söndag 25 augusti 2019

Flankstek Provencale

Oxfilé Provencale är ju en klassiker. Dock har jag aldrig lagat det, och inte heller ätit vad jag kan minnas. Men alltså, det VERKAR ju gott! Jag menar, råstekt potatis, lite rosa oxfilé samt en massa vitlökssmör - vad kan gå fel?
Så när vårt ICA annonserade om svensk oxfilé till bra pris så var min tanke att slå till på en lagom stor bit. Här skulle lagas oxfilé Provencale!
Men när jag väl kom till ICA så visade det sig att jag missat den lilla detaljen att de bara sålde oxfilén hel. Den minsta var lite drygt 2 kg...
Väldigt mycket oxfilé, kändes det som. Det är ju en sak att tjacka upp sig på en himla massa färs t ex - det kan man ju använda varje vecka och det är inte så himla dyrt kilopris. Men två kilo oxfilé! Nja. Där blev jag lite snål, kände jag.

Så jag tittade i köttdisken och hittade flankstek. Jag kan inte minnas att jag lagat flankstek förut heller, men vet att det är många som t ex grillar flankstek. Och då tänkte jag att det borde ju inte vara så segt eller så. Så det körde jag på! Oxfilé Provencale fick bli flankstek Provencale.

Här är mitt recept:


FLANKSTEK PROVENCALE


600 g flankstek

Marinad:
1 dl olivolja
½ dl soja
2 msk pressad citron
2 hackade vitlöksklyftor
1½ msk honung
lite salt och svartpeppar
2 msk paprikapulver


ett par kvistar färsk rosmarin
1 hackad salladslök



Rör ihop marinaden, häll i en fryspåse. Lägg i rosmarinkvistarna hela, och så den hackade salladslöken. Lägg i köttet och knyt ihop påsen, "gojsa runt" med påsen så köttet täcks av marinad. Låt marineras i rumstemperatur i några timmar.

Stek sen i het panna, i olivolja, efter att ha torkat av köttet med hushållspapper. Det ska få fin färg på båda sidor och ha en innertemperatur på 58 grader på tjockaste delen. Då lägger du köttet i grillfolie och låter vila i minst en kvart. Skär sen upp tvärs över köttfibrerna (det syns väldigt tydligt åt vilket håll de går). Skär gärna i sneda skivor - köttbiten är så platt så bitarna blir väldigt smala annars!

Råstekt potatis:
800 g potatis (jag köpte nåt som hette "Sommar-Amandine")
2 vitlöksklyftor, hela
en rejäl klick smör
flingsalt

Skala potatisen och skär i tunna slantar (ca 3-4 mm tjocka). Smält smöret i en stor stekpanna och lägg i potatisen och de skalade vitlöksklyftorna. Låt steka på medelvärme tills potatisen är nästan mjuk. Då kan du höja värmen så du får lite fin stekyta på potatisen också. Rör om med ett par minuters mellanrum hela tiden, ända från botten så inte några potatisar fastnar.

Vitlökssmör:
100 g smör
3 stora vitlöksklyftor, hackade
flingsalt, peppar, några droppar worcestershiresås
lite hackad färsk bladpersilja

Tärna smöret och micra i några sekunder så det blir lite mjukare. I med vitlök, flingsalt, peppar, worcestershiresås och bladpersilja. Blanda ihop. Ställ i kylen. 


Haricots verts-knyten:
24 st långa haricots verts
8 baconskivor


Lägg ihop tre haricots verts och linda in varje "trio" i en baconskiva. Stek snabbt i lite smör så baconet får fin färg.

Lägg den råstekta potatisen i botten på en ugnsform. Lägg köttet snyggt ovanpå och haricots verts-knytena fint runtomkring. Fördela vitlökssmöret ovanpå köttet, och gratinera i ugnen på grill, 225 grader, bara så vitlökssmöret nästan har smält helt.

Strö över lite färsk bladpersilja och servera genast!




3 kommentarer:

  1. Tack för ett jättebra recept! Har aldrig lagat med oxfilé, rädd att göra fel med det dyra köttet, men det här med flankstek var verkligen mumsigt! mvh Lilly

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, och förlåt för mitt väldigt sena svar! Bloggen har vilat väldigt hårt i flera månader...:/
      Vad roligt att det blev lyckat! Och visst funkar flankstek lika bra :).

      Radera
  2. Tack för ett jättebra recept! Har aldrig lagat med oxfilé, rädd att göra fel med det dyra köttet, men det här med flankstek var verkligen mumsigt! mvh Lilly

    SvaraRadera