onsdag 28 november 2018

Roy Fares alltså...

Han bakar ju på för glatta livet i tv och på nätet och i böcker och överallt. Allt han gör ser så himla gott ut!
Dock har jag inte provat så många av hans recept, fråga mig inte varför. Men idag när jag skulle baka saffransbullar inför lördagens adventsfika så fastnade jag för hans recept som är med fördeg - alltså man gör degen liksom i två omgångar. Det lät proffsigt och bra så det testade jag! :) Receptet hittar ni HÄR. Men som vanligt skriver jag receptet även här på bloggen:

ROYS SAFFRANSBULLAR MED FÖRDEG (ca 40 stycken)


Fördeg:
500 g mjölk (5 dl)
50 g jäst
1 g saffran

520 g vetemjöl (8½dl)

Deg:
150 g rumstempererat smör
170 g strösocker (2 dl)
2 g salt (2 krm)
320 g vetemjöl (5½ dl)


Mandelfyllning:

250 g mandelmassa (jag hade bara 200, men det räckte fint!)
25 g strösocker (2 msk)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
120 g rumstempererat smör

Pensling och garnering:

1 ägg (här gick det åt lite mer än ett)
Flagad mandel
Pärlsocker


Börja med fördegen. Värm mjölken med saffran till (knappt) fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, kör i maskinen till en fin deg (den blev väldigt lös men så ska det nog vara!). Kör degen i fem minuter. Låt ligga kvar i bunken med en bakduk över, och låt vila i 15-20 minuter.

Blanda i resten av ingredienserna i bunken och kör med mellanhastighet tills degen känns len och glansig. Låt vila i bunken under bakduk i ca 20-30 minuter. 


Under tiden gör du mandelfyllningen. Riv mandelmassan, vispa ihop med socker och vaniljsocker (jag körde med elvisp). Blanda i smöret och vispa slätt.

Kavla ut degen till ca 45*70 cm på ett mjölat bakbord. Bred ut fyllningen. Vik degen dubbel från långsidan. Dela degen i avlånga remsor (ca 1½-2 cm breda blev de). Kolla gärna på nätet hur Roy gör knutar. Jag gjorde nåt liknande och det var både enkelt och fint!

Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 1-2 timmar (jag tog närmare två).

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över mandel och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 13-15 minuter tills bullarna är gyllene i färgen. Låt svalna under bakduk.

Ja, så gör tydligen Roy, och så gjorde jag :). Och det blev lite snyggt!





Och goda blev de också, det har provsmakats :). 


Och om vi ska prata lite väder så har det ju varit lite kallt de senaste dagarna. I somras var jag övertygad om att jag ALDRIG mer kommer att frysa. Jag längtade t o m efter att frysa!
Men visst har jag frusit nu. Det är iskallt, men vackert!



(Kransen har min kompis Annsofie gjort. Jag fick den när hon var här häromsistens :). Superfin, och ännu finare nu när det är lite frostigt!)


(Se så lång jag är. Så långa ben. Jag som alltid trott att jag har tre äpplen höga ben, finska och stadiga.)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar