söndag 11 maj 2014

Finaste gåvan


Vi har goda grannar en bit bort på vår grusväg. Igår fick jag frågan på facebook om jag skulle vilja bli vid några årgångar av tidningen "Husmodern" från 20-talet.
OM jag vill?? Herregud, det är ju en skatt!!

Idag levererades de, ända fram till min ytterdörr. En hel kartong med galet fina tidningar. Varför har layoutbiten hos tidningar gått bakåt, undrar jag? Varför var tidningarna så mycket vackrare förr än nu??
Se bara: 


Jag bläddrade i översta tidningen och häpnades över allt det fina, gamla, nostalgiska. Tidningen innehåller verkligen _allt_. Skönhetsråd, givetvis :) Den vänder sig ju trots allt till husmodern.

Har man blivit begåvad med "ålderns förebud", d v s slapp hy och rynkor, äro de icke alls omöjliga att bli av med..."..blott man använder de rätta medlen på det rätta sättet". Och "de rätta medlen" är, enligt texten, produkter av märket Hylins. Men så är texten också skriven av Hylin & C:o i Stockholm... Det verkade inte så petigt det där med annonser och redaktionell text, och skillnaden dem emellan, på 1920-talet :). 





Hemmets hygien handlar en annan text om, skriven av signaturen "Fru Lisa". Där talas om konsten att använda parfym på rätt sätt. Lite lyfter jag på ögonbrynen när jag läser: "Men man kan, när man skall bort på fest - inomhus tolereras starkare parfymdoft än utomhus - taga litet parfym bakom öronen, i näsborrarna eller på halsen, eller man använder sig av toalettvatten i samma doft som parfymen. Litet därav hälles i tvättvattnet eller ingnides i huvudsvålen, ja, man kan rent av stryka det direkt på händerna och halsen."

1. Vadå tolerera starkare parfymdoft inomhus än utomhus?? Är det inte tvärtom?...
2. Parfym i näsborrarna???
3. ..eller ingnidas i huvudsvålen? :)

Nåväl. Bläddrar man vidare hittar man roliga annonser. 







Mode visas förstås också. Tydligen var "ojämn kjolfåll" det senaste, och alla rekommenderades att genast införskaffa sig det. 




En rolig sida är en där det verkar vara en insändare - en lång sådan. 


Signaturen "Linda" berättar om att hon hört många tycka att gifta kvinnor äro dåliga arbetskamrater. En chef hade t ex sagt att han trodde att "deras mycket naturliga intresse för hemmet gjorde intrång på intresset för arbetet" :). Och en kvinnlig kollega hade klagat på att "när vår gifta arbetskamrat måste gå hem på slaget för att passa på sin man eller ordna för väntat främmande, då tycker hon det är den naturligaste sak i världen att lassa övertidsarbetet på oss ogifta."


Lite humor vill man ju också ha med i en bra tidning. 


:)

Och recept förstås! Här handlar det om bästa smörgåsrätterna - det inbjuds till tävling där man ska skicka in sitt bästa recept på rätter till ett smörgåsbord. Sen tipsar tidningen också om välbeprövade gamla recept. Sånt som kalvbräss i bröd, marinerad böckling och ansjovislåda. 




Fyller man år ska man hyllas, förstås. Och varför inte i Husmodern? Åh vad jag älskar såna här gamla porträtt!!





I slutet av tidningen hittar man platsannonser. Både med lediga jobb (oftast som husmor eller jungfru), eller "jobb sökes" som just husmor eller jungfru. 





Det här och väldigt mycket annat (bland annat gamla fina recept som jag bara måste testa nån gång!) finns det i Husmodern. Och det här är bara från ett nummer - och jag har en hel låda i min ägo! Yay! :D
Tack snälla Kerstin. Det här var en av de finaste gåvor jag kan tänka mig! 












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar