måndag 21 januari 2019

Crepes med champinjonstuvning

Crepes är bra och rolig mat tycker jag! Enkelt att förbereda så att det går snabbt att laga när det väl gäller, enkelt att variera efter smak, går att ha som förrätt, varmrätt eller efterrätt, eller bara som vanlig vardagsmat (som ändå känns lite extra lyxig!).

Det är också enkelt att göra en kolhydratfattig variant. Det var vad jag gjorde idag när jag gjorde crepes med champinjonstuvning.

CREPES med champinjonstuvning (LCHF)
Pannkakor: 

2 dl vispgrädde
1 dl vatten
5 ägg
1 msk fiberhusk
lite salt

Fyllning:
400-500 g färska champinjoner
1 liten rödlök
10 cm purjolök
3 salladslökar
2 schalottenlökar
1 dl grädde
½ förpackning Creme Bonjour gräslök
en skvätt vitt vin
en skvätt grönsaksfond
några droppar colloritsoja (för färgen, går att skippa om man vill)
salt, svartpeppar
hackad persilja

Gratinering:
riven ost efter smak


Börja med pannkakorna. Vispa äggen fluffiga, tillsätt de andra ingredienserna. Låt stå en liten stund, stek sen pannkakor (försök få dem så tunna som möjligt). Jag steker i smör.

Fyllningen kan du också göra i förväg om du vill. Skiva champinjonerna, hacka lökarna. Fräs i en rejäl klick smör i en stor stekpanna, på hög värme. De behöver inte vara färdigstekta och mjuka (eller de SKA inte vara mjuka) innan du häller på grädden, Creme Bonjour, vitt vin och grönsaksfond.
Låt puttra på hög värme tills det blir krämigt och tjockflytande. Smaka av med salt och peppar och blanda i persilja.

När det börjar närma sig middagsdags är det bara att fylla pannkakorna. Lägg en pannkaka på en skärbräda. Lägg en sträng med stuvning i mitten, och rulla ihop. Lägg i smord form.
Ovanpå strör du sen den rivna osten, och så in i ugnen på 225 grader tills osten smält och börjar få färg.

Ja, krämigare och smakrikare champinjoncrepes har ni kanske aldrig skådat :).

En fräsch sallad sitter fint till!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar