torsdag 15 december 2016

Inte så mycket -stök, mest -mys

I helgen ska vi ta en julstädning light, bestämde vi igår.
Och så har jag en lista på sånt jag vill hinna med att göra till julbordet och så.

Men det får inte bli för mycket eller ett "måste". Orkar och hinner jag inte julgodiset t ex, så finns det ypperligt bra julgodis att köpa.

Idag bakade jag i alla fall saffransbullar. Den förra omgången jag gjorde är slut vid det här laget, men de blev ju så goda och bra så jag ville göra en omgång till! Den här gången använde jag mandelmassa istället för marsipan. 

Fördelen med det här receptet är inte bara att bullarna blir goda och saftiga - det är dessutom bara en enda jäsning. Visserligen på två timmar, men då hann jag vila lite plus kolla på webb-tv. 


SAFFRANSBULLAR MED MARSIPAN OCH RUSSIN (ca 30 st)

1 pkt jäst
3 dl mjölk
3 dl grädde
1 g (2 pkt) saffran
1 dl socker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
150 g smör (tärnat och mjukt)
13-15 dl vetemjöl special

Fyllning: 
200 g smör
1 dl socker

250 g marsipan (det går finfint med mandelmassa också!)
russin efter behag

Pensling:
1 ägg

pärlsocker

Värm mjölk och grädde till knappt fingervärme i en kastrull. Smula jästen i bunken, häll över grädden och rör så jästen löser sig.
Mortla saffranet med ett par teskedar av sockret, och häll det i bunken. Tillsätt socker, ägg, vaniljsocker, salt och det tärnade smöret (som vanligt kör jag det kanske 10-20 sekunder i mikron så det blir mjukt). Häll i mjölet lite åt gången. Degen ska bli smidig men den ska fortfarande vara lite kladdig.

Häll upp degen på mjölat bakbord, häll lite mer mjöl på och knåda degen en kort stund.




Kavla degen till en rektangel. Tärna smöret till fyllningen och kör i mikron en stund så det blir mjukt och går att röra smidigt med en slev. Bred ut med en slickepott över degen. Riv marsipan/mandelmassa och strö över. Strö även över sockret och russinen.

Vik degen dubbel (långsida mot långsida), och skär 1½ cm breda bitar som du sen tvinnar och gör till bullar (ändarna nederst så håller de ihop). Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i två timmar under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker. Grädda i 225 grader strax under mitten i ugnen i ca 8-10 minuter (håll koll - hellre lite för lite gräddade än lite för mycket! Men de ska ha fin färg!)


Låt svalna under bakduk. 






På eftermiddagen var det så vackert ute så jag var ute i trädgården en stund och pratade med höns och hundar och katter, och fotade lite. Så himla fint med rimfrosten överallt!


Solen på väg ner. I söder....

Taklöken är fin även med frostigt täcke på sig :)

Prydnadskålen ser lite deppig ut, men är fin ändå tycker jag!



Wilmer väntar på sin lillhusse

Smultronplantorna är nog döda vid det här laget. Men de får stå kvar som prydnad så länge det är frost i alla fall :). 

Skelettet från nån krydda som jag förmodligen borde ha försökt övervintra i förrådet...

Hemmet

En bukett med tallkvistar pryder krukan på grinden. 

Lillkissen sitter på trappan och tvättar sig medan solen går ner.

<3 Wilmer <3 Alltså det där söta lilla ansiktet....

Lillkissen vill in och äta. 


Imorgon...då ska jag nog baka karelska piroger. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar