torsdag 29 augusti 2019

Det är såsen som är grejen

som flickan sa :)

Jag har för länge sen helt glömt anledningen till att köpa pulversåser. Och det handlar inte om att vara präktig och duktig, utan om att det är så superenkelt att göra sås själv, plus att det blir cirka hundra gånger godare.

Som den här gräddiga pepparsåsen! Den kan man göra hur lätt som helst, och den är så himla god!

GRÄDDIG PEPPARSÅS


3 små schalottenlökar
ca 1 msk blandad hel peppar (idag tog jag grön-, rosé-, vit- och svartpeppar)
en klick smör

2-3 dl grädde
ett par matskedar kalvfond
en skvätt coloritsoja

Hacka schalottenlökarna fint. Mortla pepparkornen.
Smält smör i en kastrull eller liten gryta. I med lökhack och peppar. Låt fräsa nån minut eller två, rör om flitigt.
Häll på grädden, ha i kalvfond och coloritsoja. Rör ihop, och låt sen puttra på svag medelvärme i ca 10 minuter (rör omkring ibland) så såsen tjocknar.

Man kan för all del göra såsen magrare också, genom att reda smör/lök/peppar med ett par matskedar mjöl, låta fräsa en stund och sen hälla på vatten och bara en liten skvätt grädde.
Det gör man ju som man vill - magert eller kolhydratfattigt.

Idag serverades såsen till nötfärsbiffar och smörstekta haricots verts (plus kokt potatis åt den som ville, jag ville inte). Men den funkar precis lika bra till t ex en fin köttbit!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar