta med på picknick som de är....ja, de kan ätas precis jämt!

Hoppas att alla testar dem nu! Jag har då aldrig varit med om maken till gott bröd <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar