måndag 12 november 2018

Perfekta scones och ett julklappstips

Jag är ganska morgontrött, så ofta sover jag åtminstone fram till nio. Andreas har också fallit i den fälla numera eftersom han ju är hemma sjukskriven med lite trasig nacke/axel.

Men i morse skulle han upp hyfsat tidigt för att lämna en jobbgrej till en kollega, så då gick jag också upp när jag ändå var vaken. Medan han var iväg bakade jag scones och kokade te.
Scones vinner ju kanske inte direkt pris i Nyttigaste Frukosten. Men GOTT är det, väldigt gott! Och det blir inte så ofta det blir av att jag bakar scones.
Men idag blev det av. Jag förlitade mig på ett recept från Zeinas Kitchen. Zeina är otroligt duktig på matlagning och bakning, hennes blogg är fantastisk! HÄR är en länk till sconesreceptet, men klicka dig gärna vidare också och kolla in allt annat hon har bloggat om! Se och häpnas!


Jag skriver receptet även här för min egen skull, om det skulle försvinna från hennes blogg av någon anledning. För hon kallar det här för perfekta scones - och det var de verkligen! Supergoda!

ZEINAS PERFEKTA SCONES 6 stycken

ca 5 dl vetemjöl
en nypa salt
½ tsk socker
2 tsk bakpulver
50 g kallt smör
2 dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop de torra ingredienserna, gärna med en elvisp. Då undviker man klumpar i mjölet.  Tärna smöret smått och vispa vidare en stund så det smulas ihop. Häll på mjölken och rör bara som hastigast ihop precis så det blir en deg, inte längre. Degen får gärna vara lite kladdig, mjöla fingrarna och underlaget så blir den ändå lätthanterlig.
Dela degen i sex delar, lägg i en muffinsform av aluminium som du smort med smör, och grädda genast mitt i ugnen i ca en kvart. Lägg sen sconesen att svalna på galler, utan bakduk. När de svalnat något är de klara att äta!







Vår frukost var som sagt ingen hälsofrukost idag :), och inte blev den bättre av att vi hade päronmarmelad på sconesen. Det är min hemmagjorda marmelad, och det är här julklappstipset kommer in: Köp fina små glasburkar på loppis (eller ta såna du har hemma). Koka marmelad, det är plättlätt och går snabbt som tusan!
Häll upp på de väl rengjorda burkarna, sätt på locket och ett fint band eller snöre om, kanske med en liten grankvist eller så. Jag lovar, tusen gånger mer uppskattat än vilken Aladdin-ask som helst!

Vi fick päron tidigt i höstas av vår kompis Ulla som var på besök. Jättegoda gråpäron som vi åt på, men inte skulle hunnit äta upp alla innan de blev dåliga. Så då gjorde jag marmelad. Såhär:



PÄRONMARMELAD MED INGEFÄRA  (blir knappt en liter)

1½ kg gråpäron (små)
saften av en citron
½ dl finhackad ingefära
4 dl syltsocker
1 tsk citronsyra


Skala päronen, kärna ur och hacka dem rätt så smått. Lägg i en kastrull, tillsätt citronsaften och koka upp. Låt sjuda i 10-15 minuter, rör ofta och ha inte för hög värme, annars kan det bränna fast.
Tillsätt ingefäran och syltsockret, koka upp och låt koka hårt under omrörning i ett par minuter.
Ta plattan från värmen och rör ner citronsyran.
Häll upp på burkar. De ska som sagt vara väl rengjorda, och även gärna uppvärmda några minuter i en ugn på 100 grader - då håller sig marmeladen bättre. Sätt på locket direkt och låt svalna. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar