lördag 26 april 2014

Ägg överallt!

Ägg kan man verkligen ha till ungefär vad som helst. Speciellt så fina ägg som våra höns ger oss :).

Idag gjorde jag en köttfärslimpa som jag mindes från min barndom. Mamma hade kokt ägg i. Jag minns inte om jag tyckte om det eller inte, men jag minns att jag tyckte att det såg vackert ut.
Idag gjorde jag min barndoms köttfärslimpa - med hela kokta ägg i, och så bacon ovanpå! Bacon vet jag inte om mamma hade, men bacon och ägg funkar ju bra ihop i alla lägen tänkte jag och körde på. 


Köttfärslimpa med ägg och bacon

500 g köttfärs
ca 1 dl pankoströbröd

ca 1 dl mjölk eller grädde (eller blandat)
1 rått ägg
3 kokta ägg
2 msk köttbuljongpulver
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar (grovmalen)
1 msk Colmans senapspulver
1 pkt bacon

Häll ströbrödet i en stor bunke. Blanda med mjölk/grädde. Blanda i ett rått ägg, köttbuljongpulver, salt, svartpeppar och senapspulver. Blanda ihop allt väl.
Ha i köttfärsen och blanda den med det andra, så det blir en smidig smet.
Ta ungefär hälften av smeten, forma till en avlång, platt "limpa" i en smord ugnsform. Gör en fördjupning mitt i, där du lägger äggen på rad.
Täck äggen med resten av färssmeten, forma till en fin köttfärslimpa. Skär baconskivorna mitt itu och täck limpan med dem.
Om man vill kan man lägga grönsaker omkring, det blir gott :). Jag tog lite slattar ur frysen - wokgrönsaker och haricot verts. Strödde dem runt limpan, och hade lite flingsalt över grönsakerna. 





In i ugnen, 200 grader i ca 45 minuter eller tills limpan fått fin färg och är färdig rakt igenom.

Skär i fina skivor och servera med potatis och brunsås. Jag  hade även lite saltgurka till. 




Och jag vet fortfarande inte vad jag tyckte om ägg i köttfärslimpa när jag var liten. Men nu när jag är vuxen tyckte jag att det var - gott! Jättegott, faktiskt :) Speciellt i kombination med baconet. Testa!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar