torsdag 15 november 2018

Saffran både högt och lågt

Saffran är ju väldigt gott och efterlängtat såhär års.
Något som jag bakat i ett par år nu typ den här tiden, är saffransbiscotti. Alltså små saffransskorpor.
Och jag gör dem med russin och mandel i.

Igår gjorde jag en dubbel sats av dem. Det här är en enkel sats:


SAFFRANSBISCOTTI MED MANDEL OCH RUSSIN

100 g smör
0,5 g saffran
1½ dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl grovt hackad sötmandel
1 dl russin

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, ta av från plattan och låt svalna lite innan du vispar i sockret.
Mortla saffranet tillsammans med typ en halv tesked socker. Blanda det i smöret.
Hacka mandeln. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
Vispa i äggen i smöret. Häll i mjöl, mandel och russin i smöret och rör ihop till en deg som håller ihop. Jag fick tillsätta lite mer mjöl än vad som stod, men det märker du ju om det behövs.

Dela degen i fyra delar. Rulla ut varje bit till en längd lite kortare än långsidan på din ugnsplåt (som du täckt med bakplåtspapper). Lägg dem på plåten, platta till bara lite lite, och ställ in i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Ta ut dem ur ugnen och skär (jag använder en degskrapa, det är smidigt) dem i sneda bitar. Sänk ugnen till 100 grader. Lägg de små skorporna luftigt på plåten, gärna med en snittyta uppåt och så att de inte ligger emot varandra. Ställ in plåten i ugnen igen och lämna ugnsluckan på glänt. Låt stå i ca en timme. Sen är skorporna färdiga!
De kan kännas lite "o-knapriga" direkt när man tar ut dem ur ugnen, men när de svalnat så blir de torra. 



Idag fick dottern och svärsonen en burk, och den här glasburken får stå framme i köket och fresta.




Och där är Bröli som en linslus, ja. Han var sugen på mammis skorpor och satt och glodde medan jag fotade dem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar