måndag 6 juli 2015

Just det, kafferepet!

För någon vecka sen hade jag kafferep. Det var mina fina kollegor från en tidning nära mig som var bjudna. Flickkollegorna, vill säga - herrarna fick stanna hemma :).
Jag älskar ju såna här små projekt. Att bjuda in vänner som man tycker mycket om, att planera vad jag ska bjuda på, att baka/laga det som är planerat och att sen få några timmar med prat och skratt och bara få känna sig lite hyfsat normal, och få umgås med människor som ger så mycket energi och som uppskattar det jag kan ge. Jag blir som en trasa efteråt, men en väldigt glad trasa :).

Det var en av de där underbara, fantastiska sommarkvällarna som vi fått njuta av nu. Jag dukade ute i trädgården, under äppelträden. Vi satt där i flera timmar och fikade och pratade.



Inte sju sorters kakor, men i alla fall sex sorter :)


En urusel bild på många sätt, men ger ändå lite feeling. Lite lantlig feeling!


Fina, fina flickor!! <3 Det satt en flicka till bredvid mig, men hon hamnade inte på bild. Men hon är precis lika fin hon! :)


Givetvis sommarblommor på bordet

Allt på bordet var såklart hembakat. Där fanns:


SOMMARBULLAR 48 st

2 pkt jäst

4 dl mjölk
4 ägg
2½ tsk salt
2 dl socker
500 g smör
ca 2 liter vetemjöl special (börja med kanske 1½ liter och fyll på försiktigt...)

48 frysta hallon

3 dl vaniljkräm

Smula jästen i bunken, häll över mjölken och vispa/rör om så jästen löser sig. I med äggen, saltet och sockret, och några deciliter mjöl.
Tärna smöret och mikra gärna i en bunke bara så tärningarna blir aningens mjuka (ca 10-15 sekunder). Häll i smörtärningarna i degen, och fyll sen på med resten av mjölet tills degen känns nästan färdig - den ska vara lite lös, absolut inte för hård.
Låt maskinen jobba i 5-10 minuter, sen ställer du degen på jäsning i kylen, i bunken och med en handduk över. 


Nästa morgon stjälper du ut degen på mjölat bakbord och knådar bara lite. Dela degen i 48 delar (först i två, sen varje del i två, sen varje del i två, och sen varje del i sex...brukar vara enkelt). Rulla varje del till en boll och lägg i en bullform på en plåt. Tryck ett hål med mjölad tumme, och så spritsar du i lite vaniljkräm. Jag tog en vanlig fryspåse och la krämen i, och klippte av lite i ett hörn så blev det enkelt att spritsa.
Sen trycker du ner ett fruset hallon i varje bulle också, i/vid vaniljkrämen.

Låt jäsa i 45 minuter under duk (tips! Lägg ett bakplåtspapper mellan bullarna och duken, annars har du hallonprickiga handdukar sen eftersom hallonen smälter...)
Sen in i mitten av ugnen, 250 grader i ungefär 8 minuter.

Pudra florsocker över precis innan servering!

_______________________________________

BREGOTTKAKOR/SMÖRKAKOR

300 g smör eller Bregott (jag hade inte så mycket Bregott hemma så jag testade med smör, vilket blev kalasbra :))
1½ dl socker
3 dl mjöl
2½ dl potatismjöl
1 tsk bakpulver


Sätt ugnen på 175 grader. Tärna smöret (om du använder smör) och mikra det några sekunder så det blir lite mjukare. 
Blanda i övriga ingredienser och knåda ihop till en deg. 
Rulla små bollar, kanske 3 cm i diameter, och lägg i småkaksformar. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills kakorna fått en fin liten begynnande färg. 
Låt svalna lite innan du provsmakar :).

________________________________


KORINTKAKOR

200 g smör
2 dl socker
ca 1 dl korinter
1 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Sätt ugnen på 200 grader. Tärna och mikra smöret lite så det blir mjukare. Blanda i resten av ingredienserna och rör ihop till en deg. 
Rulla små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till varje boll med en gaffel så det blir ett fint mönster. 
Grädda mitt i ugnen ca 5-7 minuter. 



_____________________________________________________



SILVIAKAKA

6 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
3 dl kallt vatten

Glasyr: 
175 g smör
6-7 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk pressad citronsaft
2 äggulor

Kokosflingor

Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt mjölet med bakpulvret i. Rör i vattnet. 
Häll ut i en plåt som du haft bakplåtspapper i samt smort med smält smör.
Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, i ca 25 minuter. 

När det är typ fem minuter kvar kan du börja med glasyren. Smält smöret, ta av kastrullen från plattan och rör ner florsocker och vaniljsocker. Rör om ordentligt. Rör i äggulor och citronsaft, rör om ordentligt igen. Om glasyren känns lite hård så ställ kastrullen på den avstängda plattan och rör om en stund.
Häll glasyren över den varma kakan. Strössla över rikligt med kokosflingor. 




_______________________________________________________



MAZARINKAKA

175 g smör
1 ägg
10 droppar bittermandelarom
1½ dl grädde
½ dl sötmandel
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver


Smält smöret i en kastrull, ställ för att svalna. Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ihop ägg, bittermandelarom och grädde i en skål. Hacka sötmandeln fint, jag använde en stavmixer. Blanda med sockret. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål.

Häll i sötmandeln och sockret i ägg- och gräddblandningen. Rör om (inte vispa).
Häll även i mjölblandningen, och vänd försiktigt ner den. Till sist tillsätter du smöret, och blandar till en jämn smet.

Häll i en smord och bröad springform, 24-26 cm i diameter.

In i ugnen, nedre delen, i ca 45 minuter.

Låt svalna lite, och vänd upp på en tallrik så undersidan kommer upp.

Blanda ihop drygt 1 dl florsocker med pyttelite vatten (man får ta droppvis, det behövs inte alls mycket) så det blir en glasyr, och bred ut den ovanpå kakan.


______________________________________________



CHOKLADBISKVIER

Botten:
200 g mandelmassa
en äggvita


Riv mandelmassan fint, blanda i ägget så det blir en ganska lös smet.
Klicka ut smeten i lagom stora klickar på en plåt med bakplåtspapper på. Grädda i ugnen, 175 grader i ca 10 minuter. Låt bottnarna svalna.

Fyllning:
125 g smör
1½ dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

1 äggula

Rör smöret mjukt. Blanda i resten av ingredienserna och rör till en jämn smet.
Bred ut på undersidan av bottnarna, med hjälp av en liten smörkniv eller nåt. Gärna så det blir sådär toppigt som biskvier är.
Ställ i kylskåpet, på en tallrik.

Topping:
200 g mörk choklad
1 tsk rapsolja

Smält chokladen i ett vattenbad och häll i oljan. Ta ut biskvierna ur kylen. Sen använde jag en liten sillgaffel som jag satte på undersidan av biskvin för att enkelt kunna doppa ner översidan i chokladen.

Låt stelna, gärna i kylskåp.

_____________________________________

Sen fanns det kokkaffe, valfritt te samt hemmagjord jordgubbs- och flädersaft att dricka.

Åh, jag vill ha kafferep med er snart igen! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar