tisdag 24 mars 2015

Praktiskt långkok

Ratatouille är en fransk grönsaksröra. Man kan ha i lite vad man vill, men vanligt är zucchini, paprika i olika färger, olika sorters lök, vitlök och så självklart tomat.
Just så gjorde jag min ratatouille idag. Zucchini, röd paprika, orange paprika, rödlök, gul lök, vitlök, och så hela tomater på burk.
Det är bara att hacka grönsakerna och fräsa i lite olja så de mjuknar lite. I med tomaterna, hacka sönder dem, och så krydda med lite vad man vill - jag tog timjan, salt, svartpeppar, vitpeppar och lite socker.
Sen låter man det puttra. Gärna länge. Det GÅR att låta det puttra i 20 minuter om man vill, men klart godast blir det om man låter det ta tid. Jag lät det ta ca 1½ timme, men 3-4 timmar är bara bra, om man bara kollar till det ibland så det inte kokar torrt. Bara att fylla på med mer tomater eller kanske bara lite vatten i så fall.
Och gör gärna MYCKET - dels är det gott, så det går åt :). Och dels är det perfekt att frysa in så har man en jätteenkel men kanongod middag en annan dag. Bara att värma på ratatouille, och servera med korv eller kyckling eller överblivet kött eller ja, vad som helst egentligen!

Till det här gjorde jag kycklingfiléer i ugn - salt, svartpeppar samt paprikapulver på. Och så klyftpotatis. Klyfta potatis, ringla rapsolja över, krydda med salt, svartpeppar och torkad timjan. Rör om, och så in i ugnen i ca 40 minuter (eller tills potatisen fått fin färg) i 225 grader.

Och så lite bearnaisesås till. Den här gången på burk. Jag hade inte ork att kämpa med en bea som ändå skär sig, idag.

Men det här är mat som passar både en vardag, eller som fin bjudmat på helgen :)








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar