onsdag 7 augusti 2019

Ordning och reda

Listor är mina bästa vänner. Jag skriver listor jämt, om nästan allt. Jag har t o m en lista på vad jag ska göra på morgonen när jag vaknar. Alla människor fattar ju egentligen vad man ska göra, men min lista behövs vissa dagar när jag faktiskt helt uppriktigt ligger och är helt tom i huvudet och inte fattar alls vad jag ska ta mig för. 
På den listan står t ex, "Gå upp ur sängen", "Släpp  ut hundarna", "Klä på dig", "Mumma dig" ("Mumma" är mitt ord för att typ tvätta mig, ta på deo, kamma mig o s v). Punkt för punkt, och så prickar jag av allt eftersom. Då vet jag att jag gjort som en normal människa gör på morgonen :).

Nu har jag skapat en till lista som jag ska ha nytta av i min vardag. En lista med allt sånt där småplock liksom!
Jag går ju liksom här hemma mest hela tiden, och ser allt som "borde" göras. Och jag vill ju ha ett anständigt hem där det åtminstone är någorlunda i ordning. Jag är verkligen ingen pedant, nejnej, långt ifrån! Men jag vill inte ha en massa disk på diskbänken, och jag vill inte se alla högar överallt med tidningar och reklam och tvätt och annat.
Men jag kan ju heller inte göra så värst mycket på en dag. Å andra sidan har jag ett behov av att känna att jag ändå bidrar med något till det gemensamma hemmet - ja, eftersom jag knappast bidrar så värst ekonomiskt eller med mycket av det praktiska.
Och min hjärna är expert på att tänka samma "Jag borde.." gång på gång, i en evig slinga.

Så därför kom den här listan till. Den är med ett par punkter, dag för dag, som jag ska göra. Sen är det bra, och jag har gjort mitt dagsverke. Om jag sen känner för att baka eller så, så får jag det - men bara om orken finns. De andra punkterna, för de andra dagarna, behöver jag däremot inte bry mig om. De kommer ju en annan dag!




Så nu sitter listan där på kylskåpet. Att "damma" innebär bra att damma det mest synliga, typ tv-rumsbordet och tvn. En grundligare städning får vi göra nån gång ibland. Men såhär ska det kanske ändå hålla sig hyfsat mellan varven. Och att "stryka" innebär bara att stryka de dukar som tvättats sen sist - inte så omfattande med andra ord :).
"Bädda rent" la jag på lördagen, för då är vi ju hemma båda två och kan hjälpas åt.

Det här är bara ett första embryo till lista - det kommer säkert att tillkomma en massa saker och jag kommer säkert att få flytta om i schemat. Och jag har bara kört det här sen igår :). Men än så länge känns det fint! Nu snurrar inte allt runt i huvudet på mig längre utan står där på listan på kylskåpet, snyggt och prydligt. 

Idag har jag hunnit städa handfatet i badrummet, plus hyllan ovanför, och bytt handdukar. Ska bara vattna blommor så är jag klar för dan sen. Och det känns fint!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar