tisdag 29 juli 2014

Inget går till spillo!

Tidigare när jag gjort saft har jag sen slängt bärmoset, i tanken att det ändå inte går att göra nåt av det.
Men såklart det går! Man kan såklart göra sylt på det! Varför har jag inte tänkt så långt förr??

I alla fall. Igår var min lilla mamma här och fikade, och då hade hon (efter önskemål från mig, eftersom jag inte kan ta mig till affären själv nu när Andreas jobbar igen) köpt med sig fyra liter jordgubbar.
Jag lät dem ligga till idag, med tanken att de då blir nästan övermogna och sådär söta och mosiga. Perfekt för saft och sylt! Om min plan funkar återstår att se :)

Jag rensade gubbarna, sköljde dem lite hastigt, och mosade dem sen i en jättestor kastrull. Under tiden kokade jag upp två liter vatten i en annan kastrull, rörde i en påse (45 g) vinsyra, och hällde sen vattnet över jordgubbarna. På med ett lock, och så lät jag det svalna lite innan jag ställde in hela alltet i kylen. Nu står det där och mognar till ända till imorgon! Då ska jag sila saften, röra ner socker och lite atamon, och sen skumma och buteljera på rena flaskor. Och sen ut i jordkällaren :). 


Bärmoset blandar jag med syltsocker, låter koka lite, tillsätter atamon även där och sen häller jag upp på rena, varma burkar. Finfin sylt (hoppas jag!). Jag får återkomma med resultatet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar