tisdag 2 februari 2016

Bullar med extra allt

Idag bakade jag bullar. Jag kunde inte bestämma mig för om jag skulle göra vaniljfyllning, kanelfyllning eller ja, kanske nåt med florsocker och så?
Jag bestämde mig för att gå all in och ta extra allt :) Mycket smör, mycket florsocker, mycket socker, mycket kanel och mycket vaniljsocker.

Själva bulldegen var en variant som jag och pågen improviserade fram en gång. Det är creme fraiche i degen, det var det enda vi hade hemma så vi testade - och *tadaa* - succé!



BULLAR MED EXTRA ALLT (ca 50 st)

2 pkt jäst
4 dl mellanmjölk
2 dl creme fraiche
2½ dl strösocker
1½ tsk salt
2 tsk kardemumma
2 ägg
200 g smör
"Lagomt" med vetemjöl special (jag mäter aldrig, utan höftar...)


Fyllning:
400 g smör
2 dl socker
1½ dl florsocker
4 msk kanel
1 msk vaniljsocker


2 ägg till penslingen
pärlsocker


Smula jästen i bunken. Häll på creme fraiche och mjölk, kör igång maskinen på halvfart. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg. Hjälp till lite med en vanlig visp för att allt ska lösa sig.
Tärna smöret och kör lite i mikron så det blir mjukt. Bara kanske 10-15 sekunder! Blanda i smöret i bunken.
Sen fyller du på med mjöl medan maskinen arbetar. Lite åt gången - hellre lite för lite mjöl än lite för mycket! Degen får gärna vara lite kladdig när den ställs på jäsning.

Låt jäsa övertäckt i minst en timme, gärna mer.

Baka ut degen genom att dela degen i två, kavla ut till en rektangel (½-1 cm tjock).
Tärna smöret och mikra det lite så det blir mjukt och smidigt. Häll i Mikra även smöret till fyllningen en aning så blir det lätt att bre på. Blanda i socker, florsocker, kanel och vaniljsocker. Jag vispade ihop det hela med elvisp.

Bre ut fyllningen på degen, snåla inte. 


Vik ihop degen från långsidan. Skär ca 2 cm breda strimlor som du tvinnar ihop till fina knutar. Lägg i formar.

Låt jäsa på plåt under bakduk, i ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i 200 grader, mitt i ugnen, ca 12-15 minuter. Håll koll! Mycket hellre att man gräddar lite för lite än lite för mycket!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar