torsdag 31 juli 2014

En trerätters på en torsdag

I dagarna fyller min svärson år, så idag firade vi honom med present och en trerättersmiddag. 

Till förrätt körde vi klassikern Toast Skagen. Jag använde handskalade räkor på burk - funkar finfint tycker jag, som tycker att det är rätt trist att skala räkor :).
Jag blandade räkor, en liten hackad rödlök, hackad dill, majonnäs, en liten klick creme fraiche samt kryddade med lite pressad citron och grovmalen svartpeppar.
Brödet var vanligt rostbröd som jag stekte i smör. Skär i trekanter, och toppa med röran, en citronskiva och lite dill, och några extra räkor.


Varmrätten blev en helstekt oxfilé, kött från gården. Jag brynte runtom, saltade och pepprade, la i en ugnsform och stoppade i en köttermometer. Ugnen på 150 grader, och när köttet var 60 grader togs det ut och jag virade in det i folie för att vila.
Potatisen var timjanslungad färskpotatis - kokt färskpotatis med skal, som jag sen blandade med smör och hackad färsk timjan, och så lite vitpeppar.
En rödvinssås som är helt gudomlig, men det receptet får jag skriva en annan dag, för just nu räcker inte orken till :).
Och så en klick bearnaise, och sallad. 



Ja, och så skulle det vara fransk chokladtårta också - receptet från klassikern "Sju sorters kakor".

FRANSK CHOKLADTÅRTA

175 g smör
175 g mörk choklad
2 dl socker
3 äggulor
1½ dl vetemjöl
½ tsk kaffepulver
3 äggvitor

Smält matfettet i en stor kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i det varma smöret.
Tillsätt socker och äggulor, och rör kraftigt med en slev. Blanda mjöl och kaffe och rör ner detta i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter.
Grädda genast på nedersta falsen i ca 30 minuter, det räcker med 25 tycker jag. 
Låt kakan svalna.
När kakan svalnat, smält mer mörk choklad i ett vattenbad och bred över kakan. Låt stelna. Bjud gärna med vispad grädde. Vi hade även lite hjortron till. 



Sen började Ernst på tv, och då förflyttade vi oss till salongen a k a tv-rummet, och åt tårtan tillsammans med ett glas äkta champagne :). Är det lyxmiddag så är det. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar