torsdag 31 juli 2014

En trerätters på en torsdag

I dagarna fyller min svärson år, så idag firade vi honom med present och en trerättersmiddag. 

Till förrätt körde vi klassikern Toast Skagen. Jag använde handskalade räkor på burk - funkar finfint tycker jag, som tycker att det är rätt trist att skala räkor :).
Jag blandade räkor, en liten hackad rödlök, hackad dill, majonnäs, en liten klick creme fraiche samt kryddade med lite pressad citron och grovmalen svartpeppar.
Brödet var vanligt rostbröd som jag stekte i smör. Skär i trekanter, och toppa med röran, en citronskiva och lite dill, och några extra räkor.


Varmrätten blev en helstekt oxfilé, kött från gården. Jag brynte runtom, saltade och pepprade, la i en ugnsform och stoppade i en köttermometer. Ugnen på 150 grader, och när köttet var 60 grader togs det ut och jag virade in det i folie för att vila.
Potatisen var timjanslungad färskpotatis - kokt färskpotatis med skal, som jag sen blandade med smör och hackad färsk timjan, och så lite vitpeppar.
En rödvinssås som är helt gudomlig, men det receptet får jag skriva en annan dag, för just nu räcker inte orken till :).
Och så en klick bearnaise, och sallad. 



Ja, och så skulle det vara fransk chokladtårta också - receptet från klassikern "Sju sorters kakor".

FRANSK CHOKLADTÅRTA

175 g smör
175 g mörk choklad
2 dl socker
3 äggulor
1½ dl vetemjöl
½ tsk kaffepulver
3 äggvitor

Smält matfettet i en stor kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i det varma smöret.
Tillsätt socker och äggulor, och rör kraftigt med en slev. Blanda mjöl och kaffe och rör ner detta i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter.
Grädda genast på nedersta falsen i ca 30 minuter, det räcker med 25 tycker jag. 
Låt kakan svalna.
När kakan svalnat, smält mer mörk choklad i ett vattenbad och bred över kakan. Låt stelna. Bjud gärna med vispad grädde. Vi hade även lite hjortron till. 



Sen började Ernst på tv, och då förflyttade vi oss till salongen a k a tv-rummet, och åt tårtan tillsammans med ett glas äkta champagne :). Är det lyxmiddag så är det. 





onsdag 30 juli 2014

Sylta, safta, lägga in

Det börjar bli riktig högsäsong för att sylta, safta och lägga in en massa gott. Och hade jag bara orken skulle nog varje skafferi och skåp och även en hörna av jordkällaren som min granne så generöst delar med sig av, digna över av inläggningar och saft och sylt och annat!

Idag har jag gjort en hel del sånt. Saften/sylten skrev jag ju om häromdan - igår kanske?
Idag kokade jag sylt på bärmoset som blev över efter saften. Tre fina burkar med finaste sylten, så långt från läskiga, översötade köpesylter som man kan komma. 


Saften hann jag inte ens fota, för Andreas hann bära ut den till jordkällaren. Men det blev ungefär tre liter finfin saft, som jag inte sötade ens i närheten så mycket som det stod i receptet. Jag vill ha min saft lite syrlig, tack! :) Men ändå lite söt och god....men inte BARA socker. Det ska smaka jordgubbe.

Sen har jag också lagt över i burkar, den inlagda gurka som jag förberedde häromdan och som stått och fått dra till sig i tre dygn. Det blev väldigt mycket gurka, jag tror en 7-8 burkar. Jag gjorde även en liten burk som jag tänkte ge till min vän Jenny om hon kommer hit på lunch nån dag som det är tänkt. Ja, inte som lunch då, men att testa hemma :).
Visst blir det fint med egeninlagt? Men i år orkar jag nog inte vara så ambitiös som jag var i fjol, då jag flätade små fina snören att sätta fast den handgjorda etiketten på burken med....nej, jag chansar på att jag ser vad som finns i burken ;). Eller så klistrar jag väl på nån färdigköpt lapp.
Om jag inte får för mig imorgon att fläta igen...det BLIR ju faktiskt ganska fint...




Snabbmat igen

Idag har jag gjort så himla mycket så att stå vid grytor och laga middag i en evighet, fanns inte på kartan. Det fick bli något som går snabbt efter syltning och saftning och inläggning och storhandling och tvätt och allt vad jag grejat med idag (imorgon blir en slödag, man får alltid betala efteråt...).

Den här har jag tipsat om nyligen - sambalkyckling. När man bara tar kycklingfiléer, skär i lagom stora bitar och lägger i en ugnsform. Smälter smör, blandar i generöst med sambal oelek, och penslar sen kycklingen med det. Lite salt på också.
Potatisen skär man i klyftor, lägger bredvid kycklingformen i en långpanna, ringlar lite rapsolja över, kryddar med flingsalt, svartpeppar, paprikapulver samt färsk timjan om man har. Rör om lite med händerna så allt blandas fint. 



Skjuts in i ugnen, 225 grader i typ 25 minuter (tills maten är klar helt enkelt). Kan det bli enklare? Tillredningen tar högst en kvart, i ugnen sköter det sig själv.

Till maten testade jag mina nyinlagda gurkor (som jag tänker blogga separat om sen). Och så lite sweetchilisås. 




tisdag 29 juli 2014

Snabblagad mat i värmen


Jag tror att jag har bloggat om den här vardagliga rätten förr. Men den är så bra så jag slänger in ett inlägg ändå - som inspiration, om nån vill laga nåt lättsamt nån dag! :)
Ost- och skinksås, med pasta och en sallad.
Man strimlar bara rökt skinka, fräser i lite smör, pudrar på mjöl, rör om, häller i mjölk och rör om igen tills det blivit varmt. Då slänger man i en massa riven ost, och låter sen puttra på låg värme tills osten smält ordentligt och pastan är klar.
Kan det bli enklare? Och salt och gott är det ju också :)


Pollykakor med pågen

Jag och Petter har ju haft lite bakprojekt på sistone.
Idag testade vi att baka pollykakor. Det här blir såna där supergoda kakor, som alla gillar och som är plättlätta att baka, och blir dessutom många. Går fort att baka gör det också! Och lite disk blir det! :)

POLLYKAKOR ca 30 st


350 g smör
2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ påse Pollygodis

Smält smöret i en rejäl kastrull. Blanda i socker och vaniljsocker. Blanda mjöl och bakpulver, och häll sedan i kastrullen. Blanda ihop, och klicka sedan smeten i småkakeformar. Tryck ner en Polly i varje, grädda i ca 12 minuter i 175 grader. Låt svalna, de är godast när de är kalla!






Inget går till spillo!

Tidigare när jag gjort saft har jag sen slängt bärmoset, i tanken att det ändå inte går att göra nåt av det.
Men såklart det går! Man kan såklart göra sylt på det! Varför har jag inte tänkt så långt förr??

I alla fall. Igår var min lilla mamma här och fikade, och då hade hon (efter önskemål från mig, eftersom jag inte kan ta mig till affären själv nu när Andreas jobbar igen) köpt med sig fyra liter jordgubbar.
Jag lät dem ligga till idag, med tanken att de då blir nästan övermogna och sådär söta och mosiga. Perfekt för saft och sylt! Om min plan funkar återstår att se :)

Jag rensade gubbarna, sköljde dem lite hastigt, och mosade dem sen i en jättestor kastrull. Under tiden kokade jag upp två liter vatten i en annan kastrull, rörde i en påse (45 g) vinsyra, och hällde sen vattnet över jordgubbarna. På med ett lock, och så lät jag det svalna lite innan jag ställde in hela alltet i kylen. Nu står det där och mognar till ända till imorgon! Då ska jag sila saften, röra ner socker och lite atamon, och sen skumma och buteljera på rena flaskor. Och sen ut i jordkällaren :). 


Bärmoset blandar jag med syltsocker, låter koka lite, tillsätter atamon även där och sen häller jag upp på rena, varma burkar. Finfin sylt (hoppas jag!). Jag får återkomma med resultatet!


måndag 28 juli 2014

Biff Stroganoff

Korven fick ge vika, som flickan sa :)
Idag blev Stroganoffen gjord på biff. Det var länge sen! Och det är synd, för det är en himla god maträtt!
Det finns lika många recept på Biff Stroganoff som på köttfärssås, tror jag. Men min ser ut såhär, och den blev väldans bra:

BIFF STROGANOFF

1 kg nötinnanlår
3 gula lökar
ca 10 stora färska champinjoner
1 dl tomatpuré
2-3 msk dijonsenap
5 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk franska örter
ett par skvättar pressad citron
salt
vitpeppar
svartpeppar
2 msk socker

Skär köttet i små tunna strimlor. Bryn i omgångar i en stekpanna, och lägg över allt eftersom i en stor gryta. Salta och pudra lite vitpeppar över.
När allt kött är brynt, ställer du grytan på spisen och slänger i den hackade löken. Låt fräsa tills löken är mjuk och glansig. Blanda i tomatpuré och dijonsenap och låt fräsa en stund till under omrörning.
Häll på grädde och creme fraiche, blanda i franska örter och citron. Smaka av med salt, peppar och socker. Låt puttra på låg värme tills riset är klart.

Jag serverade grönsaker och några små cornichons till (pyttesmå inlagda gurkor).

Det här är mat som bara vinner på att värmas dan efter, eller att frysas in! Så gör en STOR laddning!



söndag 27 juli 2014

Men....vad är det som doftar?...

*sniffsniff*... Jag känner igen doften.
Jomen, det doftar sensommar! :)
Ja, än är det förstås sommar kvar, säger mor. Men det märks att det börjar gå mot augusti.
Speciellt i vårt kök i förmiddags, när jag la in gurka. Det doftade dill och ättika och...ja, lite höst faktiskt! Och jag blev faktiskt inte det minsta ledsen över det, förvånande nog. Jag gillar augusti och september, speciellt om det är vackert väder med sol. Men den där klara luften som kommer sen, den är ju verkligen underbar! Och alla dofter, som sagt...



Känner ni?...



Tre kilo Västeråsgurka tjackade jag upp mig på när vi besökte Hultängens gårdsbutik igår.
Förra året la jag nog in mycket mindre mängd gurka, för då vet jag att jag satt och skar gurkorna för hand. I år kändes det helt övermäktigt, så då åkte köksassistenten fram. Den fick slajsa alla gurkorna, och det gjorde den snabbt och lätt :). Det blir förstås finare skivor om man gör det själv, men det här får duga!

Receptet jag har på inlagd gurka är ett recept som jag fått av min granne. Hon har i sin tur fått det av en annan granne, och jag gissar att det är ett sånt där gammalt fint mormorsrecept - det smakar i alla fall så! Förra året testade jag ett par olika varianter på inlagd gurka, men jag gillade det här mest.

ÄTTIKSGURKA


1½ kg gurka
½ kg socker
1 gul lök
½ dl salt
1 dl ättika 12%
1 msk senapsfrö

dillkronor

Skiva gurkan. Lägg i en stor bunke. Skär löken i halvstora bitar, blanda i. Strö över senapsfröna och lägg i dillkronor.
Blanda salt, socker och ättika till en "gröt" och lägg över gurkan och löken. 






Lägg ett lock på, och ställ svalt i 3 dygn. Sen är det bara att ösa upp på burkar!

På onsdag ska jag alltså hälla upp allt på burk. Då återkommer jag med resultat :).


Nämen, jag glömde ju!

Igår gjorde vi drinkar, men det glömde jag ju att skriva om. Kanske ligger i sakens natur - just för att vi GJORDE drinkar så glömde jag sen ;).
Nädå, jag drack bara en. Doktorn säger ju att jag får dricka alkohol nu, men det känns inte helt bekvämt att hälla i sig några mängder. Inte för att jag brukade vara askalas så värst ofta förut heller ;), men jag är ännu försiktigare nu. Drinkarna var hur goda som helst, men en räckte mer än väl.

Jag hade ju hört att flädersaft är så gott att blanda drinkar med, så det var jag ju tvungen att testa! Det fick bli bacardi, outspädd flädersaft och så Sprite Zero. Isbitar, frysta hallon och en citronskiva i. Friskt och gott blev det, och gick att dricka som läskeblask, en typisk drink som man ska vara försiktig med :). Somrig! Funkar att göra som bål också tänker jag, om man är många. 





Och en annan sak som jag glömde igår - när vi hade kafferep i paviljongen så kom Birgit, min favvokyckling, dit och deltog. Hon satt i mattes knä och åt kakor och småpratade. 


Åh så jag älskar mina små nuggets (som ju inte är så värst små längre, men väldigt mammiga!)! De är så sällskapliga och roliga, men också riktiga ligister. Häromdan käkade de upp varenda salladsblad i min odling. Bara för att jag i några timmar glömt att täcka salladen! Jädrans ligister <3.


lördag 26 juli 2014

Korv och kafferep

Vi hade kafferep i paviljongen idag. Andreas föräldrar var här en sväng, och jag har ju haft lite baknoja senaste veckan så det bjöds på idel hembakt. Dessutom kokkaffe, såklart (enda kaffet som bjuds här i huset), och så hemgjord flädersaft. 



På övre fatet - dajmsnittar och marängrutor med svarta vinbär. På nedre fatet - Mårbackakaka och sommarbullar. 


Just det - en fantastisk jordgubbssaft bjöds det på också! Rårörd jordgubbssaft, köpt på Hultängens gårdsbutik utanför Töreboda. 


Men vi hann med lite andra roligheter innan kafferepet också. Via facebook upptäckte jag i morse när jag inte ens hade stigit upp, att det var stor loppis i Undenäs idag. Så vi slängde i oss lite juice och frukt till frukost och sen drog vi. Jag fyndade tallrikar! Dels lite fina gamla Gröna Anna som jag tänker ge bort, och dels också åtta fina flata tallrikar som inte hade nåt speciellt märke, säkert nån gammal IKEA-variant, men som jag gillade ändå som bara den. Åtta tallrikar för 40 pix är ju dessutom ett riktigt fynd!
På de tallrikarna åt vi sen lunchen när vi kom hem - stekt prinskorv ur fulkorgen, färskpotatis med lite smör, samt en sallad. 






fredag 25 juli 2014

Vinbär, maräng och lemoncurd i en härlig blandning

Jag har alltid när det gäller matlagning, improviserat väldigt mycket. Inspirerats av recept av andra på nätet, i tidningar, av vänner - men sen ändå gjort en egen liten knorr på det :). 
När det gäller bakning har jag dock gärna följt recept. Det känns som att det är lite känsligare. Det måste bli rätt proportioner. Det måste det ju i mat också, men där kan man lätt rätta till i efterhand för det mesta.

Men nu har jag börjat hitta på egna kakrecept :). Bullarna jag bloggade om igår var ett sånt påhitt. Och idag har jag gett mig på en kaka i långpanna, inspirerad av pinocchiotårta som jag tycker är väldigt gott, men ändå i mer "kakform". Jag ville ha den söt men frisk, så jag valde att ha lemoncurd och svarta vinbär i. En lyckad kombo, inser jag nu :). Sött och syrligt, det blir alldeles utmärkt ihop.
Jag önskar bara att jag hade haft i mer svarta vinbär. MYCKET svarta vinbär ska det vara!
Annars kan man ju göra den här kakan med jordgubbar, hallon, kanske rivet äpple?...Eller kanske blåbär?

Det här med långpannebakning gillar jag. Det går smidigt, och det blir mycket! 

MARÄNGRUTOR MED SVARTA VINBÄR

150 g smör
2 dl socker

8 äggulor
3/4 dl mjölk

3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker


Maräng:
8 äggvitor

3,75 dl socker
1½ dl lemoncurd
mandelspån
svarta vinbär

Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa ihop med sockret. Rör i äggulorna, en i taget. Blanda i mjölken. Rör ihop mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke, och vänd sedan ner det i smeten.

Bred ut smeten i en långpanna med ett smort bakplåtspapper i.

Vispa sedan ihop marängen - inte i plastbunke, utan helst i rostfri! Blanda äggvitorna med hälften av sockret, vispa tills det är nästan hårt, då har du i resten av sockret och vispar vidare. När marängen är tjock vispar du snabbt i lemoncurden. Marängen blir lite rinnig, men det gör inget. Häll ut den i långpannan, ovanpå sockerkakssmeten.
Strö över svarta vinbär, och sedan mandelspån.

Grädda i 150 grader, 45 minuter, i nedre delen av ugnen.

Låt svalna utan bakduk!





------------------------

Och middagen, den blev nästan enklast möjliga - nachotallrik! Gott med lite kryddigt i värmen. 





 

torsdag 24 juli 2014

Kalljästa sommarbullar

Ja, igår kväll satte jag en deg som jag tänkte skulle få kalljäsa i kylskåpet över natten. "Sen bakar jag ut det hela vid åtta på morgonen så det inte blir överjäst", tänkte jag optimistiskt.

Men ja....upp ur sängen kom jag vid halv elva, och jag hade inte en tanke på nån deg då. Totalt bortglömd.
Men vid tolvtiden kom jag på det och blev lite stressad över om degen kanske blivit förstörd.
Jag tog ut den och den var verkligen stenhård. Eller inte stenhård kanske, men väldigt väldigt hård - helt stum liksom.
Men så skulle den kanske vara, för bullarna blev i alla fall gudomligt goda! :)De smakar nästan lite wienerbröd. Degen är jättefluffig och med mycket smak. Och käckt också med kalljäst tycker jag, som inte orkar hålla på och baka i flera timmar egentligen - att sätta en deg går ju på en kvart, och utbakningen tar inte heller jättelång stund om degen liksom redan är klar :).

Det här är mina egna hittepåbullar. Bulldegen har jag gjort utefter flera olika andra recept. Som fyllning ville jag ha hallon och vanilj, för det känns så himla somrigt. Men degen går ju att använda till hösten, till äppelbullar eller kanske päronbullar? Plommon kanske..ja, man väljer det man gillar. Men jag gjorde såhär i alla fall: 

SOMMARBULLAR 48 st

2 pkt jäst

4 dl mjölk
4 ägg
2½ tsk salt
2 dl socker
500 g smör
ca 2 liter vetemjöl special (börja med kanske 1½ liter och fyll på försiktigt...)

48 frysta hallon

3 dl vaniljkräm

Smula jästen i bunken, häll över mjölken och vispa/rör om så jästen löser sig. I med äggen, saltet och sockret, och några deciliter mjöl.
Tärna smöret och mikra gärna i en bunke bara så tärningarna blir aningens mjuka (ca 10-15 sekunder). Häll i smörtärningarna i degen, och fyll sen på med resten av mjölet tills degen känns nästan färdig - den ska vara lite lös, absolut inte för hård.
Låt maskinen jobba i 5-10 minuter, sen ställer du degen på jäsning i kylen, i bunken och med en handduk över. 


Nästa morgon stjälper du ut degen på mjölat bakbord och knådar bara lite. Dela degen i 48 delar (först i två, sen varje del i två, sen varje del i två, och sen varje del i sex...brukar vara enkelt). Rulla varje del till en boll och lägg i en bullform på en plåt. Tryck ett hål med mjölad tumme, och så spritsar du i lite vaniljkräm. Jag tog en vanlig fryspåse och la krämen i, och klippte av lite i ett hörn så blev det enkelt att spritsa.
Sen trycker du ner ett fruset hallon i varje bulle också, i/vid vaniljkrämen.

Låt jäsa i 45 minuter under duk (tips! Lägg ett bakplåtspapper mellan bullarna och duken, annars har du hallonprickiga handdukar sen eftersom hallonen smälter...)
Sen in i mitten av ugnen, 250 grader i ungefär 8 minuter.

Pudra florsocker över precis innan servering!




De här fikade vi på nyss, med iskall hemmagjord flädersaft till....mums!



onsdag 23 juli 2014

Små strösslade rutor

Idag har jag bakat. Ja, vilken chock va? :)
Idag testade jag en ny variant. Svärmors rutor, heter de. Nej, de är inte från min svärmor, utan från Annas, Anna som driver bloggen Frostrosor (www.frostrosor.nu)


Jag gjorde dock 1½ sats eftersom min ugn är lite större än normalt, och det blev helt lagom.
Och vilka goda kakor!! Så himla fina också, med strösslet och allt - det blev lite tivolifeeling av det hela :). Och botten blev sådär saftig och god... Den här kakan rekommenderar jag varmt!


Såhär blev mitt recept då:

SVÄRMORS RUTOR


7½ ägg (äggen från mina hönor är ju olika stora, så det är enkelt att höfta med dem. Men ta åtta annars, om du inte har nåt litet "halvt" ägg att lägga till)
6 dl socker

300 g smör
1,5 dl mjölk
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker

Glasyr:
150 g smör
300 g florsocker
3 msk kallt vatten

Färgglatt strössel


Smält smöret. Låt svalna. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Häll i smöret och mjölken, rör om. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke, vänd ner i äggsmeten. Vispa inte, bara rör med rejäla tag ända från botten så allt blandar sig.

Häll i en långpanna med bakplåtspapper, som är smörad ända upp till kanterna.

Grädda i 175 grader, ca 20 minuter. Låt svalna lite innan du gör glasyren.

Smält smöret till glasyren, ta av kastrullen från plattan. Vispa ner florsockret, och sedan vattnet. Bred ut glasyren över kakan och strö över strössel. 





Ja, det var som sagt en himla god kaka! Den kommer att sitta fint på lördag då vi har bjudit hit mina svärföräldrar på kafferep. 
Ikväll ska jag förbereda ännu en sort till kaffebordet - jag tänkte baka kalljästa hallon- och vaniljbullar! Men den degen ska jäsa över natten. Imorgon får ni se resultatet. Det är något av ett test, så vi får se hur det blir :). 


tisdag 22 juli 2014

Jag fångar inte dagen

Nej, inte sådär tvångsmässigt som en del människor verkar tycka att man ska. Jag tycker inte att varje dag behöver fångas, faktiskt. Dagen behöver inte bli meningslös för det, eller bortslösad. Att bara vara är underskattat, man måste inte njuta varje sekund. Det är ok att saker och ting bara är! I alla fall i mitt liv.
Jag skulle bli jättestressad om jag ställde kravet på mig själv, att varje dag, varje minut ska "fångas" (vilket fånigt ord i sammanhanget, dessutom!). Att aldrig få slappna av och bara få låta saker och ting passera. Att behöva följa med i varenda ström som drar förbi, inte bara sitta passiv och titta på eller för den delen bara skita blankt i alla strömmar som passerar. Herregud, vad är det med folk som tycker att inte bara varje DAG ska fångas, utan till och med varje ögonblick?? När slappnar ni av, människor? Vad är det för krav ni har på er själva? Vad är det ni är rädda att missa?

Lika obegripligt som "Fånga dagen" (eller ännu värre, på latin - "Carpe Diem"!) är för mig, lika intensivt ogillar jag väggord. Ja, många envisas ju med att sätta CARPE DIEM med stora bokstäver på väggarna, kanske för att påminna sig själva, eller kanske för att inbilla sig själva att här missas minsann inget?...

Men det finns alltid undantag. Alltid.
Idag fick jag ett paket på posten. Klokord som målats på en träbit, och som min fina systerdotter köpt på Tradera till sin gamla moster och skickat.
Det här klokordet var VÄLDIGT klokt. Inget om att fånga några dagar eller ögonblick. Inga uppmaningar att göra en massa jobbiga saker.
Bara ett konstaterande. 


Nu hänger den på väggen i sovrummet, vid min säng. Perfekta klokord för tant! :)
Tack snälla Denejjs! <3

måndag 21 juli 2014

Bakning i värmen

Jag är seg som sirap, orkar knappt finnas till stundtals.
Men ÄNDÅ blir jag baksugen? Vad är upp med det?

Jag var hemskt sugen på att baka en Mårbackakaka. Jag köpte ju sånt där skrädmjöl när vi var på Mårbacka häromdan, och på påsen stod ett recept. Eller många recept, men det här tyckte jag lät rustikt och fint.
Skrädmjöl från Stöpafors kvarn är enligt påsen "Ett stenmalet fullkornsmjöl, gjort på rostad havre. Rostat i vedeldad ugn". Det är förstås ganska mörkt jämfört med vetemjöl, så att baka nåt sockerkakeaktigt på det kändes bakvänt - men det blev bra! :)
Nu vet inte jag om det finns skrädmjöl i vanliga matbutiker, det kanske det finns? Men receptet är i alla fall såhär: 


MÅRBACKAKAKA

200 g smör
2½ dl socker
3 ägg
200 g skrädmjöl
1 tsk bakpulver
1 msk mjölk
3 droppar bittermandelolja


Rör smör och socker pösigt. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt skrädmjölet blandat med bakpulvret, och rör ner mjölk och bittermandelolja.
Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 50 minuter. Prova med sticka.

Spännande va? :)
Det hela blev en mörk kaka, väldigt spröd och "sandig", inte så söt som vanlig sockerkaka. Men väldigt god! Bittermandeloljan ger ju lite mazarin-feeling, jättegott!
Så får du tag på skrädmjöl - testa! :)






Jag var även sugen på att baka dajmsnittar. Jag insåg att jag inte skulle orka det, ovanpå Mårbackakakan och så middagen, så jag blev hemskt glad när Johanna kom hem och deklarerade att hon var sugen på att baka - "Jag vill baka några småkakor!".
Så jag satte receptet i händerna på henne, och hon bakade :).
ÅH så goda de här är - de blir sådär sega och goda! Och det blir många kakor av väldigt lite arbete (ja, för mig  blev det ju VÄLDIGT lite arbete :D...men jag tror inte att Johanna slet ut sig heller!). 


DAJMSNITTAR

200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
½ dl ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2½ tsk vaniljsocker
1 dubbel dajm


Rör ihop smör, socker och sirap. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker och rör i det i blandningen. 
Hacka dajmen och rör ner även den i degen.

Dela degen i fyra delar och forma dem till rullar, lika långa som plåten. Lägg rullarna två på varje plåt (med bakplåtspapper). Platta till dem lite.
Grädda längderna i mitten av ugnen, 175 grader, i 10-12 minuter. De ska vara lite mjuka än när de tas ut. Skär dem i sneda snittar medan de ännu är varma. 



Otroligt goda med ett glas mjölk till!

Chicken tonight

Var det inte nån reklam som gick så? "Chicken tonight"...
I alla fall. Ikväll var det kyckling till middag här i huset. Sommarkyckling, närmare bestämt! Efter att ha sett olika recept här och där, och lockande bilder, blev jag så sugen på att testa.
Och jädrars vilken god mat! Det här måste alla prova som inte redan har provat! "Det ser ut som restaurangmat och det smakar som restaurangmat!" tyckte dottern.

Och ganska enkelt var det också. Såhär blev min variant av sommarkyckling: 


SOMMARKYCKLING

5 kycklingfiléer

2 vitlöksklyftor
5 dl grädde
2 hönsbuljongtärningar
3 tsk dijonsenap
1 dl hackad gräslök
10 cm gurka

2 pkt (280 g) bacon

Bryn kycklingfiléerna i smör. De ska inte bli genomstekta.
Häll grädde i en stor, vid gryta. Smula i buljongtärningarna, vispa i dijonsenapen och gräslöken samt de hackade vitlöksklyftorna.
Lägg de brynta kycklingfiléerna i, och låt puttra under lock medan potatisen kokar. Under tiden kan du också skära baconet i små strimlor och knapersteka dem. Låt rinna av på papper. Skär gurkan i tunna skivor och sedan halverar du dem.
När potatisen är klar, är kycklingen också klar. Då rör du ner gurkan i såsen, och strimlar över baconet och lite mer gräslök.
Äts med den kokta färskpotatisen, plus en sallad!





Vi åt så vi var proppmätta, och det blev ändå kvar en stor matlåda åt min mamma, och en stor portion att frysa in. Finfin matlåda åt Andreas nästa vecka när hans jobb börjar! Usch så sorgligt det kändes att skriva det där...det är roligare när han är hemma :(

söndag 20 juli 2014

Slut som artist

Jag skrev ett långt inlägg förut, ett försök att beskriva min hjärntrötthet som tar över hela min tid, min ork, min energi. Bland annat.
Men det är så svårt att förklara så jag gav upp.

Idag har jag i alla fall mest sovit, slumrat, vilat och tagit igen mig. Ja, de stunderna då jag inte tog en tupplur då.

Jomen mat har jag i alla fall lagat! Det blev nåt så enkelt som Korv Stroganoff. Och det, mina vänner, är en väldigt underskattad maträtt! Ibland kan jag bli jättesugen på Korv Stroganoff. Och nu kom jag på att jag ska laga BIFF Stroganoff nån dag också.

Men idag blev det körv!




lördag 19 juli 2014

Ack Värmeland du sköna!

Det var galenskap egentligen. Helt vansinnigt gjort av mig. Ja, att åka till Sunne idag.
Men jag ville så gärna! För där fanns ju mina två små systerdöttrar just nu - storasyster E som är världens raraste lilla tjej, och så hennes nyfödda ("Lillasyster är TRE veckor nu!" upplyste E mig..) lillasyster som ännu inte fått något namn.
Ja, och så deras föräldrar - min fina lillasyster och hennes rare man.
Och så ville jag ju se Mårbacka. Jag har varit där förr, men jag ville ändå.

Så vi åkte ändå, jag och Andreas.
Och jag vet inte vad det är med Värmland, men jag blir alldeles lycklig när jag ser bergen och dalarna, och Klarälven och skogarna, och så Fryken...åh så vackert det är!

Vi mötte syster med familj direkt på Mårbacka. E fick paket av mig - hennes lillasyster fick också ett, men E fick många som hon genast ville öppna. 


En Mimmi-mask i ett av paketen! Nöjd E, som synes...

Sen ville hon dra några gåtor för mig, ur en gåtbok som hon hade med sig. Är det nån som vet vad en tiger har som inget annat djur har? Svar: Söta små tigerungar :)


Lilla bebisen sov bara snällt i sin vagn. Jag var tvungen att fota den söta lilla foten....åh så gulligt! <3

Vi gick inte den guidade turen inne i huvudbyggnaden, men den är fin att se även utanpå :) 



Nere i det gamla stallet fanns en utställning om Selma och Svenska Akademien. Hon är vacker, Selma...eller var!




Efter den rundturen var tants fötter slut, och hela huvudet och hela kroppen. Så vi satte oss vid ett bord i skuggan och tog igen oss. Det fanns pelargoner vid varje bord - men inga Mårbackapelargoner? Det tyckte jag var märkligt. 


Sen började det kurra i magarna, så vi åkte iväg för att luncha. Efter lite om och men kom vi till Länsmansgården, en fin gammal herrgård med hotell- och restaurangverksamhet. Där åt vi finlunch, i helt underbar miljö! Matsalen var helt magnifik, och utsikten var ännu bättre.



Det var buffé - jag valde fiskgratäng med färskpotatis och sparris. Makalöst gott!

Mer utsikt. Det här kunde jag se ut på där jag satt och åt. 


Kaffe och kaka intog vi på övervåningen. Hela stället var fullt av fina små arrangemang och miljöer. Hit kan jag tänka mig att åka en helg för att slappna av!


Ack Värmeland du sköna, som sagt...utsikt från balkongen på övervåningen av Länsmansgården. Övre Fryken, lite berg, dalar och åkrar. Jag älskar Värmland. Måste jag nån gång flytta så blir det till Värmland. 


Sen var det dags att skiljas åt - och lagom till det vaknade bebisen! Herremingud vilken liten sockerbit...NÄSTAN lika söt som sin storasyster ;). 

Lite trött än...

Njutning medan mamma får byta bajsblöja ;)

Storasyster E, så söt och fin och mosters kompis! 


Syskonkärlek. Så fint att se!


Sen åkte vi hem. Två timmar tog bilresan, eller två och en halv för vi hoppade in på ICA Maxi i Kristinehamn på vägen.
Nu är jag mör som smör. Känner mig som att jag blivit överkörd av en traktor, sprungit maraton samt befunnit mig bland ett hundratal överenergiska ungar på ett Lekland i ett dygn. Så blir mitt huvud efter så mycket aktivitet som varit den här veckan.
Men jag är glad! För jag har klarat det, och jag har haft roligt när jag gjorde det. Nu väntar ett par dagars krasch i sängen, gissar jag. Men jag ska ta det. 

Som avslutning måste jag visa vad jag fick för fint av Andreas på Mårbacka.
Vi var inne i en liten butik där, för jag ville köpa det berömda skrädmjölet. Och så stod den där - den finaste, vackraste tekopp jag nånsin sett i hela mitt liv!
Men den var lite dyr för min plånbok just nu, och för mitt samvete - sådär mycket betalar man inte för en tekopp. Det gör man bara inte.
Fast det gjorde Andreas. Han köpte den, och nu är den min.
Och i skrivande stund dricker jag te ur den. Det är inte klokt vad mycket godare teet blir till och med, bara man har en fin tekopp!