torsdag 4 december 2014

Rätt så äckliga köttbullar. Och fula.

Jag har lite problem med att lära mig att anpassa mina aktiviteter efter min ork. Det är nästan som att de dagar jag har minst ork, försöker jag göra desto mer. För jag vill ju inte känna mig dålig eller helt obrukbar.
Så idag när orken var i bott, då tänkte jag först baka bröd. Sen kom jag på att jag ändå inte har plats i frysen, så då slog jag brödbaket ur hågen.
Men istället ställde jag mig och gjorde köttbullar. "Käckt!" tänkte jag. "Då kan jag äta en köttbullemacka till kvällsmat, och vi köpte ju rödbetssallad häromdan. Perfekt!".
Jojo.
Så jag satte igång.
Jag tänkte mig en ganska enkel variant av köttbullar. Kryddade med bara salt, vitpeppar och kryddpeppar (jag vill ha kryddpeppar i mina julköttbullar). Och lök förstås, tänkte jag. Löken tänkte jag mig att jag skulle riva så det inte blev stora bitar som tar sönder köttbullarna när man steker dem.
För steka i stekpanna skulle jag, var min tanke. Annars brukar jag alltid steka köttbullarna i ugnen och det brukar bli så bra så. Men jag tänkte ge stekpannan en chans idag, hey, det är ju mina julköttbullar för sjutton!

Och jodå, det började ju snyggt. De såg rätt fina ut när jag laddat stekpannan en första gång:


Men sen började eländet. Jag borde haft lite mer ströbröd i, tror jag. Inte så mycket vatten. Ja, för jag hade vatten istället för grädde som jag brukar ha, för de här köttbullarna gjorde jag på ren fläskfärs och då tänkte jag att vatten passar bättre.
Nu blev köttbullarna helt sladdriga och inte ett dugg runda när jag skulle vända runt dem i pannan.

Och när jag provsmakade den första köttbullen kom nederlag nummer två: Jag hade glömt löken!

Så vad jag hade när jag var klar, var typ 50 ganska så smaklösa och dessutom väldigt fula köttbullar.

Men skam den som ger sig.
När de fula, äckliga små bullarna kallnat, gjorde jag ändå köttbullemacka för att fota och provsmaka.

Och vet ni....de BLEV rätt goda ändå :). I alla fall om man dolde bristen på smak med rödbetssallad.




Och jag ska ge det här köttbullereceptet en chans till. Jag tror på det, stenhårt. Nästa gång ska jag göra såhär:

JULKÖTTBULLAR

1 kg fläskfärs
1 stor gul lök
1½ dl ströbröd
2 dl kallt vatten
2 ägg
salt, vitpeppar och kryddpeppar


Blanda ströbröd och vatten, låt svälla. Hacka löken fint eller riv den på ett rivjärn. Blanda färs, ströbrödblandning, lök, ägg och kryddor, rör ihop till en smet.

Stek i smör i stekpanna. Eller ännu hellre i ugnen, jag lovar att det blir bra. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar