torsdag 2 juli 2015

Nu blev det andra bullar!

Jag skulle ju blogga om bullbaket imorgon. Men så blev det idag i alla fall, för det var så fint ljus ute så jag passade på att fota :).

Jo, det var så att vi skulle följa ett recept som vi improviserade fram en annan gång vi bakade. Det finns HÄR.
Men så hade vi ingen grädde hemma.
Creme fraiche fanns, däremot. Och jag tänkte att det måste ju gå lika bra? Sonen var skeptisk, men vi körde på det ändå.
Och jädrar i min lilla låda vilka saftiga bullar! :)

Jag skriver receptet här med, det här får vi köra med i fortsättningen:

ÄNNU FLUFFIGARE KANELBULLAR


2 pkt jäst (vi använde blå, det var vad vi hade)
4 dl mellanmjölk
2 dl creme fraiche
2½ dl strösocker
1½ tsk salt
2 ägg
200 g smör
"Lagomt" med vetemjöl special (jag mäter aldrig, utan höftar...så svårt att säga hur mycket vi hade i!)


Fyllning:
300 g smör
2 dl socker
4 msk kanel


2 ägg till penslingen



Smula jästen i bunken. Häll på grädde och mjölk, kör igång maskinen på halvfart. Tillsätt socker, salt och ägg. Hjälp till lite med en vanlig visp för att allt ska lösa sig.
Tärna smöret och kör lite i mikron så det blir mjukt. Bara kanske 10-15 sekunder! Blanda i smöret i bunken.
Sen fyller du på med mjöl medan maskinen arbetar. Lite åt gången - hellre lite för lite mjöl än lite för mycket! Degen får gärna vara lite kladdig när den ställs på jäsning.

Låt jäsa övertäckt i minst en timme, gärna mer.

Sen bakade vi ut genom att dela degen i två, kavla ut till en rektangel (ca 1 cm tjock). Mikra även smöret till fyllningen en aning så blir det lätt att bre på. På med kanel och socker, och så rullade jag ihop som en "rulltårta", och skar i ca 3 cm breda bitar och tryckte ner tummen i mitten.

Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper, under bakduk, i ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg, och grädda i 200 grader, mitt i ugnen, ca 12-15 minuter. Håll koll! Mycket hellre att man gräddar lite för lite än lite för mycket!




Nu blev ju bullarna rätt fula då. De välte och blev inte alls såna fina kanelgifflar (de som är på bilden var de finaste). Så nästa gång ska jag nog testa att göra en smalare rulle, och skära bredare bitar istället.

Men vem bryr sig om utseendet när de smakar som himmelriket! :)





2 kommentarer:

  1. Aha. Du gör som jag, det vill säga använder det som råkar finnas hemma. Skillnaden är dock att du skriver ner och minns dina kulinariska succéer. Mina brukar bli svåra att upprepa, eftersom allt sker hipp som happ och helt oplanerat.

    Crème Fraiche är bra till... ungefär allt?
    Ska försöka minnas att testa detta.
    /myself-Ulrika, som inte heller klippt bort gräslöksblommorna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man tager vad man haver, det blir oftast bäst så :).
      Och creme fraiche går nog inte att leva utan. Det måste vara en mänsklig rättighet, tror jag...

      Radera