onsdag 30 juli 2014

Sylta, safta, lägga in

Det börjar bli riktig högsäsong för att sylta, safta och lägga in en massa gott. Och hade jag bara orken skulle nog varje skafferi och skåp och även en hörna av jordkällaren som min granne så generöst delar med sig av, digna över av inläggningar och saft och sylt och annat!

Idag har jag gjort en hel del sånt. Saften/sylten skrev jag ju om häromdan - igår kanske?
Idag kokade jag sylt på bärmoset som blev över efter saften. Tre fina burkar med finaste sylten, så långt från läskiga, översötade köpesylter som man kan komma. 


Saften hann jag inte ens fota, för Andreas hann bära ut den till jordkällaren. Men det blev ungefär tre liter finfin saft, som jag inte sötade ens i närheten så mycket som det stod i receptet. Jag vill ha min saft lite syrlig, tack! :) Men ändå lite söt och god....men inte BARA socker. Det ska smaka jordgubbe.

Sen har jag också lagt över i burkar, den inlagda gurka som jag förberedde häromdan och som stått och fått dra till sig i tre dygn. Det blev väldigt mycket gurka, jag tror en 7-8 burkar. Jag gjorde även en liten burk som jag tänkte ge till min vän Jenny om hon kommer hit på lunch nån dag som det är tänkt. Ja, inte som lunch då, men att testa hemma :).
Visst blir det fint med egeninlagt? Men i år orkar jag nog inte vara så ambitiös som jag var i fjol, då jag flätade små fina snören att sätta fast den handgjorda etiketten på burken med....nej, jag chansar på att jag ser vad som finns i burken ;). Eller så klistrar jag väl på nån färdigköpt lapp.
Om jag inte får för mig imorgon att fläta igen...det BLIR ju faktiskt ganska fint...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar