lördag 27 september 2014

Rosmarinkotletter med svamp- och parmesanrisotto

Jag upptäckte att vi hade några fläskkotletter i frysen.
Fläskkotletter är ju så tacksamt - de är lätta att variera, de blir alltid goda, och de brukar ofta vara till ett bra pris (även svenska då - något annat kommer inte in i vårt kök ;)).
Det ska bli kul att testa fläskkotletter från grisarna som finns här på gården. Men det blir ju inte förrän längre fram, så idag var det köpekotletter.

Jag tänkte mig nån färsk örtkrydda till. På ICA bestämde jag mig för rosmarin - det passar fint till fläskkotletter, tänkte jag. Men vill man ta någon annan örtkrydda istället så är det ju fritt fram. Ta det du gillar bäst!

Såhär gjorde jag:

ROSMARINKOTLETTER 


2 msk hackad färsk rosmarin
1 vitlöksklyfta

rapsolja
5 ganska små fläskkotletter
salt, peppar

3 dl grädde
ett par matskedar riven parmesan

Hacka rosmarinen och vitlöksklyftan. Fräs i lite rapsolja i en stekpanna en stund innan du lägger i fläskkotletterna (man kanske får steka några kotletter åt gången). Bryn kotletterna en stund på varje sida så de får färg, men de ska inte vara genomstekta.
Lägg i en ugnsform allt eftersom. Skrapa ur rosmarinen och vitlöken ur stekpannan och ha på kotletterna. Salta och peppra.
Häll på grädden, och strö över lite mer rosmarin om du vill, samt parmesanen.

In i ugnen, 225 grader, i 20-30 minuter (tills det fått färg).

Risotto var det länge sen jag gjorde. Den gången var det inte så uppskattat av familjen, så det har inte blivit av sen dess.
Men idag tänkte jag strunta i familjens åsikter :) (dessutom var det bara Andreas hemma), så jag bestämde mig för risotto för det ÄR ju så himla gott!
Risotton gjorde jag efter instruktionerna på risförpackningen (använd arborioris), och på slutet tillsatte jag hackade färska champinjoner som jag brynt i lite olja och saltat med flingsalt. Och så massor av riven parmesan.
Salta och peppra, smaka av så det blir lagom!

Det här, det blev verkligen en festmåltid! Och en sån där bra festmåltid som inte tar så lång tid att laga. När risotton var klar efter typ en knapp halvtimme, så var köttet också klart!
Lite grönsaker till, så är saken biff. Eller kotlett. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar