tisdag 27 augusti 2019

Tonfiskgratäng

Tonfisk antingen älskar eller hatar man. Eller i alla fall de flesta.
Själv älskar jag tonfisk (sån på burk alltså)!

Den här tonfiskgratängen är lättlagad och man kan göra mycket mat på ett enkelt vis. Och så blir det väldigt gott!

TONFISKGRATÄNG


2 burkar tonfisk i vatten

ca 1 kg potatis

1 gul lök
ca 10 cm av det gröna på en purjolök
1 vitlöksklyfta
5 dl grädde (eller så kan man späda ut med lite mjölk om man vill)
en skvätt pressad citron
en kruka färsk dill

salt, peppar

Smörj en ugnsform. Skala och skiva potatisen. Hacka den gula löken och purjolöken.
Börja med ett lager potatis (lite drygt hälften av potatisen), salta lätt. Smula tonfisken över potatisen. Fördela gul lök och purjolök över, och hacka hälften av dillen och strö över. Och så avslutar du med resten av potatisen, saltar igen, pepprar med grovmalen svartpeppar. Pressa vitlöksklyftan i grädden och rör om, innan du häller grädden över hela formen. Avsluta med lite mer hackad dill, och skvätt pressad citron över.

Kör i ugnen, 200 grader, i ca 45 minuter eller tills potatisen är mjuk och gratängen fått en fin yta.
Låt stå till sig ett tag innan servering. Gratängen blir faktiskt bara godare om den görs dagen innan och sen värms!

Servera med en fräsch sallad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar