måndag 19 december 2016

Korvstånkningspremiär!

Länge önskade jag mig en fin köksassistent. Helst en Ankarsrum, men det insåg jag ju att det är en alldeles för dyrbar grej, den hamnade inte direkt överst på priolistan.
Men när jag fyllde år för ett par år sen fick jag en Ankarsrum av Andreas. Kanske för att han skulle slippa knåda deg åt mig :D. I vilket fall som helst, glad blev jag. Den har blivit flitigt använd sen dess.

En av många anledningar till att jag ville ha just en Ankarsrum var att det finns så roliga tillbehör till den. Som köttkvarn och korvhorn och sånt. Det ingår inte i själva grundpaketet, men går att köpa till.
Att göra egen korv har jag suktat efter länge, och förra julen fick jag så köttkvarn och korvhorn i julklapp. Här skulle stånkas korv! Eftersom Andreas i sin tur fick ett ölbryggningskit samma jul så tänkte vi oss öl- och korvfester.
Men ja...alltså ork och sånt finns ju inte i överflöd. Andreas och Albert har bryggt öl en gång. Det blev tydligen väldigt lyckat (jag vet inte, jag dricker ju inte öl..).
Men någon korv har det inte stånkats!

Inte förrän nu. För i lördags gick vi från tanke till handling.
Först tänkte vi oss en vanlig julkorv. Men...det kändes lite trist. Så när jag hittade ett recept på chorizo så tog vi det. 



CHORIZO (ca 15 st)



  • Skala och klyfta lök och skala vitlök. Mortla kryddorna i en mortel och lägg i en stor bunke. Skär rimmat fläsk och ev fläskkött och späck i mindre bitar, ca 3x3 cm.
  • Mal fläskkött, lök och vitlök två gånger. Varva kött med rimmat fläsk och lök så går det enklare att mala. 


  • Blanda i kryddorna. Arbeta ihop till en jämn smet. Stek ett litet smakprov i stekpanna, om så önskas salta och krydda lite mer.
  • Trä på fjälstret på korvhornet. 


  • Tryck ut en bit färs i fjälstret, snurra runt ett par varv så fjälstret tvinnar sig. Fortsätt så. OBS! Packa inte korven för hårt - den ska vara löst packad. 


  • Bind korvarnas ändar med snöret och lämna kvar lite fjälster mellan korvarna.


  • Chorizon tillagas kokt/stekt/grillad. Kokt: Lägg i en gryta vatten med lagerblad, vitpepparkorn och salt. Låt korvarna sjuda i ca 20 minuter. Pricka dem lätt med en nål om de får luftbubblor.
  • Stekt: Stek i lite smör tills de blir gyllenbruna. Även gott att grilla.

När vi väl fått dit alla delar på maskinen ordentligt så var det en barnlek att stånka korv! Det ser hemskt snuskigt ut, och "...som flickan sa.."-skämten haglade tätt :). Men roligt var det!

Nu blev väl inte korvarna fullt så roliga till utseendet som jag hade velat. Nästa gång ska jag tillsätta lite mer paprikapulver för att få en aptitligare färg.

Men goda var de! Vi provstekte en liten en. Tyvärr sprack den ganska bedrövligt och nästan all korvsmet rann ut. 





Men jaja...kanske var de för hårt packade. Eller så stekte jag på för hög värme. Nästa gång vi steker på dem ska jag steka dem lite försiktigare. För gott var det, och här ska definitivt stånkas korv fler gånger! :)


Igår hade vi också matlagning inför jul. Jag och Albert gjorde sill och inlagd strömming.
I år begränsade vi oss till EN sillsort - pepparrotssill. Vi blandade (lite på måfå) creme fraiche, majonnäs, riven pepparrot, småtärnat syrligt äpple, dill, salt, vitpeppar och lite socker. Ja, jag tror att det var allt. SÅ jäkla gott! Och så i med femminuterssill (väl avrunnen), och så la vi det på burk.

Strömmingen kokade jag en lag till. 



LAG TILL INLAGD STRÖMMING

1½ dl ättikssprit 12%
3 dl strösocker
4½ dl vatten
några kryddpepparkorn
3-4 lagerblad

Koka upp, se till att allt socker löser sig, låt svalna. 

Sen varvade vi den stekta strömmingen (som jag stekt i smör, två och två med hackad dill emellan och med lite rågmjöl som panering, och sen låtit kallna) med morotsbitar och strimlad rödlök och purjolök, i glasburk. Och så hällde vi lagen över. Lagen räckte gott och väl till två ganska stora burkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar