måndag 19 augusti 2019

Blåbärskaka med marängtäcke

Med frysen fylld av blåbär har jag i några dagar funderat på vad jag allra helst skulle vilja baka med dem. Blåbärsbullar kommer endera dagen - det har jag bestämt. Men idag ville jag hitta på nåt enklare, men ändå fint liksom.

Blåbärspaj är supergott, men jag ville testa något nytt! Så, inspirerad av den "klostermaräng" jag fikade på i somras på Hällekis trädgårdscafé, och efter att ha googlat lite olika recept, kom så den här blåbärskakan till.

BLÅBÄRSKAKA MED MARÄNGTÄCKE

Botten:
150 g smör
2 äggulor
1 stort ägg, eller två små
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
knappt 2½ dl vetemjöl

Fyllning:
ca 4-5 dl blåbär (jag använde frysta)
2 msk potatismjöl
2 msk strösocker

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker


Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, ställ åt sidan. Pensla formen (jag använde en rektangulär fin ugnsform, men man kan ju ta springform eller pajform eller ja, vad man nu vill ha. Min form var ca 25*20cm) med smör, bröa med ströbröd eller vanligt vetemjöl. Kokos kan ju bli gott också, men det använde jag inte idag.

Separera två ägg - gulorna i en skål, vitorna i en annan (det är viktigt att skålen för vitorna är torr och fettfri! Jag använde en glasskål). Tillsätt en dl socker i varje.
Vispa marängen först, den ska bli så välvispad så du kan vända skålen upp och ner utan att marängen rinner ur. (Jag brukar verkligen ALLTID misslyckas med marängsmet. Men idag gjorde jag med sockret direkt i innan jag började vispa, och då blev smeten perfekt! Alltid annars har jag haft i sockret lite åt gången när äggvitorna är färdigvispade. Vet inte om det var slumpen men så var det :). )
Sen vispar du äggulorna, ägget och sockret gult och fluffigt.
Blanda vaniljsocker och bakpulver i mjölet. Vänd ner mjöl och det smälta smöret i sockerkakssmeten, försiktigt och absolut inte mer än nödvändigt. När allt är blandat slutar du.
Häll sockerkakssmeten i formen. Blanda blåbären med potatismjöl och socker, och strö sedan ut dem jämnt över kakan. Bred ut marängsmeten ovanpå.

In i ugnen, längst ner, i ca 45-50 minuter (tills marängen har fått lite färg och är fin). Då är kakan klar!

Pynta gärna med lite blommor (jag använde från mynta och oregano - smakmässigt ingen hit på kaka, men de ska ju bara vara pynt :)), plus ett svartvinbärsblad, och så lite blåbär. Men ta vad du har! Ringblomma ska jag ta nästa gång, eller blomkrasse.

Det här ska vi fika på när min bättre hälft kommer hem om en stund.
(Jag har tjyvsmakat och kan meddela att kakan blev SÅ god! Supergod!)




Den här kakan ska jag testa även med andra bär och frukter. Hallon, äpple, rabarber...you name it! Åh, eller vinbär! Både röda och svarta funkar nog toppen till den söta marängen! 

1 kommentar: