onsdag 2 september 2015

Ostfrallor och chokladbollar

Ni vet de där butiksbakade ostfrallorna? Alltså de där ljusa frallorna med riven ost på...där osten har smält och sen svalnat och blivit knaprigt gott och ger en fin färg.
Dem älskar jag.
Men alltså, butiksbakat...jag har inte läst innehållsförteckningen, men jag kan ju inte föreställa mig att det skulle vara idel finingredienser direkt.

Så idag bakade jag egna såna!
Och vet ni vad - jag hittade inget bra recept som föll mig i smaken ;). Vilken skräll, va? Så jag fick helt sonika fundera ut ett eget.
Och det blev så bra så!



MINA OSTFRALLOR 24 stycken


2 pkt jäst
5 dl mjölk
5 dl vatten
3 msk rapsolja
3 tsk salt

5 dl grovt riven ost
2½ liter vetemjöl special

Ovanpå:
1 ägg
grovt riven ost


Smula jästen i bunken. Mjölk och vatten kan du värma lite om du vill, eller så låter du bli. Låter du bli så låter du bara degen jäsa lite längre. Så gjorde jag.
Häll hälften av mjölk och vatten över jästen, rör så jästen löses upp. Ha i rapsoljan och saltet, och häll sedan på resten av mjölk och vatten.
Häll i hälften av mjölet och låt maskinen gå (eller veva med en slev eller vad du nu har) tills det blir en jämn smet. Då häller du i den rivna osten, rör igen, och så i med resten av mjölet. Låt maskinen gå några minuter, och ställ sen degen på jäsning under bakduk (eller jag använder oftast locket som är till bunken på min Ankarsrum-maskin). Eftersom jag hade kall degvätska så lät jag det jäsa i nästan en och en halv timme.

Sen är det bara att ösa degen på ett mjölat bakbord och knåda in lite mjöl om det behövs. Dela i 24 delar, och rulla varje del till en boll.

Idag valde jag att inte göra bara varje fralla en och en, utan gjorde som "blommor" av degbollarna. Tre bollar blev över, och de fick bli vanliga frallor.

Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över riven ost.
In i ugnen (som du har värmt till 250 grader), mitten av ugnen i 9-10 minuter. Som vanligt gäller det att hålla koll så färgen blir fin!


Tre såna här fina "brödblommor" blev det!



När min lille påg kom från skolan så åt vi mellanmål - nybakta ostfrallor :). Mums!



Och jag hade gjort lite chokladbollar också. Gött! Ibland får man fuska lite mitt i veckan med sånt.
De här chokladbollarna, alltså det här receptet, har vi använt i åratal. Funkar alltid.


CHOKLADBOLLAR

2 kkp (jag räknar varje kaffekopp som 1½ dl) havregryn
1 kkp strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
3 msk kakao
1 msk kaffepulver
3 msk mjölk


Allt blandas ihop med händerna, och så rullar man bollarna som vanligt och rullar i vad man nu vill ha på. Idag blev det pärlsocker. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar