torsdag 22 november 2018

Tomatbröd på olika vis

Jag fick upp ångan för att baka bröd igår. Tomatbröd, var min tanke.
Jag har nog aldrig bakat tomatbröd förut. Men jag såg en bild nånstans, och ett recept. Just den bilden och det receptet hittade jag inte tillbaka till sen, men jag hade lite kvar i minnet och resten improviserade jag, och det gick så bra så :).

Det fiffiga jag kom på med tomatbröd (förutom att det är gott och lite annorlunda än det man vanligen bakar) är att det går att improvisera väldigt friskt. Dessutom går det lätt att "gömma" lite grövre mjölsorter i, tomaten ger ju färg så man ser inte riktigt om det är helt ljust eller grövre. Själv hade jag i slattar från skafferiet - i mitt tomatbröd finns både vetemjöl special, rågsikt, rågmjöl och grahamsmjöl. Man kan ju även ha i lite frön och så, och fler mjölsorter.
Så exakta receptet kan jag nog inte ange här, men på ett ungefär?..
Dessutom, om en har små kräsna barn så kan man kalla brödet för "pizzabröd" (om barnet gillar pizza då) så blir det säkert poppis!
Nåt som jag ska tänka på till nästa gång är att ta mer salt i degen. Jag tog nog bara ungefär en halv tesked den här gången. Nästa gång får det bli 1½, som jag har skrivit här nere i receptet. 




TOMATBRÖD


1½ dl grekisk yoghurt (går säkert finfint med creme fraiche eller turkisk yoghurt eller vanlig A-fil eller så)
1 pkt jäst
2½ dl kallt eller rumsvarmt vatten
1 burk (400 g) finkrossade tomater
3 msk olja (jag tog olivolja men rapsolja funkar ju också!)
4 tsk torkade örter (jag tog en pizzakryddablandning samt lite timjan)
1½ tsk salt
10-13 dl mjöl (man tager vad man haver som sagt. Skulle jag gissa så hade jag typ 2 dl rågsikt, nån dl rågmjöl, 1-2 dl grahamsmjöl och så resten vetemjöl special.)


Smula jästen i bunken. Häll på vattnet och rör om så jästen löser sig.
Tillsätt yoghurt, tomater, olja, örter och salt. Rör om ordentligt. Sen tillsätter du mjölet, lite åt gången. Jag tog de grövre sorterna först, och sen fyllde jag på med vetemjöl special tills degen blev lagom (lite kladdig men höll ihop bra).
Och sen lät jag det jäsa i ungefär en timme.

Den här gången bakade jag ut det till två små limpor som jag gräddade i varsin liten sockerkaksform på typ en liter (eller kanske mindre?...). Sen blev det även åtta stora frallor. som jag gjorde i form av en blomma (en fralla i mitten, de andra tätt runtom).
Sockerkaksformarna till limporna klädde jag med bakplåtspapper, och jag la även bakplåtspapper på plåten under frallorna.
Sen fick de jäsa i ca 45 minuter till. Under tiden satte jag igång ugnen, rev ost och vispade ett ägg för pensling.
Limporna penslade jag och sen hade jag på lite pizzakrydda och flingsalt. Frallorna penslade jag också, och strödde på grovriven ost samt pizzakrydda.

Limporna fick vara i ugnen i ca 45 minuter på 175 grader, men det är ju olika från ugn till ugn så håll koll!
Frallorna höjde jag värmen åt innan jag ställde in dem. Knappt 225 grader är nog lagom. De tar ca en kvart, men håll koll här också. De ska givetvis vara genomgräddade, och osten ska ha fått fin färg. 













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar