lördag 22 februari 2014

Var det inte jag som skulle kalmera mig?

Frysen bågnar över av bröd och bullar. "Jag måste kalmera mig med bakandet", konstaterar jag - för att i nästa stund komma på mig själv med att stå och sätta ännu en deg.
Idag blev det "falska wienerbröd i långpanna". Egentligen inte så krångligt, men ändå var de inte så jätteroliga att baka, kände jag. Eller så var det för att jag fick ett astmaanfall mitt i alltihop p g a blöta hundar som sprang runt mig. Stroke + astmaanfall = inte optimala bakförhållanden.

Nåväl, de blev ju klara i alla fall. Och lite fina ändå. Eller inte så värst fina, men goda.

Falska wienerbröd i långpanna

50 g jäst
2½ dl mjölk
8 dl vetemjöl
1 dl socker
150 g smör
2 ägg

Smula sönder jästen i en bunke. Häll över den kalla mjölken, lös upp jästen i den. Knäck äggen och vispa sönder dem i mjölken.
Häll i en del av mjölet, och sen det rumsvarma smöret skuret i tärningar. Ha i resten av mjölet och låt gå i maskinen till en deg som inte är hård men heller inte klibbar.

Låt jäsa en stund (typ en halvtimme) medan du gör iordning vaniljkräm. Man kan koka egen, men jag gjorde vanlig marsankräm idag. Jag tog också upp ur frysen, den egengjorda mandelmassa som blev kvar sen semlorna. Så blandade jag ihop

mandelmassan (ca 2 dl)
100 g smör (rumsvarmt)
2 dl socker

Dela degen i två delar, kavla ut den ena delen i långpanna med bakplåtspapper i. Bred ut vaniljkrämen ovanpå.
Den andra biten kavlar du ut lika stort, men så brer du på mandelmassesmeten på halva degen. Vik över den andra halvan, kavla lite lätt ovanpå. Skär i strimlor och snurra dem sedan från ändarna så de blir liksom "snodda". Lägg dem i ett rutmönster över vaniljkrämen.
Pensla med ägg på rutmönstret. Grädda i 200 grader, i ungefär 10-15 minuter (så det hela får en fin färg).
När det har svalnat, rör ihop några deciliter florsocker med några matskedar vatten (öka droppvis, det blir lätt för rinnigt). Jag hällde i glasyren i en plastpåse och klippte ett pyttelitet hål i, och ringlade på det viset över glasyren över kakan.
Skär i bitar.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar