tisdag 21 juli 2015

En syrligt god hallonpaj

När vi skulle få semestergäster i söndags, ville jag gärna bjuda på fika när de kom. Så i lördags kväll ställde jag mig och bakade hallonpaj!
Hallon hade jag fina från en ekologisk hallonodling i trakterna, i frysen.
Och jag kände inte för att göra en vanlig smuldegspaj, så jag bildgooglade lite på hallonpajer och hittade då ett spännande recept som bland annat innehöll äppelgelé. Just äppelgelé är inget jag vanligtvis har hemma, har nog aldrig ens använt det. Men vid nåt tillfälle, i nån korg med delikatesser eller så som vi fått på nåt vis, var det en burk äppelgelé som nu stod i kylen, oöppnad. Exakt den mängd också som jag behövde :). Härligt, då kom den till användning!
Receptet på nätet funkade inte för mig, jag hade inte allt som behövdes till det. Men det enda som sätter gränser är ju fantasin, så jag lät mig bara inspireras av receptet när jag gjorde ett eget!
Såhär blev det:

HALLONPAJ MED ÄPPELGELÈ

Botten:
4½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
200 g smör

Vaniljkräm:
1 påse marsanpulver
2½-3 dl mjölk

Ovanpå:
Ca 250 g hallon (jag använde frysta)
ca 200 g äppelgelé


Blanda mjöl, potatismjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare, Tärna ner smöret. Kör matberedaren tills det hela blir en deg.
Tryck ut i en ugnssäker form, även upp på kanterna åtminstone ett par centimeter.
Grädda i mitten av ugnen, ca 15 minuter i 175 grader.

Blanda ihop marsankräm (jag tog sån man rör ut i kall mjölk). En påse pulver i ca 2½-3 dl mjölk. Det ska bli en rätt tjock kräm, så håll igen på mjölken från början.
När krämen har stelnat, brer du ut den på pajbotten.
Ovanpå placerar du ut hallon i nåt snyggt mönster, ganska tätt.

Smält äppelgelén under omrörning i en kastrull. När gelén är flytande, skedar du den försiktigt över hallonen. Ställ in i kylen och låt stelna en stund.

Jag serverade pajen med en klick glass till, men grädde funkar ju bra också. Eller bara som den är :).


Lite kul alternativ till de vanliga pajrecepten, tycker jag!






Det blir helt säkert bra att göra den här pajen med t ex blåbär, svarta vinbär, jordgubbar eller vad man nu gillar för bär! Jag ska testa blåbär nästa gång tror jag :). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar