tisdag 15 november 2016

Saftigaste saffranskransen

När jag var liten gillade jag inte saffran. När jag kom i tonåren började jag gilla det, men så fick jag en kraftig allergisk reaktion i samband med att jag åt lussebullar, så jag vågade inte äta det på flera år.

Men nu i vuxen ålder älskar jag det :). Därför blir jag glad när det blir saffransbulletider. 


Jag tänkte bjuda på saffransbullar på jobbet imorgon. Men så hittade jag ett recept på en krans istället som såg god ut, och rolig att baka. Det var HÄR, på tidningen Hembakat. En krans med mandelmassa och kardemumma.
Men jag valde att göra ett par små ändringar i receptet, bl a lägga till russin och öka mängden mandelmassa. Mycket av det göttiga! Såhär blev mitt recept, och det var till två kransar:


SAFFRANSKRANS MED MANDELMASSA OCH RUSSIN


2 påsar (1 g) saffran + 2 tsk strösocker
5 dl fingervarm mjölk
1 pkt (50 g) jäst
½ tsk salt
1 dl strösocker
2 ägg
100 g smör, mjukt
ca 16 dl vetemjöl special

Fyllning: 
400 g mandelmassa
125 g smör, kallt
2 tsk malen kardemumma
1½ dl strösocker


Pensling: 
1 ägg
pärlsocker
flagad mandel

Stöt saffranet och sockret i en mortel. Blanda med den fingervarma mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om så den löser sig.
Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl (smöret tärnar jag och kör några sekunder i mikron så det blir lite mjukt), medan maskinen går om du använder maskin. Låt maskinen jobba några minuter. Angående mjölet, så ta inte i allt på en gång utan spara en del och fortsätt tillsätta det lite åt gången. Degen ska vara lite "för kladdig", då är det lagom. 


Låt jäsa under bakduk i en timme. 

Dela degen i två delar, och sen varje del i tre. Klä två springformar med bakplåtspapper. Kavla ut en del av degen så den blir rund och ungefär lika stor som springformen. Lägg degrundeln i botten på en form.
Riv mandelmassa och smör (viktigt att smöret är kallt då!) grovt och blanda ihop. Smula över en fjärdedel av detta på degrundeln. Strö över en fjärdedel av sockret, och sen strör du över russin efter behag. Sen kavlar du en rundel till och lägger på, och så på med mandelmassa/smör, socker och russin. Den tredje rundeln lägger du bara överst.
Gör likadant med den andra kransen. 


Skär kransen i 12-16 bitar med en degskrapa i formen. Låt jäsa i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

När kransarna jäst, penslar du med uppvispat ägg och strör över pärlsocker och mandel. 

Och så in i ugnen, på nedersta falsen. Låt grädda i ca 35-40 minuter - men se upp, för i slutet kan det bli lite väl mycket färg på kransen om du inte lägger på en bit ugnsfolie över!
Den här gången kollade jag innertemperaturen på kransarna. Ca 95-96 grader ska den vara så är det klart. 


Låt svalna under duk. 


Alltså de här blev riktigt saftiga och goda! Man kan ju hoppa över russin om man inte gillar russin, eller ha hackade nötter i eller ja, hur man nu vill ha det. Kanske lite hackad choklad?
I alla fall blev det här bra tycker jag. Så imorgon tar jag med en till jobbet :). 













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar