onsdag 6 maj 2015

Första bidraget till helgens afternoon tea!

På söndag ska det bjudas på afternoon tea här hemma. Några vänner från längre bort på vägen ska komma.
Jag älskar konceptet "Afternoon tea" - att man ses mitt på blanka eftermiddan, dricker goda tesorter, äter scones med marmelad, och så är det en massa olika sorters snittar och små munsbitar av goda bakverk.
Jag har länge tänkt ordna ett litet afternoon tea-party. Det har liksom bara inte blivit av - orken har inte funnits riktigt! Men nu när vi pratade om att det vore kul att bjuda hem just de här vännerna (vi brukar bjuda hem varandra då och då på lite olika små sammankomster), så såg jag min chans att fixa mitt efterlängtade teparty :).

Jag har en hel lista på saker jag vill göra innan helgen, eller baka under helgen för den delen. Det kommer att bli många sorter att välja på, förhoppningsvis något för alla!
Idag gjorde jag det första bidraget - shortbread!
Det är en skotsk liten kaka som ofta inmundigas till just te.
Jag har ingen aning om hur "traditionella" shortbread smakar - jag har bara hört att de är så himla goda och spröda, så jag ville prova!

Såhär gjorde jag mina:

SHORTBREAD

250 g smör
1½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
2 dl maizenamjöl


Se till så smöret är rumsvarmt. Vispa det smidigt. Tillsätt socker, vaniljsocker och salt och arbeta ihop.
Sikta ner vetemjöl och maizenamjöl och arbeta ihop med händerna till en deg.

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en rektangel, ca 7-8 mm tjock. Skär i lagom bitar (eller för all del, ta ut med nåt fint pepparkaksmått eller nåt :)). Flytta isär dem så de ligger några millimeter ifrån varandra, och nagga dem sedan med en gaffel.

Ställ in i kylskåpet i en halvtimme. Värm ugnen till 150 grader under tiden.
Ställ in plåten med kakorna i ugnen, strax under mitten. Grädda i ca 25-30 minuter. De ska helst inte ta färg.

Låt svalna på plåten innan du börjar hantera dem.

Och ja, det BLEV verkligen väldigt spröda och goda kakor! :) De här kommer jag att göra fler gånger!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar