torsdag 24 januari 2019

Müsli och en restgratäng

Nåt som jag gillar både till frukost och mellanmål, är müsli. Men köpt müsli är ju oftast full av både kolhydrater i allmänhet och socker i synnerhet, så det skippar jag helst.
Så idag gjorde jag en egen müsli! Jodå, det finns kolhydrater i den också. Men inte alls i de mängder som i köpt müsli.
Jag utgick från "Gyllene LCHF-müsli" från DietDoctor, men gjorde den lite mer utefter vad som fanns hemma, och efter egen smak. Så det blev såhär:

MÜSLI med färre kolhydrater

200 g hasselnötter
ca ½ dl sötmandel (eftersom det var den enda sötmandel som fanns att uppbringa just idag)
2 dl kokosflingor
2½ solrosfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl sesamfrön
2 dl hela linfrön
1 msk gurkmeja
1 msk malen kardemumma
2½ dl vatten
½ dl rapsolja
lite salt
lite sötströ

Hacka hasselnötterna och mandeln grovt med en vass kniv. Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka lite så det blir lagom med salt och sötning.
Häll blandningen i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Sprid ut så det blir jämnt, och ställ in i ugnen som är 150 grader.
Efter 20 minuter kan du röra om så att det inte blir bränt på ytan. Låt stå i en kvart till, rör igen. Sen lät jag müslin stå kvar i ugnen men stängde av den och lät luckan stå på glänt.

När müslin svalnat helt så är den klar!


Sen åt jag den till mellanmål bara för att jag blev så sugen på att smaka. Ca 1½ dl turkisk yoghurt och 1 dl müsli blev mättande och bra. Och superdupermegagott, säger jag som müsliälskare! 




Middagen blev något som jag dragit mig lite för att laga, faktiskt. Alltså, jodå, såklart tänkte jag att det kunde bli gott just när jag gjorde matsedeln! Jag hade sett tipset i nån matgrupp på facebook.
Men på nåt sätt kändes det ändå som att det kommer att bli sådär mediokert och bara som ett trist hopplock.
Men det blev det verkligen inte! Långt ifrån.

Det här är en sån där rätt där man kan dyka ner i grönsaks- och rotsakslådan och ta vad man har. Jag hade kålrot, rödlök, purjolök, fänkål, röd paprika och gul paprika. Dem hackade jag hyfsat smått (ca 1 cm stora bitar) och fräste i smör i en stor stekpanna så allt blev hyfsat mjukt (men inte tog färg). Salt och peppar på, och även hackad persilja och koriander från frysen. Smaka av.

Sen la jag grönsaksfräset i en smord ugnsform, och ovanpå la jag kasslerskivor.
Sen vispade jag ihop ca 1 dl philadelphiaost, 2 dl creme fraiche och 1 dl grädde. Salt och peppar i det också. Det hällde jag över kasslern.
Och så lite riven ost på innan allt åkte in i ugnen på 225 grader i 20 minuter.

Bara en sallad till det, så blev det perfekt!
Gudars så gott det blev. Och det blev över till morgondagens lunch också - perfekt :). Det ser jag fram emot! 



Och imorgon är det fredag! Yay! :) Då kommer min påg hem.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar