fredag 30 december 2016

En bortsoven dag

Vi vaknade lite sent idag - klockan var halv ett på dan :).
Men vad gör det när en är ledig och allt!

Vi drog in till stan på eftermiddan. Jag köpte lite gott till mamma inför nyårsaftonen. Hon ska få äta kallskuret från delikatessdisken (rostbiff, fläskfilé och en bit varmrökt lax). Och så potatisgratäng till det.
Och så hade jag med mig lite matlådor till henne. Hon är jätteduktig på att laga mat men med ålderns rätt och med tanke på att det är lite trist att laga bara åt sig själv, så är det bättre med färdiga matlådor. Plus att hon blir glad av det :).

Och så var det lite andra ärenden vi hann med innan vi åkte hem och började plocka bort julen. Allt är borta nu, förutom en ljusslinga i vardagsrummet, plus den fina lilla granen som jag inte hade hjärta att ta bort än. Mina fina barn hämtade ju in den, och Johanna pyntade den....nä, den får stå där ett tag till och vara fin.

Sen gjorde jag middag! Idag blev det en väldigt lätt variant. Bruschetta!
Egentligen hade jag först planen att göra bruschetta till förrätt imorgon. Men en av våra gäster gillar inte tomat, och då är ju bruschetta inte en toppenidé ;),
Så jag planerade in en annan förrätt till imorgon (en förrätt som jag också förberett idag, men mer om det under helgen). Och så åt vi bruschetta till middag.


BRUSCHETTA (2 port.)


4 skivor vitt bröd (går fint att ta en lchf-variant också)
olivolja
3 fina, smakrika tomater
3 vitlöksklyftor
en näve färsk basilika
svartpeppar och flingsalt efter behag

Gör röran först. Hacka tomaterna ganska smått. Blanda med hackad basilika (spara några blad till garnering), två finhackade vitlöksklyftor samt peppar och flingsalt (smaka av).

Värm upp en stekpanna med olivolja i. Pressa i den sista vitlöksklyftan.
Stek brödskivorna gyllene på båda sidor. Lägg upp på tallrik, fördela tomatröran på, garnera med basilikablad och servera genast. 







Alltså det här...sååå himla gott! Friskt och lätt och vitlökigt och alldeles underbart. Tänk er det en varm sommarkväll i paviljongen, med ett glas vitt vin (eller två) till. Det lär det bli i sommar nån gång!
Eller som förrätt, som sagt. Då kan man ju ta en vanlig smal baguette och göra ett par små bruschetta var till alla.
Och vill man att det ska vara lite kött till kan man ju servera några skivor fin skinka eller salami till. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar