torsdag 26 mars 2015

Fondkok och lyxmiddag

Jag säger det här väldigt tydligt: SLÄNG INTE RÄKSKAL NÄR NI ÄTIT RÄKOR!!!



Ja, jag vet att de är fula och lite äckliga! Men gör aldrig det!
Orkar eller hinner du inte göra nåt med dem direkt, lägg dem då i en fryspåse och frys in. Sen, en annan dag, när du har tid och ork och lust att göra nåt jättefint, då tar du fram dem och kokar en rackarns god räkfond!

Det kan tyckas lite sådär pretto att stå och koka sin egen fond. Men jag säger bara att det BLIR så mycket godare, och man slipper en himla massa e-medel, och man blir så himla glad - bara en sån sak!

Och inte är det svårt heller. Bara roligt! Man gör lite som man vill. Såhär gjorde jag: 



HIMMELSK RÄKFOND

Skal av 500 g räkor
1 morot
1 gul lök
15 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 knippe färsk dill
1 knippe färsk persilja
2 msk tomatpuré
1-2 dl vitt vin
vatten
10 vitpepparkorn
1 msk torkad timjan
1 tsk salt


Börja med att skala räkorna, om du inte redan har en färdig hög med räkskal. Fräs dem i smör i en gryta. De ska fräsas ordentligt, så de får lite färg.
Sen i med grönsakerna som du har hackat, de behöver inte vara finhackade direkt så det går fort. 






Fräs ett tag till innan du har i tomatpurén. Blanda ner den ordentligt, och låt fräsa ytterligare en stund. Känns det torrt så fyll på med lite rapsolja eller så.



Häll på vin och fyll på med vatten så att det täcker. I med pepparkorn och timjan, samt salt. Rör om, på med locket och sen låter du koka i en halvtimme eller trekvart.
Sen silar du av räkskal och annat, ner med fonden i en kastrull, och sen kokar du utan lock tills det reducerats till en tredjedel.
Sen är det klart! :)
Man kan frysa in i istärningslådor, perfekt att ta fram och krydda såsen till fisken med, eller fiskgryta eller fisksoppa.

Själv gjorde jag en fisksoppa till middag. En riktigt lyxig middag, kändes det som! 


GUDOMLIG FISKSOPPA

3 laxfiléer
3 torskfiléer
1 rödlök
15 cm purjolök
½ röd paprika
4 stora potatisar
2 stjälkar av en stjälkselleri
2 dl vitt vin
räkfond efter smak
vatten
ca 1 dl hackad färsk dill
2-3 dl creme fraiche
1-2 dl grädde
salt, vitpeppar
lite pressad citron

Hacka rödlök, purjolök, selleri och paprika ganska smått. Skala potatisen och tärna den i ca 1*1 cm stora tärningar.
Lägg allt i en gryta, häll i fond och vin, och fyll på med vatten så det knappt täcker. På med locket, och låt koka tills potatisen är mjuk.
Under tiden tärnar du fisken i lagom bitar, och hackar dillen. När potatisen är mjuk, tillsätt creme fraiche och grädde, och så i med fisken och dillen. Rör om. Pressa i lite citron och smaka av med salt och peppar.
Låt bara koka upp så fisken blir genomkokt (det går väldigt snabbt).
Servera gärna med mer dill, lite citron samt lite räkor. Jag gjorde även vitlöksbröd på surdegslimpa.

Vitt vin serveras med fördel till :).
Det här är mat som passar till vilken finbjudning som helst! 










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar