lördag 10 november 2018

En skärtorsdagskaka

Vill du baka något riktigt chokladigt? Alltså SUPERchokladigt. Som bara smälter i munnen men som en bara kan äta en liten bit av för annars blir det alldeles FÖR chokladigt?
Ja, då har du kommit rätt. Då ska du baka den här Skärtorsdagskakan.
Och namnet har inget som helst med påsk att göra, har jag lärt mig. Utan det syftar till att man bakar kakan på onsdagen, och så skär man på torsdagen (och äter). Ja, vilka dagar som helst förstås, men bara man väntar nån dag med att äta den. Då blir den som godast.

I alla fall, såhär gör man den: 



SKÄRTORSDAGSKAKA

300 g smör
4½ dl strösocker
3 ägg
1½ dl kakao
3 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver

Glasyr:

2 dl vispgrädde
2 msk mörk sirap
100 g mörk choklad
2 dl strösocker
100 g smör

Smält smöret och rör ihop med socker och ägg. Blanda kakao, vetemjöl och vaniljsocker samt bakpulver, och rör ner blandningen i kastrullen med smör/ägg/socker. Rör ihop ordentligt och bred ut i långpanna (min var typ 25*35 cm) med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i knappt 20 minuter.

Blanda ingredienserna till glasyren (minus smöret!) i en kastrull. Koka under omrörning i 20 minuter. Ta av kastrullen från värmen och vispa i smöret i bitar. Bred glasyren över kakan. Låt svalna i rumstemperatur, och ställ sedan i kylskåpet över natten. 


Nästa dag vispar du lite grädde för att ha till, om du vill förstås. Lite rårörda hallon med lite socker i är också gott till. 

Väldigt bra kaka att baka till många, eftersom det är svårt att äta mer än en liten bit hur gott det än är! :)








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar