lördag 22 september 2012

Det luktar gott om mors bak

Här bakas det igen. Det är inte klokt egentligen. Morgon och kväll! Men nu ska det bli en kombinerad kvällsmat/lördagssnacks. Det doftar ljuvligt från ugnen. Eller "Det luktar gott om mors bak!" som Andreas säger varje gång jag bakar :).

Jag gör fyllda bröd. Det blir lite som pizzabullar, men stora bröd.

Till degen har jag:
½ pkt jäst
6 dl vatten
5 dl durumvetemjöl
5 dl vetemjöl
½ dl rapsolja
lite salt och svartpeppar
(fast idag gjorde jag dubbel sats eftersom jag dels har en fingäst - min systerson Max - som ska få lite bröd med sig hem imorgon om det blir över, och dels har jag tänkt frysa in några skivor. Perfekt som mellanmål till hungriga barn som kommer hem från skolan :))

Smula ner jästen i en bunke. Häll i vattnet, som ska vara 37 grader. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt olja, salt och peppar (jag tog en liten skvätt sirap också) och sen mjölet, till en smidig deg. Låt jäsa i bunken i 30 minuter.
Knåda degen på bakbord, tillsätt mer mjöl om det behövs. Kavla ut till en rektangel, ca en halv till en centimeter tjock.
Sen har man på valfri fyllning. Jag valde att smeta på pesto, och sen strö över finhackad mozzarella. Sen hade jag en blandning av soltorkad tomat och fetaost, allt finhackat, och även pressad vitlök. Den blandningen strödde jag över, och sedan rullade jag ihop det hela till en rulle och la på en plåt med skarven neråt.
Jag penslade med ägg, och strödde över finriven parmesan, flingsalt och pizzakrydda.

Som sagt gjorde jag ju dubbel sats, så det fick bli två bröd. Och jädrar vad de har jäst upp i ugnen! Det ser nästan groteskt ut (de står där inne än) när man öppnar luckan. Som att brödet ska anfalla en när som helst. Så kanske kan man göra lite mindre bröd nästa gång :) *lägger på minnet*

Till det här har jag gjort en tzatziki. Brödet luktar sjukt gott just nu, vi får se om det smakar lika bra :). Jag återkommer med rapport.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar