tisdag 8 januari 2019

Brunch eller lunch eller...ja, tonfiskmacka helt enkelt

Nu är det vardag igen, och det innebär att jag är ensam hemma en stor del av dagen på vardagar. Andreas har börjat jobba (om än 75% just nu pga sjukdom).

Så nu är det in i rutinerna igen. Jag är ju rätt morgontrött. Inte sådär morgontrött som när jag var ung, att en blev liksom gnällig för att klockan ringde och en skulle till skolan/jobbet, och av bekvämlighet låg en kvar och snoozade. Numera är det mer att ögonen helt enkelt inte öppnar sig fast jag vill, eller att jag drömmer om att jag bestämmer mig för att vakna, men så vaknar jag inte. Mer medvetslös än vaken liksom.
Som tur är så har jag ju djuren. Hundarna bestämmer senast vid 10 att nu ska de upp, de vill ut och jag ska serva dem med mat och så. Och jag vet ju att hönsen vill ut (om det inte är snö, då glor de bara hatiskt på mig när jag öppnar). Så upp måste jag! Och det är ju för väl, för annars skulle jag nog ligga kvar där även när Andreas kommer hem framåt eftermiddan!

Idag gick jag upp redan vid nio. För jag ville förbereda lite ätbart eftersom min vän A skulle komma förbi. Jag hade tjackat upp mig på ett fint blombord i en fb-grupp. Blombordet fanns några mil härifrån, på orten där A bor. Så hon hämtade upp det åt mig, och när hon nu var här i mina trakter så kom hon hit med det :). Ja ni hör ju hur snäll!!
Så jag ville bju på lite te och nåt ätbart. Vilket passar helt utmärkt eftersom jag brukar äta nåt brunchaktigt framåt tolv, när jag är ensam hemma (jaja, bara andra dan för året som jag är det - men det fanns ju ett liv innan jul och innan Andreas blev sjuk också!)

Idag bestämde jag mig för tonfiskröra. Så enkelt att röra ihop, och så himla gott! Jag tog två burkar tonfisk i vatten, en stjälk med sparris, en liten gul lök, en liten rödlök. Hackade grönsakerna fint, blandade ihop med tonfisken och lite bostongurka i en skål, och så i med lite creme fraiche och majonnäs. Hackad dill, hackad persilja, en skvätt citron, lite salt och svartpeppar. Rör ihop noga, och så är det klart!

Till det kokade jag några ägg, och så skar jag tomater i skivor. Rågbröd på botten, lite smör, lite grönsallad, tomat, äggskivor, och så en rejäl klick tonfiskröra! Mättande och gott. Och tonfiskröran håller sig finfint i en burk i kylen i några dagar.



Igår gjorde jag nåt annat gott - pannkakor! Jag gjorde dem utan mjöl, lite bättre för mig. Fyra ägg vispades ihop, i med 2 dl grädde och 1 dl kallt vatten. Lite salt, lite vaniljpulver, och knappt en matsked fiberhusk vispades i. Sen är det bara att grädda i smör.

Kring jul beställde jag mig en ny tekopp. En med blåbär på. Så inspirerad av den tinade jag lite blåbär till, och vispade grädde. Och så blåbärste i koppen också :). Väldigt blåbärigt, och väldigt gott!




Jag har fler goda brunchgrejer i åtanke, att ta tag i framöver! Passar ju även som frukost eller mellanmål eller så. Ska försöka skriva ner det hela inom kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar