söndag 15 mars 2015

Vaniljbullar

För nån vecka sen såg jag en bild på vaniljbullar, eller pariserbullar eller vad de nu kallas hos folk.
Alltså såna vanliga runda bullar med en massa vaniljkräm i, penslade med smör och doppade i socker.
Sen dess har jag haft ambitionen att baka såna, men det har inte blivit av.
Inte förrän igår! :)



VANILJBULLAR

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 ägg
1 liter Manitoba Cream
ca 6-7 dl vetemjöl
vetemjöl till utbakning

ca 1 liter tjock vaniljkräm (jag gjorde vanlig Marsankräm)

smör
strösocker


Smula jästen i bunken. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till fingervarmt, ungefär.
Häll mjölken/smöret över jästen, rör så jästen löser sig.
Tillsätt sirap, salt och ägg, och sedan Manitoba cream medan maskinen går. Till sist häller du i vetemjölet, lite åt gången så det inte blir för mycket. Degen ska hålla samman fint, men det gör inget om den är en aning kladdig.
Låt jäsa i ca 1 timme under bakduk. Under tiden kan du vispa ihop vaniljkrämen.

Dela degen i 24 delar. Kavla ut varje del till en rundel, ca ½ cm tjock. Lägg på en rejäl klick med vaniljkräm. Jag hade säkert på 3-4 matskedar på varje.
Nyp ihop rundeln ordentligt så det blir som en boll med vaniljkräm i. Lägg med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper på.

Låt jäsa i 45-60 minuter. Grädda sedan i 200 grader, lite längre ner än mitten i ugnen, i ca 10-13 minuter. Håll koll där på slutet - de ska ha fått en fin färg men inte blivit för gräddade!

Låt svalna under bakduk. Innan servering, pensla med smält smör och doppa i en skål med strösocker. 





Jamen titta här - en av de fina assietterna som jag skrev om i förra inlägget :)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar