måndag 14 januari 2019

Vilken majonnäs är godast?

Ja, vilken är egentligen godast?
Jag brukar oftast köpa Findus vanliga, eller Hellmans. Egentligen är Hellmans godare men av gammal vana (tror jag?) har det ändå blivit Findus.
Men no more!! Nu tänker jag aldrig mer köpa majonnäs om det inte är riktig kris. För nu har jag kommit in i att göra egen! :)


Jag vet inte varför jag inte varit så pepp på att göra det själv förut. Jo, nån gång har jag väl gjort det, speciellt den där supersnabbvarianten som en kan göra med mixerstav.
Men när jag skulle göra aioli häromdan så ville jag göra egen, och jag ville vispa den från grunden. Och jädrars vad smidigt och lätt det gick! Lite ledsamt för mina artroshänder kanske en stund, men t o m de klarade av det. Att göra egen majonnäs är förstås en barnlek för alla matproffs, men jag som inte brukat göra det förut är helt fascinerad över hur enkelt det är. Och hur GOTT det blir!! Stor skillnad mot köpevarianterna!

Så när jag idag skulle göra en tonfisksallad till lunch, så blev det såklart egenslagen majonnäs.


MAJONNÄS

2 äggulor

1 msk äppelcidervinäger (eller citronsaft, det ska jag prova nästa gång!)
1 msk dijonsenap (fast jag använder Colemans senapspulver)
2½ dl rapsolja (tydligen ska solrosolja bli ännu bättre sägs det på vissa ställen på nätet, men jag körde rapsolja)

salt, vitpeppar

Vispa ihop äggulor, vinäger och senap(spulver) i en bunke. Ha i oljan, bara en droppe i taget i början men sen kan du öka så du häller i den i en smal stråle medan du vispar järnet med en vanlig visp.
När oljan är slut kan du vispa lite till om du vill ha lite hårdare majonnäs.

Ja, alltså typ exakt likadant som grunden till aiolin som jag tipsade om häromdan.

Och sen blev det tonfisksallad till lunch!





Tonfisksallad är inget som är nån vits att skriva recept på direkt, för det gör man ju exakt som man vill :).
Men i min hade jag lite olika salladssorter på botten, en burk tonfisk i vatten (väl avrunnen), små söta tomater, gurka, rödlök, stjälkselleri och så kokta ägg förstås (jag unnade mig två av de få ägg vi har kvar av våra egna höns som vägrar ge oss ägg eftersom vi har lagt snö på marken... :/...). Men se så fin färg! :)

Ja, och så en rejäl klick majonnäs till det, och några chiliflakes på. Alldeles för sent upptäckte jag att dill inte fanns att uppbringa i hela huset, så jag strösslade på lite hackad persilja istället vilket förstås gick alldeles utmärkt. Och så en citronklyfta. 



Till middag blev det korv! Den stånkade jag dock inte själv :). Istället hade vi köpt tre olika korvsorter - bratwurst, minichorizo samt salsiccia. Gott med en blandning!
Pågarna fick potatismos till, medan jag istället gjorde en broccoli- och blomkålspuré åt mig. Det har jag aldrig gjort förut men jag improviserade lite. Och dra mig baklänges så gott det blev!!


BROCCOLI- OCH BLOMKÅLSPURÉ


en stor näve broccolibuketter
en stor näve blomkålsbuketter
smör

gräddädelost och riven parmesan efter behag
½ liten rödlök
en skvätt citronsaft
salt, vitpeppar


Koka broccoli och blomkål så de blir lite mjuka men inte mosiga. Häll av vattnet och  mosa ihop grönsakerna med en mixerstav. Tillsätt smör, ostar och hackad rödlök och mixa igen tills allt har blivit en puré. Smaka av med citron, salt och peppar.

MUMS!! Hurra för mig som skapade nåt så himla gott!

Till det åt jag även lite inlagd gurka från i höstas. 



Den ser kanske inte som nåt som en vill kasta sig över, den där purén. Men åh så god i sin mildhet, men ändå så smakrik! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar