onsdag 23 juli 2014

Små strösslade rutor

Idag har jag bakat. Ja, vilken chock va? :)
Idag testade jag en ny variant. Svärmors rutor, heter de. Nej, de är inte från min svärmor, utan från Annas, Anna som driver bloggen Frostrosor (www.frostrosor.nu)


Jag gjorde dock 1½ sats eftersom min ugn är lite större än normalt, och det blev helt lagom.
Och vilka goda kakor!! Så himla fina också, med strösslet och allt - det blev lite tivolifeeling av det hela :). Och botten blev sådär saftig och god... Den här kakan rekommenderar jag varmt!


Såhär blev mitt recept då:

SVÄRMORS RUTOR


7½ ägg (äggen från mina hönor är ju olika stora, så det är enkelt att höfta med dem. Men ta åtta annars, om du inte har nåt litet "halvt" ägg att lägga till)
6 dl socker

300 g smör
1,5 dl mjölk
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker

Glasyr:
150 g smör
300 g florsocker
3 msk kallt vatten

Färgglatt strössel


Smält smöret. Låt svalna. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Häll i smöret och mjölken, rör om. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke, vänd ner i äggsmeten. Vispa inte, bara rör med rejäla tag ända från botten så allt blandar sig.

Häll i en långpanna med bakplåtspapper, som är smörad ända upp till kanterna.

Grädda i 175 grader, ca 20 minuter. Låt svalna lite innan du gör glasyren.

Smält smöret till glasyren, ta av kastrullen från plattan. Vispa ner florsockret, och sedan vattnet. Bred ut glasyren över kakan och strö över strössel. 





Ja, det var som sagt en himla god kaka! Den kommer att sitta fint på lördag då vi har bjudit hit mina svärföräldrar på kafferep. 
Ikväll ska jag förbereda ännu en sort till kaffebordet - jag tänkte baka kalljästa hallon- och vaniljbullar! Men den degen ska jäsa över natten. Imorgon får ni se resultatet. Det är något av ett test, så vi får se hur det blir :). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar