lördag 15 februari 2014

Lördagmiddag

Jag älskar "fullådorna" i mataffären. Alltså lådorna där det ligger mat som har kort datum, och så säljs det för typ halva priset. Finfin mat, och till priser som vilken smålänning som helst skulle jubla över :).
Jag är ju inte smålänning men jag jublar ändå.

I en sån låda hittade vi en skinkstek häromveckan. Nu låg den i frysen och jag kände att det var dags att göra något av den. 

Det fick bli fyllda skinkrullader! Inspirationen kommer från kryddburken.se , men som vanligt gjorde jag en egen variant.

Det braiga med att köttet var fryst var att när det fått tina en stund i rumstemperatur (ett par timmar) så var det väldigt enkelt att skära i tunna skivor. 
Det gjorde jag. 
Sen lät jag skivorna tina färdigt medan jag gjorde fyllningen. 
Två paket bacon och ca 15 cm purjolök hackade jag fint. Jag pressade i en vitlöksklyfta och kryddade med lite örter.
Sen fräste jag hela alltet i stekpanna tills purjon var mjuk och baconet hade fin färg. 

Sen bankade jag ut de tinade skinkskivorna med hjälp av en kastrull. Därefter bredde jag på lite Creme Bonjour med gräslökssmak på varje skiva, la på lite fyllning och rullade ihop skivan till en rulle, som jag fäste med en tandpetare. 
Sen brynte jag (eller ANDREAS brynte dem..) i lite smör i en stekpanna, och la över i min stora fina gjutjärnsgryta allteftersom. När alla var stekta, la jag i lite tomatpuré i stekpannan, samt lite vatten och lät det koka upp. I med buljongpulver, och sen mer vatten så det blir lagom mycket till sås.
När det kokat ihop hällde jag allt i gjutjärnsgrytan, över rulladerna, och lät dem bräsera under lock i 1½ timme så de blev alldeles möra. 

Då tog jag upp dem och la på ett fat, medan jag redde av såsen med lite maizena utrört i vatten. I med coloritsoja så färgen blev fin, och så en skvätt grädde också. Sen la jag i rulladerna igen (efter att ha pillat ur tandpetaren ur dom), och lät allt bli varmt.

Serverades med kokt potatis, gröna ärtor samt en klick svartvinbärsgelé :). Och JÖSSES så gott det blev! Såsen var fantastiskt god, med smak av baconet och gräslöksosten och purjon...

Fin helgmat, men billig och inte alls så krånglig!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar