fredag 26 september 2014

Varma mackor med lite knorr

Varma mackor är fantastiskt enkelt och gott och lätt.
Men en annan sak som är bra med varma mackor är att man kan göra dem så enkla eller så festliga man vill :)


Ikväll gjorde vi varma mackor med tonfisk, tomat, rödlök och mozzarella. Kryddat med timjan och dill.
Men så piffade vi till de ganska enkla mackorna med räkor och en hemslagen aioli.
Jag hade faktiskt aldrig gjort aioli innan, så det var lite av ett experiment. För som vanligt kunde jag inte hålla mig till ett recept - jag testade en egen variant.
Och första försöket gick helt åt skogen. Kanske för att jag fick för mig att det borde ju bli kalasfin aioli om man använder stavmixern att vispa med?
I alla fall, det blev en rinnig, helt värdelös sörja av det hela.

Inför andra försöket laddade jag med en rostfri kastrull att blanda i istället för plastbunken, och så drog jag fram elvispen.
Och se, det blev perfekt! :)
Först blandade jag en äggula med en tesked dijonsenap samt en knappt halv matsked äppelcidervinäger. Jag vispade ihop dem i nån minut. 

Sen började jag droppa i rapsolja, en droppe åt gången, under intensiv vispning med elvispen.
Efter ett tags droppande hällde jag i rapsoljan i en tunn stråle, sammanlagt två deciliter.
Sen var det bara att krydda med lite pressad citron, lite salt och lite peppar, och sen givetvis två pressade vitlöksklyftor. Blanda, så är det klart!

Lite sallad och citron. Och så ett glas vitt vin. Finmiddag!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar