söndag 7 december 2014

Mina små sockerpullor...

Ingen som inte har haft egna höns förstår nog vilka roliga djur det är!
Speciellt mina små "kycklingar" som föddes i våras...ja, nu är de ju inga kycklingar längre förresten. Tre av dem har dessutom hunnit fara till tupphimlen (läs: grannens frys).
Men tre har jag kvar! Dels tuppen Birgit (eller Birger, som vissa envisas med att säga. Men visst kan en tupp heta Birgit...). Birgit som satt hos mig i soffan på kvällarna när han var en liten bebis. Han kurade ihop sig på mitt bröst, under filten, och somnade när jag kliade honom i nacken. 

Nu är han en så stor kille så jag får hålla hela armarna om honom när vi kramas. Men fortfarande så gudasnäll! Han skulle nog gärna bo inomhus om han fick, och han tror fortfarande att jag är hans mamma. När de får vara lösa i trädgården så går han och kikar in genom fönstren - han vet att jag förmodligen är antingen i köket, eller sitter vid datorn, eller ligger i sängen. Då går han där med lång hals och försöker se var jag är. Och när jag vinkar åt honom står han bara och tittar.... :)


Där är han i förgrunden, min Birgit. Och bakom honom står hans syster/fru Berta (höns är inte så noga med det där med familjeband, de sätter på varandra lite hursomhaver).
Berta är en lite blyg tjej - även hon stor, såklart (eftersom de är av rasen brahma), men inte så stor som Birgit.
Berta är den som håller sig i bakgrunden när jag ger dem nåt gott, för att sedan smyga fram när alla andra är upptagna med att äta.

Här är Berta i ensamt majestät:



Och så har vi lilla Greta. Hon har lite svårare att fastna på bild eftersom hon är en liten kvick höna som alltid har nåt för sig. Så jag får visa den här gamla bilden, från tidigt i höstas när hon ville komma in och hälsa på..:



Greta har blivit en kavat liten tjej, hon skulle gärna också komma in om hon finge! Hon har börjat lägga små gröna ägg, det gör hönor av hennes ras (isbar).
Det är ett evigt gapande varje gång hon ska lägga ägg. Hon klagar högt och tydligt, så ingen ska missa.
Och efter att ägget är lagt så klagas det igen, med kapsågsrösten.

Igår fick hönsen lite fint i hönshuset. Nån dag framöver ska vi dra in en värmelampa. Här ska inga höns frysa i vinter!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar