söndag 5 juli 2015

En stekhet helg

Så kom den då äntligen, den som många så länge efterfrågat - den varma sommaren :).
Jag själv har inte efterfrågat den så värst. Den kommer ju ändå förr eller senare, tänker jag. Plus att det inte hjälper att gnälla över vädret.
Sen kan jag ibland känna att det är FÖR varmt, typ när man blir genomsvettig bara av att gå och hämta ett glas vatten. Eller när man åker och handlar och de där sekunderna mellan att man stänger bildörren och Andreas startar bilen så fläktarna går igång, känns som timmar.

Men kvällarna nu är ju underbara! Idag har dessutom ett under hänt - flugorna har hållit sig borta?
Vi bor ju på en bondgård med kor precis utanför tomten, så det brukar vara nåt jävulskt med flugor varje sommar. I fredags skulle vi sitta ute och äta men det blev inte ett dugg mysigt eftersom det kom typ tusen flugor samtidigt och skulle lägga sig i. Så igår åkte vår flugpaviljong upp...
Men idag satt vi helt förundrade och stirrade på varandra här ute. Inga flugor?? Hallå? Jo, kanske nån enstaka sån där normal fluga som hör sommaren till. Men alla tusentals? Var var de?
Jag vet fortfarande inte. Jag vet bara att jag inte saknar dem.

I fredags bakade jag igen. Ja, i torsdags bakade ju jag och pågen bullar. I fredags bakade jag tunnbröd i stekpanna. Receptet kom från tidningen Hembakats sida, Lindas bakskola. Men jag skriver det här också:

TUNNBRÖD I STEKPANNA 12 st


25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
2 msk ljus sirap
½ dl rapsolja
1½ tsk salt
2 krm hjorthornssalt
9-10 dl rågsikt


Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken, blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, olja, salt, hjorthornssalt och sen rågsikt, lite i taget. Blanda till en lite lös men smidig deg, knåda i någon minut. Låt jäsa under bakduk i närmare en timme.
Dela degen i 12 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till tunna rundlar, stora som stekpannan, på mjölat bakbord. Kavla sista varvet med en kruskavel.
Grädda bröden utan fett på medelvärme, 1-2 minuter på varje sida, i en stekpanna (i grundreceptet står gjutjärnsstekpanna, men jag körde en i teflon och det gick finfint). Lägg bröden ovanpå varandra och låt dem svalna inlindade i en kökshandduk så de håller sig mjuka.


De bröden hade vi sen till kvällens middag som var tonfiskwraps. Jag blandade två burkar tonfisk i vatten, med en hackad rödlök, ett par stjälkar selleri, kapris efter behag, rejält med hackad dill samt två kokta, hackade ägg. I en skål blandade jag creme fraiche och majonnäs, saltade och pepprade och sen rörde jag ihop allt, och pressade i lite citron.

Till röran hade vi mer kokt ägg (skivat), tomat, mer dill samt gurka, och så gjorde vi wraps. Fantastiskt god mat när det är såhär varmt :)






När vi låg och sov middag sent i fredags eftermiddag, hördes plötsligt en röst - "Hallåååå?".
Det var vår kompis Jonas (min storebror i själen, fast inte biologiskt). Han och hans fru Maria (min storasyster i själen, fast inte biologiskt :)) stod utanför och hojtade. De hade varit ute och finåkt och kom då på att de kunde kanske bjuda in oss på lite kalas till lördagen. Lite grillning och lite drinkar och så.
Men eftersom vi lovat bort oss som hundvakt så blev det så att vi bestämde att de skulle komma hit istället :). De hade med sig lite mat, vi fixade resten, och så blev det ett sånt där jättemysigt knytkalas av det hela! Vi åt jättegod honungsmarinerad kyckling och kryddiga korvar som vi grillade. Till det ugnsrostad vitlökspotatis, en sallad, lite rabarberchutney, tzatziki och..ja, lite sånt där. Kalasgott!
Och så drinkar till det. Många drinkar. Det hann bli mörkt i flugpaviljongen innan de begav sig hemåt medelst taxi.
Vad jag uppskattar såna där kvällar! Och allra mest: Vad jag uppskattar såna där vänner! :)
Men några bilder kom jag mig inte för att ta...

Idag däremot, grillade vi igen, jag och Andreas. Den här gången blev det en pepprig flankstek. Till det gjorde jag en egen potatissallad. Kokt färskpotatis, rödlök, ett halvt grönt äpple, kapris, mängder med dill, purjolök...ja, det var nog det. Och så en dressing på creme fraiche, majonnäs, salt och peppar. Rör ihop, klart.
Och så en god sallad till. Nu kör jag med vattenmelon i salladen, det tycker jag blir så gott och fräscht till grillat! :)





Idag kom min vän Jenny med familj förbi. Det händer inte jätteofta, men nu när det hände så var det väldigt roligt att ses :). Och så fick jag tillfälle att ta fram mina och pågens bullar ur frysen.


Nu gör vi minsta möjliga en stund, för att inte bli helt genomsvettiga. Andreas kör med kalla fotbad, jag själv tänkte slänga mig i duschen och ta en kalldusch snart.
Men först - ut och vattna blommor! De far ju också illa i värmen! Så när kvällen kommer så ger jag dem vatten så de ska känna att livet ändå är ganska roligt :). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar